Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
"Vrouwen komen nog niet massaal over de brug, maar ik merk wel dat ze de passie hebben om 'iets te doen'." - Foto: KNVB Media
Woensdagavond. Dat is voor Jessica Overweg het hoogtepunt van de week. In haar drukke bestaan als verzorgende in een verpleeghuis en moeder van drie kinderen ruimt ze altijd tijd voor haar grote passie: voetbal. Ze traint de JO9 van Eendracht Arnhem én is Voetbalkadercoach. "Het maakt niet uit of je wel of geen voetbalachtergrond hebt."
Jessica Overweg.
Naam: Jessica Overweg
Club: Eendracht Arnhem
Functie: trainer-coach JO9 en voetbalkadercoach
Werk: verzorgende in verpleeghuis
"Vroeger voetbalde ik altijd op straat met de jongens en meisjes uit de buurt. Toen ik 11 jaar was, werd ik lid van Eendracht Arnhem. Rond 2006 zette ik mijn eerste stappen als trainer. Mijn neefje belde me. Hij had bij Eendracht een jeugdteam onder zijn hoede en kon heel goed met de kinderen overweg, maar vond het lastig om inhoudelijk een goede training te verzinnen. Ik voetbalde destijds nog, dus hij dacht dat ik wel zou kunnen helpen. Een schot in de roos! In eerste instantie moest ik even terug naar de basis. Wat bied je kinderen van die leeftijd aan zonder dat het meteen heel tactisch wordt? Je wilt natuurlijk dat ze zich op hun eigen niveau kunnen doorontwikkelen."
"Het maakt eigenlijk helemaal niet uit of je wel of geen voetbalachtergrond hebt. Als je de passie hebt om langs de lijn te staan, dan leer je vanzelf dingen aan. Vanuit je eigen passie creëer je vanzelf de omstandigheden die ervoor zorgen dat iedere jeugdspeler plezier ervaart."
"Zelf ben ik een fanatieke coach, maar ik wil niet ten koste van alles winnen. De ontwikkeling van de spelers is belangrijker dan het resultaat. Elk jaar zie je de kinderen doorgroeien en mooie stapjes maken. Daaar gaat het om. En wat mijzelf betreft word ik er gelukkig van om met elkaar bezig te zijn op de trainingen. Elke woensdagavond ga ik met een voldaan gevoel naar huis."
"Die woensdagavond is echt het hoogtepunt van mijn week. Niet de wedstrijd op zaterdag. Van 18.00 tot 19.00 uur train in het elftal van mijn zoon. Mijn dochter komt ook langs, want zij traint met de mini's. Als zij om 19.00 uur samen naar huis gaan, ga ik nog even door om mijn eigen passie over te brengen op een stel jonge meiden dat voor het eerst stappen zet op het voetbalveld. En tot slot ga ik zelf nog lekker tegen een balletje trappen. Ik blijf dit doen zolang ik het kan combineren met mijn werk. Ook moet mijn zoon het leuk blijven vinden dat ik langs de lijn sta. Ik kan het me namelijk best voorstellen dat het niet altijd even leuk is dat uitgerekend jouw vader of moeder de trainer is."
"Vorig jaar heb ik bij de KNVB de opleiding Voetbalkadercoach (VKC) afgerond. Als VKC train je de trainers of ouders. Ik kijk vooral wat onze trainers nodig hebben en monitor of zij er plezier in hebben. We spreken dingen door en kijken samen naar de opzet van de training. Aan mij om hier en daar wat tips te geven als dat nodig is. In de rol als VKC vraag ik ook aan spelers of ouders of ze iets voor de club of een team willen doen. Daar moeten ze altijd even over nadenken. Dat mag, maar ik kom er later weer op terug."
"Het is een feit dat er meer mannen dan vrouwen trainer worden. Geen idee waarom. Vrouwen komen nog niet massaal over de brug, maar ik merk wel dat ze de passie hebben om 'iets te doen'. Langzamerhand komt er beweging in. Op dit moment ben ik de enige vrouwelijke trainer van Eendracht Arnhem. Mijn teamgenoot Mascha Kop is er dit jaar bijgekomen. En nu zijn er ook twee moeders die ik over de drempel probeer te trekken. Je moet ze natuurlijk goed op weg helpen. Eerst een partijtje laten begeleiden, waarbij ze altijd op ons kunnen terugvallen. Dan blijkt het allemaal best mee te vallen. Die drempel? Die bestaat eigenlijk helemaal niet."
"Daar zit de crux, vermoed ik. Er zijn echt veel mensen die iets willen doen, maar niet zo goed weten hoe of wat. Of niet die reikende hand krijgen om de stap te zetten. Het is belangrijk om hen op een goede manier te stimuleren en te motiveren. Hoe kun je ze aan het werk zetten, zodat uiteindelijk de jeugd daar weer van profiteert in de vorm van een nieuwe goede trainer?"