Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van vaste tot flexibele belijning; iedere club maakt eigen afweging in pupillenvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
1 december 2018, 10:15

Bij V.V. De Meern uit De Meern hebben ze twee velden met permanente belijning. - Foto: V.V. De Meern

Met de komst van de nieuwe wedstrijdvormen zijn ook de afmetingen van de velden veranderd. De manier waarop de velden worden uitgezet, verschilt nogal per vereniging. De ene club heeft velden gemaakt met permanente belijning, de andere club gebruikt pionnen of linten om de velden uit te zetten. “Logistiek is het een zegen.”

Eraan gedacht om permanente belijning te plaatsen? Nee, dat hebben ze niet bij DVV Sallandia, vertelt Herman Haverhoek. “Dan houden we niet genoeg velden over waarop we elf tegen elf kunnen spelen. Of het moet op een apart trainingsveldje zijn, maar dat is ook vaak kapot getrapt na de winterstop.”

Strakke lijnen

Om te voorkomen dat de teams wekelijks met pionnen in de weer moesten, maakte Haverhoek haken rondom de velden, waaraan korfballijnen gespannen kunnen worden. “Die bewaren we op een haspel in het ballenhok”, vertelt hij. “Trainers moeten even een kwartiertje eerder aanwezig zijn en na afloop moet je ze weer van het veld afhalen, maar je hebt wel mooie, strakke lijnen.”

Bij DVV Sallandia werken ze met haken rondom de velden, waaraan korfballijnen gespannen kunnen worden.

Want dat zorgt nog wel eens voor discussie, merkt hij als trainer wanneer hij op bezoek is bij andere clubs. “Bij veel verenigingen wordt het nu nog gedaan met hoedjes. Dat levert discussies op of een bal uit is of niet en dat is jammer. Kinderen zijn in de basis wel eerlijk, maar ze kunnen het ook verkeerd inschatten. Zulke dingen gaan ten koste van het spel.”

Permanente belijning

De haken zijn bij DVV Sallandia vastgemaakt aan de hekken rondom het veld.

Bij V.V. De Meern uit De Meern hebben ze twee velden met permanente belijning. Dat ontstond eigenlijk per toeval, vertelt André Bakker van de voetbalvereniging. “Twee van onze zes kunstgrasvelden moesten worden vervangen toen de plannen over het nieuwe pupillenvoetbal verschenen. Wij zijn daar direct op in gesprongen, met hulp van de gemeente.”

Zodoende kwam op één veld groene en blauwe belijning, waardoor zowel de Onder 8, Onder 9 en Onder 10 als de Onder 11 en Onder 12 daar op terecht konden. Het andere veld kreeg alleen blauwe belijning. Logistiek is het een zegen, vertelt Bakker. “Het is een genot dat de lijnen er liggen. Bij ons begint het om 8.30 uur op zes velden, dan wil je niet ook nog druk zijn met het uitzetten van veldjes.”

Aanrader  

Hij zou het andere verenigingen zeker aanraden, knikt hij. “Wanneer je net als wij het kunstgrasveld moet vervangen of wanneer je een nieuw veld laat aanleggen, zou ik het zeker overwegen.” Maar let op, waarschuwt hij. “De wedstrijden van hogere leeftijdscategorieën die spelen in de A-categorie mogen niet op deze velden gespeeld worden. Daar moet je wel rekening mee houden. Bij ons is dat geen probleem, want we hebben zes velden, waarvan vijf kunstgrasvelden. Maar ik kan me voorstellen dat dat bij kleinere verenigingen wel voor problemen zou kunnen zorgen.”

Op één veld van V.V. De Meern kwam groene en blauwe belijning, waardoor zowel de Onder 8, Onder 9 en Onder 10 als de Onder 11 en Onder 12 daar op terecht kunnen.

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.

Laatste artikelen