Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Competities met kunstgras net zo eerlijk’'

KNVB Media
KNVB Media
11 november 2014, 16:37

Foto: KNVB Media

Is bij het spelen op kunstgras in de Eredivisie sprake van competitievervalsing of niet? Media en voetbalclubs raken er niet over uitgepraat. ,,Iedereen weet wat de regels zijn, welke clubs er op kunstgras spelen en welke niet. Daar kun je je op voorbereiden”, zegt Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. ,,Wij geloven dat competities met kunstgras net zo eerlijk zijn als competities zonder kunstgras. Feiten die het tegendeel bewijzen, ontbreken.”

Beter onderwerp van discussie zou volgens De Jong de kwaliteit van de grasvelden moeten zijn. ,,Wat zou het mooi zijn als alle clubs in Nederland dezelfde grasmat hebben als Manchester United of Bayern München. Maar jammer genoeg is dat niet overal in Nederland mogelijk. Sommige clubs hebben nu eenmaal niet de financiële middelen om hun stadions van natuurgras van hoge kwaliteit te voorzien. En als je dan de keuze moet maken tussen spelen op een ‘knollenveld’ of op kunstgras, dan is die keuze snel gemaakt.

Aanpassingen van het spel

Als veel voorkomend argument hoort De Jong ook dat kunstgras het spel wezenlijk anders zou maken. ,,Laten we realistisch zijn: dat geldt ook voor natuurgrasvelden. Het maakt bijvoorbeeld nogal verschil of wedstrijden op een strakke mat of op een harder en minder egaal veld worden gespeeld.” Volgens De Jong is het juist een voordeel van kunstgras dat het veld er iedere week hetzelfde bij ligt. ,,Hierdoor worden wedstrijden onder zo gelijk mogelijke omstandigheden gespeeld, terwijl verschil in kwaliteit van natuurgrasvelden juist om aanpassingen van het spel kunnen vragen.”

Volgens De Jong spelen emoties een grote rol bij het gespreksonderwerp. ,,Natuurlijk ben ik ook liefhebber en vind ik het heerlijk als de modder omhoog spat bij het maken van een sliding en houd ik van de geur van nat gras op een mistige zaterdagochtend. Maar we moeten de feiten niet uit het oog verliezen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kunstgras, wat aan hoge kwaliteitseisen moet voldoen, bijvoorbeeld niet blessuregevoeliger is dan natuurgras.“

De Jong benadrukt dat de beslissing om wel of niet op kunstgras te spelen bij de clubs ligt. ,,Onlangs werd in het Engelse profvoetbal gestemd over het toestaan van kunstgras en toen wonnen de grasliefhebbers het maar nipt, doordat de stemming gelijk was. Daar was de keuze ook aan de clubs en hebben zij gezamenlijk besloten dat ze op natuurgras blijven spelen. Op 15 december praten we met alle clubs en prominenten uit het betaald voetbal over de toekomst van het Nederlands voetbal. Een prima moment om dit onderwerp ook hier verder te bespreken.”

Laatste artikelen