Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Zie sportverenigingen als een groot energiebedrijf’

KNVB Media
KNVB Media
22 februari 2018, 12:27

Door de 250 geïnstalleerde zonnepanelen wordt er bij de club uit Nijmegen meer energie gegenereerd dan er nodig is. - Foto: KNVB Media

Verduurzamen? Direct doen! Tenminste als het aan Jos van Son en SV Orion ligt. Door de 250 geïnstalleerde zonnepanelen wordt er bij de club uit Nijmegen meer energie gegenereerd dan er nodig is. “Sportverenigingen moeten zichzelf meer gaan zien als een groot energiebedrijf”, vindt Van Son.

De eerste aanzet tot het verduurzamingstraject werd nu zo’n drie jaar geleden gedaan bij SV Orion. Vanuit de gemeente Nijmegen werd aangeboden om een relatief goedkope energiescan te maken waaruit bleek hoe het gesteld was met gebruik, verbruik, isolatie en alternatieve energie. Zo’n vijftig verenigingen reageerden enthousiast, waaronder SV Orion.

Ander type vrijwilliger

Het is misschien lastig om iemand te vinden die zo’n traject kan en wil begeleiden. Het vraagt een heel ander type vrijwilliger

Daarna bleef het even stil. Van Son heeft daar wel een verklaring voor. “Het is misschien lastig voor voetbalclubs om iemand te vinden die zo’n traject kan en wil begeleiden. Het vraagt een heel ander type vrijwilliger dan de coach of de persoon achter de bar.”

Orion had geluk. Van Son wilde het project wel begeleiden. “Voor mij was dat niet zo’n heel grote stap. Ik zit beroeps- en hobbymatig in het verder brengen van duurzame energie. Samen met een bestuurslid van Orion ben ik er vervolgens ingedoken.”

Subsidies

Een van de belangrijkste vragen die beantwoord moest worden, was hoe en waarvoor de club subsidie zou kunnen aanvragen. “Dat lijkt misschien een lastig verhaal als je er niet in zit. Een project ook waar je als een berg tegenop kan zien.” Maar uiteindelijk valt dat allemaal best wel mee, stelt Van Son. “Laat je niet afschrikken, want als je er eenmaal in zit, dan wijst het meeste zich vanzelf.”

Inmiddels haalt Orion maandelijks al geld binnen door de investeringen omdat er geen energiekosten meer staan op het budget.

“Het is heel gestructureerd en gecontroleerd opgezet”, vervolgt hij. “In principe moet iedereen zijn weg daar in kunnen vinden. Ze willen immers zelf ook dat het slaagt. En door het traject van de subsidies schrijf je ook als het ware je plan. Het zou mooi zijn als de Groene Club daar misschien ook een rol in kan spelen door bijvoorbeeld een subloket op te zetten. Dat zou een mooi zetje in de rug kunnen zijn voor verenigingen.”

Belangrijke tips

Het is wel handig om de juiste weg in de verschillende subsidieverstrekkers te bewandelen, tipt Van Son. “Doordat we een grootverbruikersaansluiting hadden, konden we SDE+-subsidie (Stimulering Duurzame Energie) aanvragen voor zonnepanelen. Hadden we dat in een later stadium gedaan, dan waren we daarvoor niet meer in aanmerking gekomen.”

Het is belangrijk dat een clubje believers het project omarmt, de rest volgt wel als het resultaat er ligt

Een ander belangrijk advies geldt voor EDS (Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame Energie sportaccommodaties), waarmee dertig procent van de aanschaf van duurzame maatregelen wordt vergoed. “Wees op tijd”, tipt Van Son. “Dat is een jaarlijks potje van zes miljoen euro waaruit je een eenmalige uitkering kunt krijgen. De subsidie gaat open op 2 januari en is vaak binnen enkele weken op. Gezien het enthousiasme van vorig jaar, is het raadzaam om daar niet te lang mee te wachten.”

Of iedereen binnen de club direct enthousiast was? Nou nee, bekent Van Son. “Maar het duurzaamheidsverhaal is natuurlijk sowieso niet echt heel populair. Het is belangrijker dat een clubje believers het project omarmt, de rest volgt wel als het resultaat er ligt. Dan motiveert het wel.”

Geen energiekosten

Zie sportverenigingen als een groot energiebedrijf. Het gaat om een groot oppervlak dat voor het grootste gedeelte van de week niet wordt gebruikt

Inmiddels haalt Orion maandelijks al geld binnen door de investeringen omdat er geen energiekosten meer staan op het budget. De 250 geïnstalleerde zonnepanelen genereren zoveel energie dat er meer energie wordt geproduceerd dan er wordt gebruikt. “Mijn pleidooi is dan ook om sportverenigingen te zien als een groot energiebedrijf. Het gaat om een groot oppervlak dat voor het grootste gedeelte van de week niet wordt gebruikt, maar waar de zon wel steeds op staat te branden. Daar kun je als club je voordeel mee doen.”

De huidige veldverlichting vervangen in LED-verlichting is de volgende stap voor de Nijmegenaren. Orion heeft daar bewust even mee gewacht. “Haast je niet, maar blijf goed opletten. De ontwikkelingen gaan aangedreven door de vraag zo snel, dat de mogelijkheden steeds groter worden.” Ten slotte zal ook het gasverbruik binnen afzienbare tijd bij Orion aangepakt worden. “Dat zal gebeuren door het installeren van warmtepompen en zonnecollectoren”, vertelt Van Son. “Binnen een jaar willen we dat wel gerealiseerd hebben.”

Kijk voor meer informatie over verduurzaming van de sportaccommodatie op de pagina over duurzaamheid. Ook de verenigingsadviseur kan verenigingen ondersteunen bij dit onderwerp.

Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Laatste artikelen