Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zuid vs. Noord; Buren Broek in Waterland voor één dag rivalen

Ruud Scheper
KNVB Media
4 februari 2018, 12:30

De selectie van Team Noord, mét snor. - Foto: KNVB Media

Het is inmiddels een niet meer weg te denken traditie geworden in Broek in Waterland, de derby tussen Team Noord en Team Zuid. Het Noord-Hollandse dorp met een kleine drieduizend inwoners wordt precies gescheiden door de provinciale weg. ‘Daar moeten we wat mee’, dachten een paar spelers van het plaatselijke SDOB vijf jaar geleden. De derby tussen Noord en Zuid was geboren.

Noord moet het toch vooral hebben van domme, brute kracht

Nietsvermoedend kwam SDOB-voorzitter Sander ten Dam op een zaterdagmorgen eind januari zijn trap af gewandeld. Terwijl hij de krant wilde oprapen bij de voordeur, zag hij tot zijn verrassing dat er iets op het dagblad lag. “Een Panini-album, ik herkende het direct”, lacht hij. Maar het was niet zomaar een Panini-album. Het was een album met plaatjes van de spelers van Noord en Zuid, waarbij die van Noord waren voorzien van een enorme hoeveelheid extra gezichtsbeharing.

Geweldig gedaan

“Ik heb direct heel erg hard gelachen”, bekent hij. Het album was het werk van de spelers van Zuid, die in het holst van de nacht op pad waren gegaan om een exemplaar bij de spelers van Noord door de brievenbus te doen. Zo kwam het dat er een week voorafgaand aan de derby bij alle spelers van Noord een album op de mat lag, inclusief de eerste twee pakjes stickers om in het album te plakken.

De spelers van Team Noord speelden, om de geslaagde actie te eren, de wedstrijd mét snor.

Dit vraagt natuurlijk wel om een antwoord volgend jaar

“Geweldig gedaan”, vond ook Ten Dam, naast voorzitter van de hele club, deze dagen vooral speler van Noord. “Maar dit vraagt natuurlijk wel om een antwoord volgend jaar. Want hoewel we wel bewondering hebben voor deze actie, is het natuurlijk ook - om in voetbaltermen te blijven - gewoon mooi kloten dat zij zoiets moois hebben verzonnen en wij niet.”

De kinderen in het dorp waren in ieder geval dolenthousiast. Nog diezelfde zaterdag volgde een ware stormloop op ’t Winkeltje, hoofdsponsor van Zuid en de enige plek waar de pakjes stickers te verkrijgen waren. Een levendige ruilhandel ontstond, waarbij de plaatjes van hun besnorde vaders al snel van hand tot hand gingen. 

Panini-generatie

Het Panini-album was een grote hit bij de SDOB-jeugd.

Het idee om een stickerboek te maken van hun opponenten was een paar weken eerder ontstaan in de lokale kroeg, vertelt Marcus Looijenstein, speler van Team Zuid. “We hadden dat eens eerder gezien, bij de Spakenburgse derby meen ik. Het leek ons mooi om ook zoiets te doen, een beetje psychologische oorlogsvoering voor de wedstrijd door de tegenstander belachelijk te maken. En zo’n album is dan een leuke manier om dat te doen. We zijn toch een beetje van de Panini-generatie hè.”

Broek in Waterland-Zuid is in alle opzichten mooier dan Noord, vindt Looijenstein. “In Zuid wordt tenminste gewerkt. Noord bestaat alleen maar uit luxepaardjes. Bij ons in het team is het ook een stuk gezelliger én we hebben de betere voetballers. Zij moeten het toch vooral hebben van domme, brute kracht.” Ten Dam is het daar vanzelfsprekend niet mee eens. “Zuid is het industriële hart, dat klopt. Maar Noord is de mooie kant van het dorp. De kant waar je het liefst woont, dat zullen de spelers van Zuid ook diep in hun hart ook wel weten. Alles wat Broek in Waterland zo mooi maakt, zit toch in Noord, inclusief het sportpark van SDOB.”

Bomvol trainingsveld

De dinsdag na de ludieke actie, een paar dagen voorafgaand aan het treffen, zag het trainingsveld zwart van de spelers die een balletje kwamen trappen. “We spelen iedere dinsdagavond een wedstrijdje. Gewoon ‘old school’ met de spelers die er zijn”, vertelt Ten Dam. “Soms spelen we drie tegen drie, soms elf tegen elf. Dat is net hoeveel er zijn.” Nu waren de spelers nauwelijks te tellen. Hij grijnst. “Traditiegetrouw is de opkomst op de dinsdag voor de derby verreweg de meest drukbezochte. Nog even oefenen voor de wedstrijd hè. Even dat balgevoel weer krijgen.”

Na afloop gingen alle spelers met aanhang op de foto, voordat ze zich richting de gezamenlijke stamppotmaaltijd begaven.

Om de ludieke actie van hun buren te eren speelde Noord de wedstrijd mét plaksnor. Maar met de Panini-actie mocht Zuid dan spreekwoordelijk met 1-0 voor staan, op het scorebord prijkte na mum van tijd een 3-0 voorsprong in het voordeel van Noord. Zuid kwam nog terug tot 3-2, maar verder dan dat kwam het niet. “Het zijn altijd spannende potjes”, weet Ten Dam. “Noord heeft nu drie keer gewonnen, Zuid twee keer. Dat maakt het ook zo leuk.”

Feest der verbroedering

In het veld wordt het nog wel eens iets té fanatiek, daarna is het een feest der verbroedering

Na afloop van het duel schoven beide teams aan de traditioneel gezamenlijke stamppotmaaltijd in het plaatselijke Broekerhuis. “Dat maakt het af”, vindt ook de voorzitter. “In het veld wordt het nog wel eens iets té fanatiek. Na afloop moeten we dan ook echt wel vijf minuutjes uitblazen. Maar daarna is het een feest der verbroedering, waarbij met vrouwen en kinderen zo’n 130 mensen aanschuiven. Geweldig toch?!”


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste artikelen