Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Ik had geluk. Het ging vanzelf. Ik herinner mij geen testtrainingen, proefwedstrijden, één-op-één-gesprekken, beoordelingsformulieren en spelervolgsystemen. Je vrat gewoon het gras op tot aan het einde van het seizoen en je zag wel waar het eindigde.
Meestal nam de trainer je dan even apart en vertelde hij in welk team je het seizoen erop kwam te spelen. Daarna volgde de officiële aankondiging van de formaties op het prikbord in de kantine. Zelden leverde dat vragen of discussies op. Zeker niet van de vaders en moeders. Die bemoeiden zich sowieso niet graag met de vakmensen op de club. Het was aan hen.
Ouders van nu zitten heel anders in de wedstrijd. Zodra een zoon of dochter het nieuwe team niet ziet zitten, vinden ze dat er recht is op uitleg. Waarom dit team? Op basis van welke criteria? Hoe is dat proces verlopen? Kan-ie niet beter? Wat waren de momenten in het seizoen waarop het beeld van hun kind is gevormd? Bovendien, wie draagt de eindverantwoordelijkheid?
Zodra een zoon of dochter het nieuwe team niet ziet zitten, vinden ze dat er recht is op uitleg
Overdreven? Daar is veel over te zeggen, positief en negatief, maar het feit blijft dat nog maar weinig clubs in staat blijken om deze vragen naar tevredenheid te beantwoorden of te voorkomen. De heersende gedachte is nog veelal dat je met wat testwedstrijdjes of een toernooitje goed bezig bent. Daarna een e-mailtje met de teamindeling, druk op verzenden en klaar is Kees. Veel succes!
Daarom heeft de KNVB onder aanvoering van manager voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven (voormalig jeugdopleiding Sparta Rotterdam) een document samengesteld, waarin elke club op een makkelijke manier afvinkt wat je wel en niet moet doen om tot een goed selectiebeleid te komen.
Volgens Van Ruiven begint dat met de vraag waarom je überhaupt zou willen selecteren in de vereniging. “En sterker nog, vanaf welke leeftijd doe je dat? De teamindeling is slechts een middel om spelers op het juiste niveau met elkaar te laten trainen en spelen. Geen doel op zich. Het plezier en de ontwikkeling van de kinderen moet altijd het uitgangspunt zijn. Verder niet teveel gedoe, maar vooral vrijuit kunnen voetballen met je vriendjes.”
Selecteren van de teams is naar zijn inzicht een doorlopend proces, dat nooit stopt
Omdat kinderen zo grillig groeien (vroeg- en laatrijpers) is het in de optiek van Van Ruiven ook belangrijk om een open structuur aan te houden binnen het selectiebeleid. Dit wil zeggen dat je tijdens het seizoen tussentijdse doorstroming naar andere teams mogelijk maakt. Selecteren van de teams is naar zijn inzicht een doorlopend proces, dat nooit stopt. Van Ruiven: “Je zult voortdurend moeten communiceren met kaderleden, ouders en spelers. Uiteindelijk begrijpt dan iedereen de keuzes veel beter en is er meer vertrouwen.”
Geen speld tussen te krijgen. Toch zou ik daar, als ik zo vrij mag zijn, een overweging aan willen toevoegen: geloof meer in teams waar prestatie niet op de eerste plaats staat, maar het belang van vriendschap veel meer voorop staat. Voor kinderen die minder goed kunnen voetballen is het belangrijk om bij elkaar te blijven. Het vooral leuk te hebben met elkaar. Daar staan we, naar mijn smaak, nog iets te weinig bij stil.
Columns Jan Dirk v/d Zee
Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.