Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Frank van Mil

Ik ben Frank van Mil, 53 jaar en inmiddels 27 jaar getrouwd met Pauline en we hebben drie zonen Lucas (25), Justus (23) en Marius (20). Ik sport zelf graag. Ik speel padel, zit regelmatig op de racefiets en loop mijn rondjes om lekker fit te blijven.

Na 30 jaar actief te zijn geweest in de tuinbouwsector in het Westland, waar ik onder andere 15 jaar lang een strategisch marketingadvies en organisatiebureau heb gerund, ben ik afgelopen januari teruggetreden, mijn aandelen verkocht en heb ik mijn eerste schreden in de sportwereld gezet. De afgelopen acht maanden ben ik een sportopleiding gaan volgen het Sports Leadership Programme (SLP) aan de UvA. Dit programma is ontwikkeld voor ambitieuze leidinggevenden die werkzaam zijn in de sport, topsport hebben bedreven of in de sportwereld willen stappen, zoals ik.

Hier heb ik veel geleerd over topsport, maatschappelijke impact van sport, politiek, sport en commercie, maar heb ik ook mijn eigen persoonlijke leiderschapskwaliteiten leren herontdekken. Daarnaast was het ideaal om mijn netwerk in de sport (vooral voetbalwereld) verder uit te bouwen. Voor meer info over mijn achtergrond verwijs ik iedereen graag naar LinkedIn.  

Ben je actief (geweest) in het voetbal?

 Op sportief vlak heb ik mijn hele jeugd gevoetbald bij mijn cluppie in Den Hoorn (Midden Delfland), de plaatselijke SV. Nadat ik zelf lange tijd selectievoetbal heb gespeeld, vond ik het vanaf 2000 tijd worden om iets terug te doen en ben ik een plekje gaan innemen in het bestuur van deze club die sinds de verhuizing uit de dorpskern in 2006 inmiddels is gegroeid naar 1.450 leden. Sinds 2019 mag ik voorzitter zijn. Naast onze jongens en herenafdeling hebben we een grote meidenafdeling (O13, O15, O17 en vrouwen), zijn we gestart met het Gelijke Kansen project van de KNVB in onze jongste jeugd en zijn we heel actief op het vlak van fysieke leergang middels het Athletic Skills Model voor jeugd van O10, 11 en 12 met zelf opgeleide trainers hiervoor.

Voor ik voorzitter werd heb ik in vele commissies mijn werk gedaan. Ik ben lange tijd actief geweest in de sponsorcommissie en hierna in de voetbaltechnische commissie. Het allermooiste is nog altijd om op zaterdagochtend (vroeg) lekker over het sportpark te lopen en al die kleintjes met vaders, moeders, begeleiders te zien rondhuppelen en heerlijk tegen een balletje zien schoppen. Wetende dat dit alleen maar kan met heel veel goedwillende mensen die dit elke dag weer mogelijk maken. Dat maakt me altijd weer gelukkig en trots. Vast wel herkenbaar.

Wat is je relatie met de sport in jouw woonomgeving?

Naast de voetbalclub SV Den Hoorn heb ik warme banden met wethouder van sport van de gemeente, afdeling Welzijn voor onze maatschappelijke functie en ben ik betrokken bij het Sportakkoord van onze gemeente. We zijn op het sportcomplex verenigd met verschillende sportclubs zoals fitness, handbal, scouting, tennis/padel en de duivenvereniging. Deze clubs zijn weer verenigd in een stichting. Daarnaast heb ik regelmatig contact met een grotere groep voorzitters uit West II als klankbordgroep en sluit ik aan bij de Westlandse clubs verenigd in FEVO West. Ook in Midden Delfland is er tegenwoordig een mooi initiatief om regelmatig met alle verenigingen bij elkaar te komen, kennis uit te wisselen en te verbinden. 

Waarom wil jij ledenraadslid worden en hoeveel tijd zou je willen besteden aan je ledenraadschap?

Ik merk dat ik mede door mijn opleiding (zie hierboven) nog breder geïnteresseerd ben geraakt in sport en de maatschappij. Ik kijk vanuit mijn bedrijfsactiviteiten (strategisch) altijd al graag naar de toekomst en vind dat ook zeer boeiend om te bedenken hoe de toekomst van de amateurverenigingen en de voetbalsport in het algemeen eruit gaat zien. Hier zet ik me graag voor in om dat zo goed mogelijk te doen voor het voetbal in mijn kiesdistrict en voor het gehele (amateur)voetbal in Nederland. Ik verwacht dat het met dit soort functies niet anders is als bij het voorzitterschap van een vereniging, namelijk dat je je volledig inzet of je moet het niet doen. Wat ervoor aan tijd gevraagd wordt daar zet je je voor in. En als iets aandacht moet krijgen dan moet je niet wachten tot morgen.

Waarom ben jij geschikt als ledenraadslid en waar ben je vooral goed in?

Ik ben iemand die graag ‘omdenkt’ en de uitdagingen soms eens van een andere kant bekijkt. Ik ben heel pragmatisch; het moet wel werken in de praktijk. Maar ik durf ook in de toekomst te kijken en de mogelijke trends in de samenleving te benoemen om ons model van voetbal ter discussie te stellen als dat uiteindelijk iets kan opleveren voor iedereen. Ik luister graag naar anderen en besef dat samen met anderen altijd tot een betere beslissing kan leiden. 

Waar ben jij trots op wat je hebt bereikt in de sport of bij jouw sportclub?

Toen ik net aantrad als voorzitter ben ik in een groepje voorzitters uit West II regelmatig in gesprek geweest met de KNVB in Zeist over de mogelijkheid van het horizontaal (zelfde klasse) overstappen van de standaard eerste elftallen van onze verenigingen. Ik ben er trots op dat we van tegenovergestelde standpunten, via 'het zal lastig worden', uiteindelijk erin geslaagd zijn om dit voor elkaar te krijgen met een vernieuwde voetbalpyramide van de KNVB als uiteindelijk resultaat.  
 
Verder zijn we onlangs bij onze vereniging gestart met een nieuw initiatief en verdienmodel dat we Voetbalfitness voor Vrouwen noemen. Fitness met een bal voor een heel nieuwe doelgroep, namelijk vrouwen die overdag -als hun kind op school zit- lekker met elkaar kunnen voetballen op basis van een strippenkaart. Zo willen we op korte termijn ook starten met Walking Football voor de 60+ doelgroep.  

Daarnaast heb ik door mijn opleiding in korte tijd veel actuele thema’s leren benoemen en op waarde schatten en een groot netwerk in de wereld van voetbal opgebouwd.

Onlangs is het KNVB Strategisch Plan 2022 – 2026 gepresenteerd. Wat vind jij het belangrijkste aan dit plan en waarom?

Het belangrijkste aan het strategisch plan van de KNVB zijn wat mij betreft:  

1. amateurclubs toekomstbestendig  

2. zichtbare maatschappelijke impact en  

3. meer voetballers.  

Bij 1 een goede opbouw en organisatie van belang. Wordt het met vrijwilligers of hebben we ook professionals nodig? Bij 2. Je kunt onze maatschappelijke impact niet meer wegdenken uit de samenleving maar hoe kunnen we de positieve kracht van voetbal samen met de politiek nog beter voor het voetlicht krijgen en bij 3. denk ik aan inclusie, meer vrouwen, andere doelgroepen, andere voetbalvormen, etc.. Voetbal is een sport met een grote historie maar we moeten durven om hier ook met nieuwe ogen naar te kijken. 

Frank van Mil

Kom in contact met het ledenraadslid in jouw kieskring.

 

Laatste nieuws