Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nathaniël Donkor (25): 'Als je leidinggevende wilt worden, zul je zelf het goede voorbeeld moeten geven'

KNVB Media
KNVB Media
7 mei 2024, 17:00

Nathaniël Donkor (rechts) leert veel van het coachvak onder de vleugels van hoofdtrainer Shariq Bhageloe (links). - Foto: KNVB Media

Waar moet je op letten als je in het maatschappelijke leven een leidinggevende functie ambieert? Nathaniël Donkor heeft inmiddels een goed beeld. Bij RCSV Zestienhoven draait hij dit seizoen mee als assistent-trainer van MO17-1. Een vrijwilligersfunctie die hem veel inzichten geeft voor zijn studie internationale psychologie. "Je moet een groep zien te overtuigen van jouw visie en die vervolgens duidelijk overbrengen."

Nathaniël Donkor.

Naam: Nathaniël Donkor (25)
Club: RCSV Zestienhoven
Functie: assistent-coach MO17-1
Studie: internationale psychologie (Erasmus Universiteit)

'Hebben jullie een trainer nodig?'

"Al maanden dacht ik erover om te gaan coachen. Ik houd van voetbal en wil me in het maatschappelijke leven ontwikkelen als leidinggevende. Het coachen van een voetbalteam leek me de perfecte combinatie. Alleen, ik was zelf geen lid van een vereniging. Ik heb wel altijd gevoetbald en speel nog elke maandagavond met oude studievrienden 7 tegen 7. Daarom besloot ik eens te gaan kijken bij een club in de buurt. Dat was RCSV Zestienhoven. Op een zondag ben ik langs gegaan en aangegeven dat ik wilde leren coachen. Best apart natuurlijk, want er komt niet elke dag iemand met die boodschap aangewandeld. Dat ik geen ervaring had, was geen obstakel. Ik mocht langskomen bij een trainingssessie en dan zouden we verder kijken."

Leren in de praktijk

"Uiteindelijk is het MO17-1 geworden. Hoofdtrainer Shariq Bhageloe kon een assistent gebruiken en eigenlijk klikte het meteen met hem. In het begin was ik meer aan het observeren. Hoe gaat alles? Hoe stelt Shariq zich op qua oefeningen en communicatie? Na een paar weken bedacht ik zelf oefenvormen en legde die aan de groep voor. Het is voor mij heel leerzaam om puur in de praktijk te leren hoe je moet coachen. Hoe moeilijk het is om een groep in één richting te krijgen en tegelijkertijd weten hoe je met elk individu moet omgaan. Dat is voor mij als eerstejaars psychologiestudent enorm interessant."

Team vol karakters

"Een voetbalteam trainen? Dat doe je toch gewoon even. Zo eenvoudig is het dus niet. Deze leeftijdsgroep is uitdagend en je hebt in ieder team te maken met verschillende karakters. De een is misschien wat lui, de ander een Einzelgänger. In een team moet je het met elkaar doen. Elkaar steunen en vertrouwen, met elkaar communiceren en constructieve feedback geven. Als coach moet je je aanpassen en het goede voorbeeld daarin zijn. En een groep zien te overtuigen van jouw visie en die duidelijk overbrengen. Die vaardigheden heb je ook in leidinggevende posities nodig. Heel leerzaam voor mij, mede omdat ik een groot deel van mijn jeugd in Ghana en Engeland heb gewoond en deels in het Engels denk. Ik moet dus nog duidelijker communiceren."

Goede voorbeeld geven

"Van hoofdtrainer Shariq Bhageloe leer ik ontzettend veel. Hij is al zo’n twintig jaar actief als trainer en geeft cursussen bij andere verenigingen. Ook is hij docent op een middelbare school. Hij heeft dus alle skills om mij te coachen en de weg te wijzen. En meer. Je moet als trainer altijd je verantwoordelijkheid nemen. Elke training en elke wedstrijd moet je er staan, want dat verwachten we ook van de speelsters. Het kostte me in het begin wat moeite om dat allemaal te regelen met mijn studie en werk. Maar het was wel een grote les. Wil je leidinggevende zijn? Dat zul je als eerste het goede voorbeeld moeten neerzetten qua discipline, verantwoordelijkheid en passie. Ook daarin heeft Shariq me de weg gewezen."

Vereniging wil helpen

"Door deze ervaring besef ik hoeveel mensen binnen een vereniging bereid zijn om je te helpen. Vooraf dacht ik dat het moeilijk zou worden. Misschien wilden ze niet eens iemand zonder trainerservaring. Maar de mensen bij RCSV Zestienhoven zijn heel open en waarderen dat je iets voor de club wilt doen. Ik denk dat dat voor heel veel verenigingen in Nederland geldt. Alles wat ik hier leer heb ik te danken aan de meiden van MO17-1 die mij accepteren en Shariq die mij wil helpen een betere coach te worden. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik wil zeker door met coachen en ga me verdiepen in KNVB-opleidingen zodat ik mijn diploma’s kan halen."

Word ook een Clubheld Word ook een Clubheld Ontdek hoe jij ook een clubheld kan worden!

Laatste artikelen