Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding HO B: ''Ik haal er heel veel voordeel uit”

KNVB Media
KNVB Media
Vandaag, 12:00

Ismar Maglajlic (links) volgt momenteel de opleiding HO B - Foto: KNVB Media

Als Hoofd Opleiding (HO) wil je de trainers van jouw vereniging verder helpen en ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het voetbaltechnische beleid, zodat alle spelers en speelsters met veel plezier en in een veilige omgeving kunnen leren voetballen. Een opleiding tot HO kan je hier goed bij helpen! Dat ervaart ook Ismar Maglajlic, die momenteel de opleiding HO B volgt en daar nu al profijt van heeft in de praktijk.

De 28-jarige Maglajlic was jarenlang jeugdspeler- en trainer bij Voorwaarts Twello, verliet de vereniging vorig jaar tijdelijk vanwege de oprichting van zijn eigen voetbalschool en zijn Eredivisiecarrière bij Heracles Almelo Futsal, en keerde er dit seizoen op verzoek van Voorwaarts terug om het stokje over te nemen van de afwaaiende HO. Samen met de vereniging besloot Maglajlic om direct de HO-opleiding te gaan volgen en op die manier meteen zo goed mogelijk van start te gaan. “In de laatste jaren als jeugdtrainer had ik al wel een begeleidende rol voor andere jeugdtrainers, zat ik in jeugdcommissies, was ik bezig met teamindelingen, maar HO is écht een andere rol dan trainer of coördinator en daarmee dus ook nieuw voor mij. Het leek ons goed om mij daar meteen in te gaan ontwikkelen. De functie van de HO wordt overal net iets anders ingevuld en met de opleiding zou ik zicht krijgen in hoe de KNVB naar bepaalde zaken kijkt en hoe ik mijn rol optimaal kan invullen voor de club.”

Beleidsmatig werken

Maglajlic merkt nu in de praktijk al dat hij profijt heeft van de opleiding. Vooral het gedeelte over het ontwikkelen en uitvoeren van het jeugdvoetbalbeleid werpt voor hem zijn vruchten af. “Ook in trainersbegeleiding kan ik natuurlijk verbeteren, maar daar heb ik wel ervaring mee en feeling voor. Vooral over het beleidsmatig werken wilde ik meer leren, over het kartrekker zijn van een werkgroep, hoe je een idee of probleem aan het bestuur presenteert en hoe je dat daarna gaat implementeren en doorontwikkelen binnen de vereniging. Kortom: hoe je tot voetbalbeleid komt. In dat proces heb je met verschillende stromingen te maken binnen een club. Het ene gesprek is het andere niet, je moet weten hoe de hazen lopen. Met de voorzitter zit toch je toch anders om tafel dan met een jeugdtrainer. In al dat soort zaken moest ik stappen zetten, vond ik. En daar heb ik veel over kunnen opsteken tijdens de HO-opleiding.”

Opdrachten

Je haalt er als HO alleen maar winst uit als je met collega’s praat over waar zij tegenaan lopen en hoe ze dat oplossen

Een ander groot voordeel van de opleiding is volgens Maglajlic dat je de opdrachten ook daadwerkelijk bij je eigen club moet uitvoeren. Het zijn geen fictieve opdrachten voor spek en bonen, nee, je gaat er echt bij je eigen vereniging mee aan de slag. Een HO in opleiding is daarom zeker niet een HO die opeens minder tijd voor de club heeft, maar juist een HO die dankzij de opleiding heel gericht aan bepaalde aspecten binnen de vereniging werkt. “En wat ook prettig is, is dat de groep waarmee je de opleiding volgt eigenlijk een soort sparringsgroep wordt. Je haalt er als HO alleen maar winst uit als je met collega’s praat over waar zij tegenaan lopen en hoe ze dat oplossen.”

Tot slot: in hoeverre zou Maglajlic de opleiding dan aanraden, nu hij zelf hard op weg is naar zijn diploma? “Zeker. Voor de beginnende én voor de ervaren HO komen er mooie, nieuwe dingen aan bod die je in je rugzak kunt steken. Ik haal er in ieder geval heel veel voordeel uit en ook Voorwaarts Twello gaat er meer en meer de vruchten van plukken.”

Van trainer naar HO

Douwe de Val is als medewerker Voetbalontwikkeling bij de KNVB verantwoordelijk voor het domein Hoofden Opleiding en tevens docent bij de opleiding HO B. “In de praktijk zie we vaak dat trainers, net als Ismar, op een gegeven moment de stap maken naar de rol van HO. Dat is een mooie ontwikkeling. Omdat de taken van een HO afwijken van de taken van een trainer, kan het zo zijn dat een trainer die de stap zet, voor zijn gevoel meteen in het diepe springt. De HO-opleiding biedt structuur en houvast voor de HO zelf en voor de vereniging.”

De Val vervolgt: “Dat is nodig, omdat het in het dagelijkse reilen en zeilen bij een vereniging vaak zo is dat de HO (te) veel taken en verantwoordelijkheden heeft en daardoor meer bezig is met de waan van de dag en met brandjes blussen, dan dat er sprake is van duurzame ontwikkelingen die later terug te zien zijn op het veld. Door de opleiding worden verenigingen zich bewuster van de waarde van een goede positionering en taakbeschrijving van de HO. Hierdoor kan de HO zich volledig richten op het ontwikkelen en implementeren van beleid en op de uitvoering van het kaderbeleid. Als docent zien wij van dichtbij welke invloed het volgen van de opleiding heeft op zowel de deelnemer als de vereniging. Alle opdrachten worden binnen de eigen vereniging uitgevoerd, waardoor de club direct profijt heeft van de opzet van de opleiding.”

Inschrijven

Ook een opleiding tot HO volgen? Inschrijven voor de opleidingen HO B en HO Pro in het seizoen 2025/’26 kan nog tot en met 1 juni. Meld je daarom snel aan!

Inschrijven Inschrijven Kijk hier of je voldoet aan de toelatingseisen en schrijf je in voor een HO-opleiding

Laatste artikelen