Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vitesse voldoet aan laatste eisen voor behouden van proflicentie

KNVB Media
KNVB Media
3 augustus 2024, 18:30

Vitesse heeft de laatste eisen die de beroepscommissie - en eerder de licentiecommissie - stelde ingewilligd. - Foto: KNVB Media

Vitesse voldoet inmiddels aan alle eisen voor het behouden van haar proflicentie. Deze conclusie trekt de onafhankelijke beroepscommissie licentiezaken van de KNVB naar aanleiding van het beroep dat Vitesse aantekende tegen het besluit van de licentiecommissie tot het intrekken van de proflicentie.

Vitesse heeft uiteindelijk een sluitende begroting overgelegd en heeft kunnen aantonen dat de Common Group geen zeggenschap meer heeft over wie aandeelhouder kan worden van de club. Dit waren de laatste eisen die de beroepscommissie - en eerder de licentiecommissie - aan Vitesse stelde. Op verzoek van de beroepscommissie waren al een bankrekening en een controlerend accountant bekend gemaakt. Daarmee is nu de situatie wezenlijk anders dan toen de licentiecommissie besloot tot intrekking van de licentie.

Verscherpt onderzoek overdracht aandelen

Het verkrijgen van de proflicentie staat los van het verzoek dat Vitesse heeft gedaan omtrent de wijziging van zeggenschap betreffende Vitesse. De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB - en dus niet de beroepscommissie - heeft Vitesse deze week laten weten dat zij een verscherpt onderzoek wil instellen voordat zij hierover kan beslissen.

De licentiecommissie is tot de conclusie gekomen dat de door Vitesse verstrekte (financiële) informatie op dit moment onvoldoende inzage verschaft in de volledige belangen van de beoogd aandeelhouder en de herkomst van het vermogen van de beoogd aandeelhouder. Om deze reden is een verscherpt onderzoek noodzakelijk.

Het licentiesysteem betaald voetbal waarborgt de integriteit en de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de BVO’s. Sinds 2018 dient een BVO een voorgenomen besluit tot overname van minimaal 25% van haar aandelen en/of zeggenschapsrechten, door een beoogd aandeelhouder, ter goedkeuring aan de licentiecommissie voor te leggen. Die verplichting is opgenomen in het Licentiereglement betaald voetbal en nader uitgewerkt in de Richtlijn wijziging zeggenschap.

Dit reglement en deze richtlijn zijn met instemming van de BVO’s opgesteld. Uitgangspunt hierbij is aan de ene kant het beschermen van de bedrijfstak betaald voetbal tegen onwenselijke situaties op het gebied van integriteit en continuïteit en aan de andere kant het toestaan van ‘goede investeringen’ in BVO’s.

Veelgestelde vragen

 

Waarom wordt proflicentie alsnog verleend aan Vitesse?

Omdat Vitesse uiteindelijk een sluitende begroting heeft overgelegd en omdat het heeft kunnen aantonen dat de Common Group geen zeggenschap meer heeft over wie de nieuwe aandeelhouder kan worden van de club.

Anders dan ten tijde van het besluit van de licentiecommissie tot intrekking van de licentie, heeft Vitesse daarmee aan alle eisen voor het behoud van de licentie voldaan, te weten het hebben van een bank, een accountant en sluitende liquiditeitsbegroting. In dit verband is het van belang dat in deze procedure de beroepscommissie nieuwe feiten en omstandigheden kan meenemen in haar beoordeling.

 

Waarom heeft het dit proces zo lang geduurd?

De afgelopen maanden is er door de licentiecommissie meerdere keren uitstel gegeven aan de club om alsnog te kunnen voldoen aan de geldende licentie-eisen. Ook de beroepscommissie heeft diverse keren op uitdrukkelijk verzoek van Vitesse uitstel gegeven.

Enkele cruciale data in dit proces zijn:

  • 30 april 2024: de licentiecommissie kondigt aan dat als de omstandigheden bij Vitesse niet snel veranderen, de licentie zal worden ingetrokken.
  • 17 mei 2024: de licentiecommissie geeft Vitesse meer tijd om orde op zaken te stellen, gezien de positieve ontwikkelingen rondom de overdracht van aandelen aan een onafhankelijke stichting. De uiterste datum wordt gesteld op 17 juni zodat een nieuwe eigenaar kon worden gevonden. Deze datum wordt later opnieuw uitgesteld tot 24 juni 12.00 uur.
  • 24 juni 2024: de licentiecommissie trekt de licentie van Vitesse in per 9 juli.
  • 1 juli 2024: Vitesse tekent beroep aan tegen dit besluit.
  • 12 juli 2024: De beroepscommissie besluit om Vitesse uitstel te geven om de juiste documenten te overhandigen. De beroepscommissie wil 22 juli een besluit nemen.
  • 20 juli 2024: Vitesse vraagt opnieuw om uitstel. De beroepscommissie honoreert dit. De deadline voor het aanleveren van documenten is 31 juli 12.00 uur.
  • 1 augustus 2024: de beroepscommissie geeft aan dat het een overleg wil met Vitesse en de licentiecommissie omdat er nog vragen zijn over de op 31 juli jl. door Vitesse aangeleverde nieuwe documenten.
  • 2 augustus: De beroepscommissie geeft Vitesse tot 3 augustus 12.00 uur om schriftelijke duidelijkheid te geven op één onderdeel van de aangeleverde documenten. Het gaat daarbij om een wijziging in de op 31 juli overgelegde overeenkomst met de Common Group.
  • 3 augustus: De beroepscommissie oordeelt dat Vitesse de licentie kan behouden.
 

Heeft deze beslissing te maken met de overdracht van aandelen?

Nee. De beroepscommissie heeft zich alleen gebogen over het beroep dat Vitesse heeft aangetekend tegen het intrekken van de licentie.

 

Hoe zit het dan met het verzoek tot overdracht van de aandelen?

Half mei 2024 zijn de aandelen, die in handen waren van een Russische eigenaar, overgedragen aan de Stichting Vitesse voor Altijd. Dit was een tijdelijke noodmaatregel die Vitesse de mogelijkheid gaf om te werken aan herstel van de relatie met de bank, die de bankrekening wilde opheffen, en de accountant die de jaarrekening niet kon goedkeuren.

Begin juli heeft Vitesse de licentiecommissie gevraagd toestemming te geven voor de overdracht van de aandelen van de Stichting Vitesse voor Altijd aan een nieuwe aandeelhouder. De licentiecommissie heeft gekeken naar deze gevraagde wijziging van zeggenschap van de aandelen en stelt dat zij een verscherpt

onderzoek moet instellen voordat hierover kan worden besloten. De licentiecommissie is tot de conclusie gekomen dat de door Vitesse verstrekte (financiële) informatie op dit moment onvoldoende inzage verschaft in de volledige belangen van de beoogd aandeelhouder en de herkomst van het vermogen van de beoogd aandeelhouder.

Er zal dus eerst een nader onderzoek moeten plaatsvinden naar de beoogd nieuwe aandeelhouder voordat de aandelen mogen worden overgedragen.

Laatste artikelen