Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Iedere voetballer zou moeten ervaren hoe het is om te fluiten'

Steven van der Gaag
KNVB Media
7 oktober 2018, 12:46

Ruud Bouwmans (links) en Wouter van der Schaaf bewaken de scheidsrechterszaken bij SDO. - Foto: KNVB Media

Zaterdag was de aftrap van de Week van de Scheidsrechter. Veel clubs zetten de mannen en vrouwen maar ook jongens en meisjes die week in week uit duizenden wedstrijden fluiten in het zonnetje. Zo ook bij Samenspel doet Overwinnen (SDO) in Bussum waar de scheidsrechterscoördinatoren Wouter van der Schaaf en Ruud Bouwmans bewaken dat elke thuiswedstrijd in goede banen wordt geleid.

Vanaf de parkeerplaats op Sportpark de Kuil is direct een groot geel doek zichtbaar. 'Week van de Scheidsrechter', staat er op in zwarte letters. Iets verderop worden via een lange banner aan de kantine alle scheidsrechters bedankt dat ze het weer mogelijk hebben gemaakt dat twee elftallen hun wedstrijd konden spelen. Zonder scheidsrechter geen voetbal. 

Aftrap

Bij SDO ontkom je er niet aan dat de 'Week van de Scheidsrechter' is begonnen. "Het is heel belangrijk dat we in beeld zijn", benadrukt Wouter van der Schaaf het belang van de actie. "Vanochtend is de start verricht door Roelof Luinge met de oudste en jongste clubscheidsrechter." Samen met Ruud Bouwmans is Van der Schaaf verantwoordelijk voor de scheidsrechterszaken binnen de club. Bouwmans heeft net gefloten maar houdt zijn scheidsrechterstenue aan. "Er is iemand uitgevallen dus ik val straks nog even in bij de wedstrijd van JO16-1." 

Ex-betaald voetbal scheidsrechter Roelof Luinge verrichte bij SDO de aftrap van de Week van de Scheidsrechter met de jongste en de oudste clubscheidsrechter. — Foto: SDO

Twee jonge jongens doen zich in de ontvangstkamer tegoed aan het slagroomgebak dat speciaal voor de scheidsrechters is neergezet. De een fluit straks JO19-1, de ander komt kijken naar zijn vriend. Na afloop praten ze over de wedstrijd. Zo helpen ze elkaar. De beide scheidsrechterscoördinatoren genieten zichtbaar van het gesprek. Jongeren en ook andere leden willen best fluiten, maar ze staan niet automatisch te dringen bij de deur van de bestuurskamer. 

Oproep

Daarom hebben Van der Schaaf en Bouwmans het initiatief genomen om ook na 'Week van de Scheidsrechter' zichtbaar te zijn. Met hulp van de KNVB en het SDO-bestuur hangen nu op alle velden doeken met een oproep je aan te melden als scheidsrechter. "Dat is het begin", zegt Bouwmans. "Het is niet zo dat we nu lekker achterover kunnen leunen en de nieuwe scheidsrechters binnenstromen via de mail."  

'Scheidsrechtersbaas' Ruud Bouwmans floot zaterdag twee wedstrijden. 

Hij pakt het wedstrijdoverzicht van zaterdag erbij. Er staan meer dan dertig wedstrijden op het programma. Hoewel SDO zeker niet mag klagen over het aantal clubscheidsrechters is het toch elke week weer een klus om alles rond te krijgen. "Om het scheidsrechtersbestand te vergroten, werkt een persoonlijke benadering het best", zegt Bouwmans. En in de beperking leer je ook creatief te zijn. "Vorig seizoen was een elftal gestopt. Dan bel ik alle spelers met de vraag of ze bij de club betrokken willen blijven en misschien interesse hebben om te gaan fluiten. Twee wilden het wel proberen. Als er dan een het in zijn vingers blijkt te hebben, dan is dat is pure winst."   

Spelers voor Spelers

Elke scheidsrechter is er een en als er dan toch een gat valt dan werkt SDO met het principe 'Spelers voor Spelers'. "Wij wijzen dan een team aan, dat een scheidsrechter moet leveren voor de wedstrijd van hun clubgenoten." Bouwmans excuseert zich. Hij moet aan de bak. Om zijn woorden te illustreren stapt even later een jongen naar binnen. "Ik heb een blauwe bal nodig voor de wedstrijd van JO11." Santos staat er op de rug van zijn trainingsjack. Het is de eerste keer dat hij gaat fluiten, maar van zenuwen is weinig te merken. Van der Schaaf voelt even aan de bal. "Daar kan nog wel wat lucht bij."

Santos fluit zijn eerste wedstrijd. 'Hij doet het goed.'

Fluiten helpt kinderen zich te ontwikkelen. Van der Schaaf: "We hadden hier een heel schuchter meisje op de club dat je helemaal zag opbloeien nadat ze ging fluiten. Ze had het in de vingers en dat gaf haar zelfvertrouwen. Andersom kan het voor kinderen met een grote mond weer een les in bescheidenheid zijn." 

Samenwerking

"Eigenlijk zou iedereen af en toe moeten fluiten", vervolgt hij. "Het is goed om aan de andere kant te staan. Dan weet je hoe moeilijk het soms is om beslissingen te nemen. Dat vergroot de acceptatie van de scheidsrechter." Dit is een van de punten die hij zou willen bespreken tijdens het coördinatorenoverleg. "Sinds kort komen we met clubs uit de regio samen om zaken met elkaar te bespreken en kennis te delen. Dat is een mooie ontwikkeling." Van der Schaaf zal daar zeker vertellen dat een aantal pupillen volgende week samen met het eerste het veld zal betreden met in hun handen de oproep om scheidsrechter te worden. Van der Schaaf: "De hele club staat er achter, dat gaat niet vanzelf, maar is echt een voorwaarde om iets te bereiken."

De scheidsrechterscoordinatoren van de clubs uit de regio komen regelmatig samen om van elkaar te leren.

Santos houdt ontspannen een balletje hoog op het veld. Het is rust in de wedstrijd die hij fluit. "Hij is niet veel groter dan de meeste kinderen in het veld, maar hij doet het goed", zegt Andre Gorel die namens de club een oogje in het zeil houdt. Misschien wel een nieuwe scheidsrechter in de dop.

Word scheidsrechter!

Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Bij jouw club of misschien wel op het internationale podium? Ontdek de mooie wereld van arbitrage en test of jij het in je hebt om in een split second de juiste beslissing te maken met de scheidsrechtersquiz.

Laatste artikelen