Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Focus'07 helemaal om na try-out nieuwe wedstrijdvormen pupillen

KNVB Media
KNVB Media
9 juli 2017, 15:33

De try-out begon met een uitleg van de nieuwe spelregels op en voor de hoofdtribune van Focus. - Foto: KNVB Media

Of ze direct stonden te juichen toen de KNVB haar plannen presenteerde over de nieuwe voetbalvormen voor pupillen? Nou, niet bepaald nee, lacht Barend Nuijssenborgh van Focus’07. Maar inmiddels is dat wel anders. “Wij zijn helemaal om.”

Het spel wordt sneller, dynamischer en de spelers komen veel vaker in balbezit

Bedenkingen, ja die hadden ze ook bij Focus’07 uit Culemborg wel gehad. Want hoe moest dat qua organisatie en, belangrijker, waarom moest het hele jeugdvoetbal eigenlijk op de schop? “Maar we zijn een jonge vereniging die open staat voor vernieuwingen”, vertelt Nuijssenborgh, lid van de Technische Commissie van de club. “Waar die bijdragen aan de kwaliteit van het voetbal dan hè. Daarom zijn we er met open vizier in gestapt.”

Kennismaken

Het ieder jaar gehouden 24 uurs-voetbaltoernooi aan het einde van het seizoen leek de club een mooie gelegenheid om ook het nieuwe pupillenvoetbal eens uit te proberen. Zo kwam het dat vier van de in totaal 24 uur voetbal werden ingeruimd voor een groots opgezet toernooi waarin ouders en kinderen kennis konden maken met de nieuwe spelvormen.

Het ieder jaar gehouden 24 uurs-voetbaltoernooi aan het einde van het seizoen leek de club een mooie gelegenheid om ook het nieuwe pupillenvoetbal eens uit te proberen.

‘Wie doet er mee?’, postte de club op Voetbal.nl in de hoop dat een aantal buurverengingen een paar Onder 8- en Onder 9-teams zouden willen sturen naar het toernooi. Het liep even anders. “De reacties waren overweldigend”, lacht Nuijssenborgh. “Binnen een week hadden er zich 37 teams ingeschreven en moesten we er een stop op zetten.”

Succesvolle dag

De dag zelf was al even succesvol. Het begon met een uitleg van de nieuwe spelregels op en voor de hoofdtribune van Focus, waar bijna vierhonderd kinderen en hun ouders een A4-tje van de club uitgereikt kregen met daarop de nieuwe richtlijnen. Vervolgens gingen ze aan de slag. “We kregen in het eerste uur nog wel wat speltechnische vragen over het uitnemen door de keeper of op de middellijn en dat soort zaken, maar de verwachte kritische opmerkingen bleven uit.”

De verwachte kritische opmerkingen bleven helemaal uit

Naast het veld was een zone gemaakt waar de trainers en leiders van de teams zich konden bewegen, terwijl het publiek buiten de omheining moest plaatsnemen. “We hebben expliciet gevraagd of er positief aangemoedigd kon worden, het coachen komt voor rekening van de begeleiding”, aldus Nuijssenborgh, die het toernooi samen met Joey Hoffmans, Gijs Baars en Sandra Coemans organiseerde. “Dat was voor sommigen nog wel lastig ja, maar we willen daar komend seizoen zeker bij de Onder 8 en Onder 9 echt werk van gaan maken en daar heel streng op toezien.”

Genieten

En de kinderen? Die genoten met volle teugen. “Mijn eigen zoon had een beetje genoeg van het voetbal, zei hij me aan het einde van het seizoen”, vertelt het TC-lid. “Hij was er een beetje klaar mee om alleen maar te moeten verdedigen omdat hij dat nu eenmaal goed kon. Wacht nou eerst even op de nieuwe spelvormen’, zei ik tegen hem.” En zo geschiedde. Na het toernooi was hij helemaal om. ‘Zo vind ik het wel leuk’, meldde hij zijn vader vol enthousiasme. “Dat zijn toch mooie dingen.”

Naast het veld was een zone gemaakt waar de trainers en leiders van de teams zich konden bewegen, terwijl het publiek buiten de omheining moest plaatsnemen.

En ook Nuijssenborgh senior zag veel positieve dingen. “Het spel wordt sneller, dynamischer en de spelers komen veel vaker in balbezit. Vooral het indribbelen van de zijkant versnelt het spel. Spelertjes hoeven nu niet te wachten op iemand om de bal op in te kunnen gooien, maar kunnen er gelijk met de bal vandoor. En dat zorgt er direct weer voor dat de tegenpartij attent moet zijn in de omschakeling.”

Geen standen

Eerlijk gezegd waren wij hier op de club sceptisch toen de nieuwe plannen bekend werden, maar nu zijn we helemaal om

Was er dan helemaal geen wanklank te horen op sportpark Parijsch? Nuysenborgh schudt zijn hoofd. “Nee, eigenlijk niet. Of het moeten vragen zijn geweest over het bijhouden van de stand. ‘Hoe kun je dan zeggen wie het toernooi heeft gewonnen’, werd er gevraagd vanaf de kant. Nou dat kan dus niet. Maar de kinderen zitten daar niet mee hoor. Die zijn het een minuut later alweer vergeten. Die willen gewoon lekker voetballen en plezier maken. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ook wij hier op de club sceptisch waren toen de nieuwe plannen bekend werden. Maar nu, zeker na dit toernooi, zijn we helemaal om.”

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste artikelen