Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Als hoofd jeugdopleiding activeert Angelien Leemburg meiden en vrouwen met toernooien, campagnes en een meidendag om te voetballen, maar ook om als trainer/coach aan de slag te gaan. - Foto: KNVB Media
Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun rol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Angelien Leemburg, Hoofd Jeugdopleiding bij MKV'29 uit Leeuwarden.
Angelien Leemburg vindt het belangrijk dat ook vrouwen bij hun vereniging de verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan het voetballen. Zelf neemt zij daarin bij MKV’29 het voortouw. Leemburg is Hoofd Jeugdopleiding bij de vereniging uit Leeuwarden. In die rol activeert zij meiden en vrouwen met toernooien, campagnes en een meidendag om te voetballen, maar ook om als trainer/coach aan de slag te gaan.
“MKV zit in mijn bloed”, zegt Leemburg. “Ik kwam bij de club toen ik negentien was. Ik zat destijds bij de Friese selectie. MKV speelde op het hoogste niveau in het noorden en mijn trainer bij de Friese selectie vond het goed voor mijn ontwikkeling om daar te spelen. Ik heb er jaren gevoetbald.” Leemburg ging er als voetbalster een paar jaar tussenuit toen zij kinderen kreeg, maar pakte de draad weer op bij vv Nicator uit Leeuwarden, waar zij als meisje ooit was begonnen. Een kruisbandblessure betekende het einde van haar spelerscarrière, maar het voetbal verdween niet uit haar leven, integendeel. “Ik heb op het hoogste niveau gespeeld, voetbal betekent veel voor me en ik vind het mooi om betrokken te zijn bij de vereniging.”
Omdat je als trainer verantwoordelijkheid moet nemen, deed Leemburg de cursus UEFA C. “Dat werd door Nicator gefaciliteerd. Ik ben volgens afspraak ook twee jaar bij de club actief gebleven als trainer, maar toen werd ik teruggevraagd als trainer bij MKV en daar lag toch mijn hart.” Leemburg trainde in de loop der jaren diverse elftallen bij MKV. “Ik heb vrouwen getraind, heren, jeugd, ook de teams van mijn eigen kinderen. Tussentijds was zij ook nog twee jaar actief als technisch coördinator bij FVC, voordat MKV haar opnieuw terugvroeg, dit keer als Hoofd Jeugdopleiding.
Ik vind het belangrijk dat vrouwen dezelfde verantwoordelijkheden nemen als mannen binnen de vereniging
Leemburg was bij MKV de eerste vrouw in die functie. “Ik vind het belangrijk dat vrouwen dezelfde verantwoordelijkheden nemen als mannen binnen de vereniging”, zegt zij daarover. “Ik had geen ervaring als HO, maar ik kende het voetbal natuurlijk wel in verschillende functies en ik zie de functie niet standaard zoals veel mannen er misschien tegenaan kijken. Ik beschouw het in eerste instantie als mijn taak om de club te laten groeien in de breedte. We moeten investeren in ledenbehoud en aanwas. Binding is belangrijk en op dat punt laten verenigingen nog wel eens een steekje vallen. Vlak nadat ik begon als HO gooide helaas corona roet in het eten, maar dat had ook voordelen. Juist in de onderbouw hebben we veel nieuwe aanwas en we konden onderlinge activiteiten goed inzetten om nog meer binding met de vereniging te creëren.”
Betrokkenheid, clubliefde en verantwoordelijkheid nemen zijn sleutelwoorden voor Leemburg. “Dat heeft ook met mijn werkachtergrond te maken”, vertelt zij. “Ik heb SPH gestudeerd (Sociaalpedagogische hulpverlening). Vanuit die opleiding heb ik bijvoorbeeld drie jaar bij Cambuur Leeuwarden gewerkt in de supportersbegeleiding met het project ‘Helden rond de velden’, daar hebben we destijds nog een prijs mee gewonnen. Daar heb ik geleerd om te werken met veel weerstand en dat komt ook van pas in het trainersvak, zeker de laatste jaren. De jeugd verandert, ouders veranderen. Er worden meer eisen gesteld. Daar moet je als trainer en als Hoofd Jeugdopleiding mee om kunnen gaan.”
Op dit moment is Leemburg trainer van het derde mannenteam bij MKV. Zij traint graag mannen en heeft een bewuste keuze gemaakt om zich in te zetten voor spelers die tussen ‘wal en schip’ vallen, die doorstromen vanuit de jeugd, maar niet direct in aanmerking komen voor de eerste of de tweede selectie. Leemburg: “Het behoud van die doelgroep is belangrijk voor de vereniging. “
Leemburg heeft zich als vrouw altijd thuis gevoeld onder mannen. “Het sprak mij altijd wel aan, de humor, de directe aanpak, de reacties van mannen.” Toch zet zij zich er altijd voor in om ruimte te maken voor meer vrouwen in het voetbal. “Ik ben blij dat we steeds meer meiden aan het voetballen krijgen op de vereniging en dat we ook steeds meer meiden en vrouwen als trainers opleiden. We hebben twee jaar geleden subsidie gekregen van de ING om het meiden en vrouwenvoetbal te stimuleren. Daar is ook een speciale commissie voor opgericht. Daarin zitten onder meer vanuit het hoofdbestuur Suzanne Marin (oud speelster ONS Sneek en MKV) en Jeannette Stockman, met wie ik nog in het eerste elftal heb gevoetbald. Zij is tevens trainer bij de meiden. Binnen de vereniging vragen we meiden expliciet of ze trainer willen worden, we begeleiden de meiden als trainers en we promoten meidenvoetbal met speciale toernooien en campagnes. Afgelopen seizoen hebben we bijvoorbeeld een meidendag georganiseerd, waarmee we 20 nieuwe leden hebben binnengehaald die nu in verschillende gemengde en meidenteams voetballen.”
Laat je vooral zien en meld je aan. Laat zien waar je kracht ligt, dat je inzetbaar bent
Heeft Leemburg tips voor meiden die meer verantwoordelijkheid willen nemen bij hun vereniging? “Laat je vooral zien en meld je aan. Laat zien waar je kracht ligt, dat je inzetbaar bent. Verenigingen moet dat vervolgens ook faciliteren, want die zitten te springen om nieuwe vrijwilligers en meiden en vrouwen die initiatief nemen. Bij MKV is het redelijk gelijk tussen jongens en meiden in (assistent-)trainersrollen bij de jeugd. Wij vinden het als echte een familieclub, waar iedereen elkaar kent, belangrijk meiden en vrouwen goed te positioneren. Meiden hebben een gelijkwaardige plek en wij stimuleren meiden ook echt om verantwoordelijkheid te nemen. De band met de vereniging is belangrijk en daar mikken we ook op.”
Steeds meer vrouwen zijn actief binnen het voetbal, op het veld en daarbuiten. Pak jij ook een rol in het voetbal? Of hoe stimuleer jij dat meer vrouwen in voetbal hun rol pakken? Ontdek welke rol in voetbal bij jou past, speel de quiz.