Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Carnaval? Moerse Boys viert feest met de Oliebollencup

Francis Grondhuis
KNVB Media
2 maart 2019, 9:15

Half Zundert loopt vandaag uit voor de Oliebollencup van Moerse Boys. - Foto: vv Moerse Boys

Carnavalsweekend. Een van de weinige weekenden waarop de sportparken van amateurclubs in het zuiden van het land compleet zijn uitgestorven. Behalve in het West-Brabantse Zundert. Daar moet je voor een goed feestje vandaag bij vv Moerse Boys zijn. Voor de strijd om de Oliebollencup 2019.

De doelen op hun plek, de ballen opgepompt en ook de buitentap staat klaar op sportpark Akkermolen. In totaal zo'n 250 voetballers beginnen om 13.00 uur met hun team aan het ludieke toernooi. Allemaal uitgedost in de meest gekke creaties. Wat dat betreft is carnaval niet ver weg in het boomkwekersdorp nabij de Belgische grens.

Hoe is het mogelijk? Terwijl in allerlei omringende plaatsen grootse optochten worden gehouden en zelfs Romario de Souza Faria op een praalwagen in Lampegat staat te hossen, is men in Zundert gewoon lekker aan het voetballen. Als een enclave in confettiland. Nou ja voetballen...winnen is niet van belang tijdens het toernooi dat al tientallen jaren wordt georganiseerd. Ook hier staan de gezelligheid en het feesten voorop.

En om een uur of vijf vindt iedereen het wel welletjes. "Dan wordt voetballen levensgevaarlijk", doelt Michael de Bruijn (19), eerstejaars lid van de activiteitencommissie en aanvaller van Moerse Boys 2, op de toenemende alcoholconsumptie. "Maar we gaan gewoon door in de kantine waar een dj tot middernacht staat te draaien."

Gewoon toch een beetje carnaval in Zundert. Foto: vv De Moers.

Carnavalszaterdag op het voetbalveld. Foto: vv De Moers.

Bloemencorso

Dat het carnavalfestijn in Zundert een nogal bescheiden karakter kent, heeft alles te maken met de jaarlijkse Corso in het geboortedorp van Vincent van Gogh. Een kleurrijk spektakel, waarbij bloemenpraalwagens van enorme grootte op de eerste zondag van september door de volgepakte straten trekken. Twintig buurtschappen strijden om de prijs en de eer voor de mooiste praalwagen. Het grootste dahliacorso ter wereld is al een Zundertse traditie sinds 1936.

"Heel het dorp is echt maanden druk met het bouwen van die creaties. De corso is in Zundert hét evenement van het jaar. Daar wordt heel veel tijd en energie ingestoken en iedereen is erbij. De mensen zitten er dan niet op te wachten om nog meer karren op te moeten tuigen voor een carnavalsoptocht", legt De Bruijn uit. En daarom organiseert Moerse Boys dus al jaren de Oliebollencup op carnavalszaterdag. "Zodat er ten minste iets te doen is in het dorp. Niet zozeer als vervanging voor carnaval, want wij vieren dat op vrijdag en zondag zelf gewoon in Prinsenbeek en Breda."

Vriend en vijand

Er zijn er genoeg spelers die een stapje hoger kunnen voetballen, maar niemand gaat weg. De binding met de club is hier groot.

Niet alleen leden van Moerse Boys doen mee aan het 7 tegen 7-toernooi, ook onder meer aartsrivaal vv Zundert en vv Schijf vaardigen teams af. Een gemêleerd gezelschap met net zo veel mannen als vrouwen. "Als we de derby tegen vv Zundert spelen, zijn we de grootste vijanden, maar buiten het veld vormen we een vriendengroep die het super goed met elkaar kan vinden. Dit soort dagen zijn hartstikke gezellig", vertelt De Bruijn die zelf met zijn team CV schupt dn lere knikker tege dn touwe aon een gooi naar de toernooioverwinning doet.

Ook spelers van het vlaggenschip van Moerse Boys zijn van de partij. Best opmerkelijk, aangezien de oranjehemden momenteel op hoog niveau spelen en koploper zijn in de zondag 1e klasse B van West II. Maar de verbondenheid van de selectiespelers met de club is groot. Bijna alle spelers van het eerste team komen voort uit de club zelf. Ze betalen 'gewoon' contributie, zijn trainer bij andere teams of vervullen bestuurs- en commissiefuncties. "Geen verplichting, dat komt uit die jongens zelf. Er zijn er genoeg die een stapje hoger kunnen voetballen, maar niemand gaat weg. De binding met de club is hier groot."

Moerse Boys is momenteel koploper in de competitie in de zondag 1e klasse B. Foto: vv De Moers.

Géén oliebollen

Ook de activiteitencommissie wordt bezet door leden uit diverse teams. Bart van den Broek speelt al jaren in het eerste, Michael de Bruijn in het tweede, Dirkje Jochems, Dietske Bastiaensen en Amelie Feskens in de vrouwenelftallen en Marcel van der Meulen en Bob Vriends in lagere vriendenteams. Samen hebben ze dit jaar opnieuw een dag toernooivoetbal op poten gezet. "We hebben er zelf ook belang bij natuurlijk. Er is ten minste iets te doen. En dat het Oliebollentoernooi zo'n succes is en druk wordt bezocht, maakt het voor ons extra leuk om te organiseren", aldus De Bruijn.

Oja, en hoe zit het met die oliebollen? Bij de Oliebollencup bestaan ze alleen nog in naam. "Je krijgt ze toch nooit lekker en niemand eet ze op. Die zijn er dus niet meer. Biertjes doen het beter. We hebben 1200 liter paraat."

Volg je voeten

Een uitnodiging aan alle jongens en meiden om te ontdekken wat voetbal hen kan brengen.

Laatste artikelen