Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Elektrisch voetbal neemt serieuze vorm aan

KNVB Media
KNVB Media
16 juni 2022, 15:41

N.E.C. is na PSV de tweede BVO die werk maakt van Elektrisch voetbal. Mede dankzij Thijs! - Foto: KNVB Media

In Nijmegen vond op woensdag 15 juni een clinic Elektrisch voetbal plaats, speciaal voor kinderen die gebruik maken van een elektrische rolstoel. De clinic was een initiatief van betaald voetbalorganisatie N.E.C. in samenwerking met de KNVB en Uniek Sporten.

Het vormt de aftrap voor een programma waarmee N.E.C. vanaf volgend seizoen start, waarbij kinderen in een rolstoel de mogelijkheid wordt geboden om één keer per week te trainen. N.E.C. is na PSV de tweede BVO die werk maakt van Elektrisch voetbal.

Wel basketbal, hockey en tennis, maar geen voetbal. Daar is nu verandering in gekomen!

Droom van Thijs

De clinic met 25 deelnemers vond plaats bij de Sint Maartenskliniek in Ubbergen, vlakbij Nijmegen. Een plek die niet toevallig gekozen was. De 10-jarige Thijs komt vanwege zijn beperking regelmatig bij de fysiotherapeut van de Sint Maartenskliniek. Thijs zocht begin 2021 via Spieren voor Spieren contact met de KNVB. Het was zijn droom om te kunnen voetballen, maar die mogelijkheid was er toen nog niet voor kinderen die afhankelijk zijn van een rolstoel. De KNVB nam contact op met N.E.C. en N.E.C. pakte de handschoen op om de droom van Thijs uit te laten komen. Vanuit de wens van één kind en de gedachte dat iedereen moet kunnen voetballen, ontstond een serieus plan van aanpak voor het realiseren van Elektrisch voetbal.

Acht stoelen

We horen vaak dat de kinderen eerst op een andere sport zaten, die ze helemaal niet zo leuk vonden. Nu zijn ze dolblij dat ze kunnen voetballen.

In andere landen bestaat het Elektrisch voetbal al een tijdje, maar in ons land was er tot voor kort voor kinderen die rolstoel gebonden zijn wel basketbal, hockey en tennis, maar geen voetbal. In februari van dit jaar startte de PSV Foundation al met deze vorm van passend voetbal in een trainingsgroep van acht personen, maar N.E.C. is nu de eerste betaald voetbalorganisatie die bij het Elektrisch voetbal speciaal ontwikkelde eigen rolstoelen gebruikt. Met Scout Mobility vonden zij een Nederlands bedrijf dat een rolstoel ontworpen heeft voor het voetbal.

Jop Pepping, N.E.C. maatschappelijk/ Projectleider Elektrisch voetbal: "Er is best veel animo. Vooral van ouders van kinderen in een rolstoel horen wij nu regelmatig dat hun zoon of dochter eerst op een andere sport zat die ze helemaal niet zo leuk vonden en dat die kinderen nu dolblij zijn dat ze kunnen voetballen. We hebben nu acht stoelen en daarmee kunnen we volgend seizoen met een trainingsgroep starten. Het idee is om na één trainingsjaar de eerste groep sporters verder te laten voetballen onder de vlag van een amateurclub, zodat wij het jaar daarop weer een nieuwe groep kinderen aan kunnen laten haken.”

Bij Elektrisch voetbal geeft de bumper van de rolstoel de bal een zwieper.

Spelregels

De spelregels Elektrisch voetbal wordt 4 tegen 4 gespeeld in de zaal met een grote bal waarmee via de bumper van de rolstoel een zwieper gegeven kan worden. Ieder persoon dat een rolstoel bedient, mag daarmee maximaal een snelheid van 10 kilometer per uur hanteren. Wel mogen ze in het draaien met de stoel een versnelling maken. Daar zit dan ook de specifieke skill in opgesloten die voetballers kunnen ontwikkelen bij het elektrisch voetbal. Elektrisch voetbal is uitsluitend bedoeld voor kinderen en volwassenen die rolstoelafhankelijk zijn.

test

Ook meedoen?

Wil je voetballen in één van de Oranje Para-voetbalteams? Heb je interesse of wil je meer weten, neem dan contact op.

Laatste artikelen