Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Robert Bos met de rest van zijn groep van de opleiding Besturen met Impact. - Foto: Eigen foto
De inschrijving voor de nieuwe ronde van de opleiding Besturen met Impact is geopend. We vroegen twee bestuurders die het afgelopen seizoen deze opleiding volgden naar hun ervaringen. “Je krijgt een spiegel voorgehouden en een klankbord om mee te sparren.”
“Ik zit sinds tweeënhalf jaar in het dagelijks bestuur van Reiger Boys. Eerst als secretaris, sinds kort als penningmeester. Daarvoor was ik al lid van het totaalbestuur als coördinator van de kantinecommissie. De afgelopen jaren ben ik steeds meer taken op me gaan nemen. Naast mijn fulltime baan werd dat te veel. De opleiding Besturen met Impact heeft me inzicht gegeven in wat ik allemaal deed, maar ook hoe ik andere mensen enthousiast kan maken om taken over te nemen.
Ook het soort taken is meer in balans. Voor de uitvoering heb ik andere mensen gevonden.
Een van de opdrachten was opschrijven wat je per week deed voor de vereniging. Ik kwam op gemiddeld 26 uur. Daarvan gingen maar drie uurtjes naar daadwerkelijke bestuurstaken. De rest was vooral uitvoerend en deels waren het managementtaken. Voor de kantine deed ik bijvoorbeeld zelf de inkopen, ik vulde de koelkasten bij, maakte flyers. Om het zwart-op-wit te zien hoeveel het was, was een eyeopener. Ik wil mensen niet graag tot last zijn. En ik denk vaak: dat doe ik zelf wel, dan is het meteen opgelost. Taken overdragen en mensen inwerken kost immers ook tijd. Maar op de lange termijn is alles zelf doen niet houdbaar. De opleiding heeft me doen inzien dat het niet erg is om hulp te vragen. Ook kreeg ik handvatten hoe je dat kunt aanpakken. Toen ik mensen ging benaderen, hoorde ik heel vaak: hè, hè, eindelijk vraagt ze me om te helpen. Inmiddels zit ik op tien uur per week vrijwilligerswerk voor Reiger Boys. Ook het soort taken is meer in balans. Voor de uitvoering heb ik andere mensen gevonden.
Simone van der Kraan met haar diploma.
Ik wilde de opleiding Besturen met Impact al langer volgen, want een voormalig bestuurslid van ons was jaren geleden al enthousiast. Maar 400 euro is voor een vereniging veel geld. Ik volgde de opleiding in Amsterdam en die gemeente heeft het gesubsidieerd vanuit het Sportakkoord. Dat was een flinke meevaller. Er zijn meer gemeenten die de opleiding (deels) vergoeden, dus als tip wil ik andere verenigingen aanraden daar eens naar te kijken (NB: voor de rest van 2024 is er geen subsidie meer vanuit het Sportakkoord, maar verschillende gemeenten hebben nog wel mogelijkheden binnen de uitvoeringsbudgetten, red.). Ik ben blij dat ik de opleiding heb gevolgd. De taken op de club zijn nu beter in balans. Dat is goed voor mij en voor de vereniging. Dat was zonder de handvatten vanuit Besturen met Impact een stuk moeilijker geweest.”
“Ik ben sinds anderhalf jaar voorzitter van ZVV Zaandijk en de grootste meerwaarde van Besturen met Impact vind ik het sparren met andere verenigingen hoe zij bepaalde casussen aanpakken. In de Zaanstreek ken ik elke club. Het is interessant om te weten hoe ze dingen in andere regio’s doen. Is daar een andere manier van besturen in verband met een andere clubcultuur bijvoorbeeld? Je krijgt het normaal gesproken niet voor elkaar om met clubs buiten de regio in gesprek te gaan. Mede daarom ben ik naar de opleiding in Zeist gegaan.
Wat ik geleerd heb, is dat je naar je clubcultuur moet kijken en vanuit daar moet handelen. Bij ons is de cultuur familiair. Voor elkaar, met elkaar. Afgelopen week was hier de Zaanstad Cup. Het is een traditie en elk seizoen organiseert een andere vereniging het. Dit jaar was het bij ons en ik zat in de organisatie. In die week hebben 180 verschillende vrijwilligers meegeholpen. Iedereen is bereid om iets te doen voor zo’n evenement. Ik besef dat wij in een luxe positie wat betreft vrijwilligers zitten. Maar ook wij gaan bijvoorbeeld met bardiensten merken dat het lastiger wordt om alle diensten te vullen.
Dat vind ik persoonlijk lastig. Zeker omdat mijn medebestuursleden en ik totaal andersom zijn. We doen heel graag dingen voor de club. Dan kan ik het soms moeilijk begrijpen dat iemand niet twee keer per jaar een puur uurtjes bardienst kan of wil draaien. Maar misschien voelen ze zich juist minder verbonden met de club omdat andere mensen veel taken doen. Als bestuursleden te veel gaan doen, schuilt daar wel gevaar.
We hebben het tijdens de opleiding veel gehad over de rol van bestuurder. We zagen in de hele groep dat er best veel uitvoerende taken worden gedaan. Maar dat komt ook omdat veel mensen die taken erg leuk vinden. Dat is een valkuil. Ik zeg vaak: dat doe ik wel. Maar dat is niet altijd goed. Als er iets gebeurt met je, dan heeft de club een probleem. Bovendien krijgen anderen dan geen kans om zich te ontwikkelen en zich ook meer verbonden te gaan voelen met de vereniging. Ik heb geleerd dat je andere mensen juist het vertrouwen moet geven om iets op te pakken. Daarmee zorg je ook dat ze zich hun taak eigen kunnen maken. Niet zeggen: zo moet je het doen. Maar: hier moet het toe leiden, hoe zou je dat aanpakken?
Dus het is niet alleen goed voor de vereniging, maar ook om jezelf als persoon te ontwikkelen.
Ik zou de opleiding zeker aan andere bestuurders aanraden. Komend seizoen gaan nog twee bestuursleden van onze verenging Besturen met Impact volgen. Je krijgt een spiegel voorgehouden waar je als vereniging en als bestuurder staat. En je krijgt een klankbord van medebestuurders. Ik ben in het dagelijks leven leerkracht op een basisschool. In de toekomst zou ik wellicht een managementfunctie willen op school. Mijn ervaringen als bestuurder zullen dan ongetwijfeld van pas komen en wat ik geleerd heb tijdens deze opleiding ook. Dus het is niet alleen goed voor de vereniging, maar ook om jezelf als persoon te ontwikkelen.”