Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jill Eekhart

Mijn naam is Jill Eekhart, 37 jaar oud en voetballiefhebber van jongs af aan. Als klein meisje speelde ik altijd op het schoolplein, maar het duurde tot mijn 21e voordat ik bij een voetbalclub ging voetballen. Inmiddels voetbal ik alweer 11 jaar bij csv DVVA in Amsterdam.

Over mijn achtergrond: na het gymnasium heb ik in Groningen de bacheloropleiding Internationale Betrekkingen afgerond en aansluitend een master Internationaal en Europees Recht. Ik zou mezelf omschrijven als een generalist met een specifieke interesse in maatschappelijke thema’s en een enorme passie voor sport. De eerste zes jaar van mijn carrière heb ik gewerkt in diverse commerciële omgevingen als consultant, business developer en product manager, met name in de digitale marketing/media. De afgelopen vijf jaar ben ik werkzaam geweest op het snijvlak van sport, educatie, leiderschap en innovatie. Als zelfstandig ondernemer werk ik momenteel voor NOC*NSF en de Hogeschool van Amsterdam.

Ben je actief (geweest) in het voetbal?

Sport verbindt en inspireert mij al van jongs af aan. Om dat door te geven aan vind ik het belangrijk om iets te betekenen voor de verenigingen waar ik lid van ben. Dat heeft er onder andere toe geleid dat ik bij csv DVVA van activiteitencommissie, via voorzitter van de lustrumcommissie (in 2015-2016) naar algemeen bestuurslid, naar voorzitter ben gegroeid. Die laatste rol heb ik van september 2017 tot en met november 2021 bekleed.  
 
Momenteel is mijn binding met de sport breed dat ik voor opdrachtgevers werkzaam ben in de sport, zoals NOC*NSF. De afgelopen anderhalf jaar ben ik daar bezig met het stimuleren van sportbonden en verenigingen om naast het bestaande sportaanbod, ook aanbod te ontwikkelen voor doelgroepen die de weg naar verenigingen nog niet weten te vinden.  
 
Vanuit de Hogeschool van Amsterdam ben ik als programma manager voor het executive Sports Leadership Programme en coördinator van de minor Sport Development goed op de hoogte van actuele thema’s en ontwikkelingen in de sport. 

Wat is je relatie met de sport in jouw woonomgeving?

Ik sport zelf bij een prachtige vereniging die al 91 jaar mensen bij elkaar brengt op en naast het voetbalveld. Daarnaast maak ik meerdere keren per week gebruik van de sportfaciliteiten in de openbare ruimte en ik ga regelmatig zwemmen bij verschillende zwembaden in de stad. En recent heb ik deelgenomen aan één van de grootste sportevenementen in de stad; de (halve) marathon van Amsterdam.  
 
Met mijn ervaringen als voetballer en als voorzitter van DVVA heb ik een beeld gekregen van de dynamiek waar Amsterdamse voetbalverenigingen mee te maken hebben, zoals: voldoende ruimte voor bewegen / capaciteit voor de vereniging in een stad die steeds drukker wordt, diversiteit en inclusie/veilig sportklimaat, vitaliteit en bewegen, armoede / kansenongelijkheid, (concurrentie van) commerciële sportaanbieders voor verenigingen en stakeholder management richting gemeenten en andere partijen zoals Sportservice. 

Waarom wil jij ledenraadslid worden en hoeveel tijd zou je willen besteden aan je ledenraadschap?

Allereerst was mijn ervaring als voorzitter dat de ledenraad op afstand stond van de verenigingen. Ik denk dat het belangrijk is dat verenigingen beter begrijpen wat de ledenraad is en doet en wat de vertegenwoordiger voor hen kan betekenen. Ik zou graag de verbinding leggen met de verenigingen in Amsterdam en het geluid van Amsterdamse verenigingen laten horen binnen de ledenraad en de belangen behartigen van Amsterdamse voetballers.  
 
Ten tweede is de ledenraad de afgelopen jaren een orgaan geweest met een zeer beperkte diversiteit in de vertegenwoordigers die de raad vormden. Daarmee is het geen afspiegeling van alle kinderen en mensen die voetballen. Ik zou dat graag anders zien en als vrouw en nog relatief jonge bestuurder denk ik daar een bijdrage in te kunnen leveren. En ik geloof dat diversiteit in de raad belangrijk is om tot betere besluiten te komen.  

Idealiter zou ik gemiddeld een halve dag per week aan de ledenraad willen besteden en ik kan me voorstellen dat het de ene week meer inzet vraagt dan de andere. Die flexibiliteit kan ik bieden.

Waarom ben jij geschikt als ledenraadslid en waar ben je vooral goed in?

Vanuit mijn persoonlijke passie voor sport en mijn ervaring in het werkveld ben ik goed op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen in de sport. Eén van mijn kwaliteiten is dat ik een helikopterview kan hanteren en grotere verbanden kan zien vanuit trends en (maatschappelijke en sportieve) ontwikkelingen. Ik kan deze vertalen naar wat dat betekent voor de voetbalsport in het algemeen en het verenigingsleven en de KNVB in het bijzonder. In contact met anderen durf ik positief kritisch te zijn en mensen te bevragen op standpunten en keuzes.  
 
Waar ik tevens goed in ben, is mensen vertellen over en meenemen in een visie, verhaal of ontwikkeling en hen enthousiasmeren om mee te bewegen en daar aan bij te willen dragen. Ik kan goed luisteren en ophalen waar behoeftes liggen en weet deze te vertalen naar benodigde acties. 

Voor de ledenraad zie ik ook mogelijkheden om als vertegenwoordiger meer zichtbaar te zijn en zo verbinding te leggen met clubs door, bijvoorbeeld een instagram-account te starten om te delen wat er gebeurt in de ledenraad en door frequent contact te zoeken met clubs bijvoorbeeld door een (digitaal) spreekuur, enquêtes/nieuwsbrief en langsgaan op verenigingen. 

Waar ben jij trots op wat je hebt bereikt in de sport of bij jouw sportclub?

In het eerste jaar van mijn voorzitterschap hebben we een grondige renovatie van het clubhuis gerealiseerd binnen de begroting en binnen het geplande tijdsbestek (in de winterstop).  
Aan dit traject zat tegelijkertijd een keerzijde, namelijk dat het veel aandacht en energie vroeg gedurende het seizoen, waardoor er minder oog was voor andere zaken binnen de club. Richting het einde van het seizoen bleek dat er problemen waren binnen de damestak. Ik ben trots op de veerkracht en flexibiliteit die we toen als bestuur en leden van de damesselectie hebben getoond om van een crisis een kans te maken.  
 
We zijn met elkaar om tafel gegaan om de ambities helder te krijgen en een plan van aanpak te maken. Die zomer is er hard getrokken aan versteviging van de damestak binnen DVVA met als resultaat flinke aanwas voor de selectie, het oprichten van een eigen technische commissie Damesvoetbal en een betere samenwerking tussen dames 1 en 2. Door de aandacht voor nieuwe leden realiseerden we ook de groei van vier naar vijf dameselftallen en daar is de club sterker van geworden. 

Onlangs is het KNVB Strategisch Plan 2022 – 2026 gepresenteerd. Wat vind jij het belangrijkste aan dit plan en waarom?

Vanuit mijn geloof in de (maatschappelijke) kracht van sport zou ik zeggen dat het meer zichtbaar maken van de Verbindende kracht van het voetbal een belangrijke pijler is. Het stimuleren van ontmoetingen tussen mensen van verschillende achtergronden en met verschillende beelden op de maatschappij is cruciaal in deze tijd waarin tegenstellingen alleen maar groter lijken te worden.  
 
Tegelijkertijd kan dit niet zonder toekomstbestendige amateurclubs, want dat is de ingang naar de samenleving. 

Jill Eekhart

Kom in contact met het ledenraadslid in jouw kieskring.

 

Laatste nieuws