Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Veel vragenlijsten bij rode kaarten worden nog niet of niet volledig ingevuld. - Foto: KNVB Media
De donderdag is een drukke dag op de afdeling Tuchtzaken van de KNVB. Dan draaien de werknemers daar een zogenaamde rappellijst uit. Dat is een lijst van zaken waarbij er geen vragenlijst of rapportage is ontvangen bij een gegeven rode kaart of een gestaakte wedstrijd. Elke week zijn dat er meer dan 100.
“Na het versturen van een rappelbrief bellen of mailen we er vaak achteraan, zodat we toch tijdig te weten komen wat er gebeurd is’’, zegt Sabine Wiegel, landelijk medewerker aanklager. Een hoop extra werk, maar wel belangrijk. Zonder goed ingevulde vragenlijst bij een rode kaart is het niet mogelijk om een passende tuchtmaatregel op te leggen. “Veel scheidsrechters, zowel bonds- als verenigingsofficials, weten niet altijd wat ze moeten doen na een rode kaart of gestaakte wedstrijd”, zegt ze. We leggen het in dit artikel uit.
Hoi Sabine, wat zijn veel gemaakte fouten?
“Met name bij rode kaarten gaat het vaak mis. Veel scheidsrechters vullen bijvoorbeeld alleen de code van de overtreding in op het digitale wedstrijdformulier. Maar dat is niet genoeg. We hebben aanvullende informatie nodig. Als iemand geduwd heeft willen we bijvoorbeeld weten hoe hard er geduwd is, of het slachtoffer de wedstrijd heeft kunnen vervolgen, enzovoorts.”
Hoe kunnen scheidsrechters aanvullende informatie geven over de rode kaarten die ze geven?
“Hiervoor hebben we vragenlijsten. Bondsscheidsrechters kunnen die invullen via het Official Portal of via de Wedstrijdzaken app. Verenigingsscheidsrechters kunnen de vragenlijsten invullen via Sportlink. Zij kunnen dat echter alleen via het systeem op de vereniging en niet in de Wedstrijdzaken app. Daar gaat het vaak mis. Na de wedstrijd vergeten scheidsrechters de vragenlijst in te vullen en thuis kunnen ze het de volgende dag niet doen. Soms krijgen we dan een mail van de scheidsrechter waarin hij of zij opschrijft wat er gebeurd is. Die informatie is vaak onvolledig. Via de officiële vragenlijst is de kans op missende informatie veel kleiner omdat de vragen zo gesteld zijn dat men automatisch de antwoorden geeft waar we naar op zoek zijn.”
Zou het niet makkelijker zijn als de vragen direct op het wedstrijdformulier in de Wedstrijdzaken app zouden kunnen worden ingevuld?
“Ja, en daar wordt ook aan gewerkt voor de verenigingsscheidsrechters. Maar voor deze groep, in tegenstelling tot de bondsscheidsrechters, kan dat nog niet.”
Zijn er nog aanvullende rapportages nodig?
“In de meeste gevallen is de vragenlijst voldoende. Soms wordt toch om een aanvullende rapportage gevraagd. Die kan dan worden ingevuld op dit formulier.
Of een medewerker van Tuchtzaken mailt de betreffende scheidsrechter rechtstreeks met het verzoek om aanvullende vragen te beantwoorden.”
Binnen welke termijn moeten scheidsrechters de vragenlijsten bij rode kaarten hebben ingevuld?
“Deze vragen moet de scheidsrechter uiterlijk de eerstvolgende werkdag, na de dag waarop de wedstrijd is gespeeld, vóór 12.00 uur beantwoorden. Het beste is om het meteen na de wedstrijd in het systeem op de vereniging te doen. Dan kun je het ook niet meer vergeten.”
Wat is het probleem bij gestaakte wedstrijden?
“Ook na gestaakte wedstrijden krijgen we rapportageformulieren niet, onvolledig of te laat binnen.”
Wat moeten scheidsrechters doen als ze een wedstrijd gestaakt hebben?
“Ten eerste vullen ze op het digitale wedstrijdformulier in dat de wedstrijd gestaakt is. Dit is belangrijk omdat we anders niet weten dat een wedstrijd gestaakt is. Binnen drie werkdagen na de wedstrijd moeten zowel scheidsrechters als beide betrokken verenigingen een rapportformulier invullen. Het formulier voor scheidsrechters is hier te vinden. Het formulier moet worden gemaild naar het KNVB steunpunt waar de betreffende wedstrijd onder valt.”
Rode en gele kaarten
Meer informatie over wat te doen bij rode en gele kaarten is hier te vinden.
Gestaakte wedstrijden
Meer informatie over wat te doen bij gestaakte wedstrijden is hier te vinden.