Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Supercups in Europa: van een duel voor het goede doel tot finales in China

KNVB Media
KNVB Media
29 juli 2015, 13:48

Foto:

Traditioneel wordt het voetbalseizoen afgetrapt met de strijd om de supercup. Niet alleen in Nederland, maar ook in omliggende landen gaat de landskampioen de strijd aan met de winnaar van het bekertoernooi. Er is echter één ding waarin de Nederlandse supercup zich onderscheidt: bij ons is de prijs vernoemd naar een van de grootste voetballers die de wereld heeft gehad, Johan Cruijff.

Het is een fraai eerbetoon aan de legendarische nummer 14. Ieder jaar wordt het seizoen afgetrapt met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In andere grote Europese voetballanden draagt de prijs een meer traditionele naam, zo heet de beker in Spanje Supercopa, in Duitsland DFL-supercup en in Italië Supercoppa, terwijl in Frankrijk wordt gestreden om de Trophée des Champions en in Engeland om de FA Community Shield.

Community Shield

De strijd om de Engelse Community Shield is direct ook de oudste Europese supercup. Dit jaar staan kampioen Chelsea en FA Cup-winnaar Arsenal tegenover elkaar op Wembley. Het is de 93ste editie van de Engelse supercup, die in 1908 voor het eerst werd uitgereikt. Daarvoor was er in Engeland een soortgelijke prijs; vanaf 1898 werd daar gespeeld om de Sheriff of London Charity Shield, waarin profs het opnamen tegen amateurs. Manchester United is de recordhouder als het gaat om het aantal Community Shields in de prijzenkast. De club van ex-bondscoach Louis van Gaal sleepte maar liefst zestien keer de prijs binnen. Wat de Community Shield extra bijzonder maakt, is dat de opgebrachte gelden van de finale via goede doelen terugvloeien naar de samenleving, de community.

Finale buiten de eigen landsgrenzen

Ook aan de Italiaanse Supercoppa - gespeeld sinds 1988 - kleeft iets bijzonders. Deze strijd wordt de laatste jaren namelijk geregeld buiten de eigen landsgrenzen gehouden. De primeur was in 1993, toen AC Milan en Torino in het RFK Stadion in Washington tegenover elkaar stonden. Daarna werd de Supercoppa drie keer uitgereikt in Het Vogelnest in Peking, één keer in het Giantsstadium in New Jersey en vormden Doha in de Verenigde Arabische Emiraten en Tripoli in Libië éénmaal het decor. Ook dit jaar wordt de Italiaanse supercup in het buitenland gespeeld, in Shanghai. Omdat Juventus vorig seizoen de dubbel pakte, neemt de ploeg uit Turijn het op tegen Lazio, de verliezend bekerfinalist van vorig seizoen.

Uit- en thuiswedstrijd

Waar in Nederland, Engeland en Italië de strijd om de supercup in één wedstrijd beslist wordt, worden in Spanje sinds 1982 twee wedstrijden gespeeld. De landskampioen en de bekerwinnaar spelen allebei een thuis- en een uitwedstrijd. Traditioneel wordt het eerste duel afgewerkt bij de bekerwinnaar, waarna de uiteindelijke beslissing valt in het stadion van de regerend landskampioen. Waar Athletic Bilbao en Real Madrid in 1984 en 1989 als winnaar van zowel de beker als de landstitel zonder te spelen beslag legden op de Supercopa, moet FC Barcelona dit seizoen wel 'gewoon' aan de bak. Als winnaar van de dubbel nemen de Blaugrañas het op tegen Athletic Bilbao, de verliezend bekerfinalist van vorig seizoen.

Oost tegen West

Duitsland heeft de strijd om de supercup het meest recent, in 2009, nieuw leven ingeblazen. Tot 1996 hadden de oosterburen een dergelijke finale, maar daarna werd gekozen voor een andere opzet. Er werd gestreden om de Ligapokal, een toernooi waarin de zes beste clubs van het voorgaande seizoen het in een afvalsysteem tegen elkaar opnamen. Bijzonder was ook de supercup van 1991, het jaar waarin Oost- en West-Duitsland weer één land werden. Tijdens deze supercup namen de kampioenen en de bekerwinnaars van Oost- en West-Duitsland het tegen elkaar op. De Oost-Duitse clubs werden echter al in de halve finale uitgeschakeld, waardoor de strijd om de DFL-supercup uiteindelijk een West-Duits feestje werd, dat werd gewonnen door Kaiserslautern. Dit seizoen staan kampioen Bayern München en bekerwinnaar VfL Wolfsburg tegenover elkaar.

In Nederland zullen de spotlights zondag 2 augustus echter op de Amsterdam Arena gericht zijn, waar PSV en FC Groningen zullen strijden om de 20ste editie van de Johan Cruijff Schaal. Voor de Eindhovenaren een bekend podium, want met negen schalen in de prijzenkast zijn zij de all-time recordhouder. Voor FC Groningen is alles nieuw. Na de eerste bekerwinst hoopt de ploeg van trainer Erwin van der Looi ongetwijfeld komend weekend ook haar eerste Johan Cruijff Schaal te winnen.

Lees hier hoe PSV en FC Groningen zijn doorgedrongen tot de finale om de Johan Cruijff Schaal en over de historie van de supercup in Nederland.


  • Tags:

Laatste artikelen