Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Negen succesfactoren bij privatisering

KNVB Media
KNVB Media
9 januari 2016, 15:34

Foto:

Privatisering is vaak een langdurig en veelomvattend proces. Het gedeeltelijk of geheel overdragen van taken en verantwoordelijkheden moet natuurlijk goed besproken worden voordat de handtekeningen worden gezet. Om clubs de juiste richting op te helpen, staan hieronder negen factoren beschreven die bepalend zijn voor een soepel en doordacht privatiseringsproces.

Budget

Budget is veruit de belangrijkste factor. Voor de vereniging is het van groot belang dat het financieel in staat is om de onderhoudswerkzaamheden op zich te nemen. Veel hangt af van de tegemoetkoming van de gemeente. Want met de bezuinigingen waar veel gemeenten mee te maken hebben is die partij in veel gevallen niet van plan veel geld uit te geven.

Wees open en communiceer

Een goede onderlinge communicatie zorgt ervoor dat processen sneller verlopen. Door goed op de hoogte te zijn van elkaars standpunten, vinden de vereniging en de gemeente sneller de beste privatiseringsvorm. Geef openheid van zaken en verstrek elkaar informatie. In gevallen waarin het proces stroef verloopt, is een gebrekkige communicatie vaak de oorzaak.

Tijd en planning

Het privatiseringsproces duurt doorgaans minimaal één jaar, maar gevallen waarin het proces anderhalf tot twee jaar in beslag neemt komen ook geregeld voor. Neem daarom de tijd. Ook wanneer je als club het gevoel hebt dat de gemeente door gebrek aan tijd de druk opvoert.

Gelijkwaardigheid

Het komt voor dat verenigingen in hun ogen de ‘onderliggende partij’ zijn in de onderhandelingen met de gemeente. ‘Zij hebben immers een voorsprong aan kennis’, is de gedachte. Uiteraard hoeft dat niet zo te zijn. Maar wanneer clubs merken dat zij verbaal niet opgewassen zijn tegen de betreffende wethouder, kunnen zij ervoor kiezen om voor de gesprekken een externe kracht in te huren.

Onderhandelingsruimte

Er zijn voorbeelden bekend waarin verenigingen tegen hun zin in de handtekening hebben geplaatst onder een voor hun slechte overeenkomst. Vaak ligt hieraan ten grondslag dat de gemeenteraad de politieke en financiële kader reeds heeft vastgelegd. Er is dus weinig onderhandelingsruimte. Toch is het niet aan te raden om akkoord te gaan met voorwaarden waar je als vereniging niet achter staat.

Win-winsituatie

Het uitgangspunt van een privatiseringsproces is dat het voor beide partijen voordeel oplevert. Houd dit dan ook in gedachten tijdens de onderhandelingen. Het moet niet zo zijn dat de privatisering voor de club een eenzijdige lastenverzwaring oplevert.

Verslaglegging en vastlegging

In langlopende onderhandelingstrajecten is het belangrijk stapsgewijs voortgang te boeken en tussentijdse afspraken goed vast te leggen. Dit voorkomt dat bepaalde discussiepunten steeds terugkeren en de voortgang ophouden. Gemeenten hebben nogal eens de neiging open einden in te bouwen of de afspraken eenzijdig te beschrijven. Niet alleen de vereniging gaat verplichtingen aan, ook de gemeente doet bepaalde toezeggingen die zij moet nakomen. Daarnaast is het aan te raden om een mogelijkheid tot herziening te bedingen.

Procesmanagement

Het is niet ongebruikelijk om het privatiseringsproces te laten begeleiden door een deskundige buitenstaander. Voor verenigingen is een privatisering een fenomeen waarmee zij maar eens in het bestaan te maken krijgen. Ook voor veel gemeenten is het geen dagelijkse kost.

Monitoring en controle

Er is voor verenigingen ook na de afwikkeling van het proces een belangrijke rol weggelegd. Want het is niet vanzelfsprekend dat alles exact verloopt zoals gepland. Het is aan te raden de uitvoering regelmatig tegen het licht te houden. Dat is de beste manier om knelpunten te signaleren en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

De verenigingsadviseur uit jouw regio kan jouw club vóór, tijdens en na het privatiseringsproces bijstaan. Kijk voor meer informatie op de speciale pagina over privatisering. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Privatisering Privatisering

Laatste artikelen