Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Foto:
De onafhankelijke aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax afgelopen zondag. De aanklager wil van FC Utrecht weten welke maatregelen de club vooraf heeft genomen om spreekkoren te voorkomen, tijdens de wedstrijd om de spreekkoren te stoppen en na de wedstrijd om hiertegen op te treden, bijvoorbeeld door de daders individueel te bestraffen.
FC Utrecht heeft tot en met 29 april de tijd om de aanklager schriftelijk op de hoogte te brengen. De KNVB vindt het incident grensoverschrijdend en juicht het toe dat de aanklager betaald voetbal, het Openbaar Ministerie en FC Utrecht gestart zijn met een onderzoek.
Discriminerende of anderszins kwetsende uitingen in de stadions worden aangepakt, omdat voetbal voor iedereen is en in het stadion iedereen welkom is. Hiervoor zijn landelijk afspraken gemaakt tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, het Openbaar Ministerie, burgemeesters en de KNVB. Deze afspraken liggen vast in het Kader voor beleid: Voetbal en Veiligheid.
Clubs en de KNVB hebben vervolgens op lokaal niveau afgesproken dat thuisspelende clubs een belangrijke rol spelen in het optreden tegen spreekkoren in hun stadion. Zij kennen hun bezoekers het beste, zijn verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in hun stadion en hebben de faciliteiten in het stadion om bij spreekkoren actie te ondernemen. Als de spreekkoren desondanks toch doorgaan, kan de club de scheidsrechter verzoeken om de wedstrijd stil te leggen. Als dat gebeurt, overlegt de club met de lokale autoriteiten over de maatregelen in het geval de spreekkoren doorgaan nadat de wedstrijd wordt hervat. Zij instrueren vervolgens de scheidsrechter.
Het incident tijdens FC Utrecht Ajax laat zien dat er constant aandacht moet zijn voor het bestrijden van spreekkoren. Iedere keer dat er sprake is van een spreekkoor is absoluut een keer te veel. Gelukkig is het aantal discriminerende spreekkoren in het voetbal beperkt. Vorig seizoen werden er in Nederland 819 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld, waarbij er 5 keer aantoonbaar sprake was van discriminerende spreekkoren en 84 personen een stadionverbod kregen voor spreekkoren.
Het bestrijden van discriminerende spreekkoren heeft de voortdurende aandacht van de KNVB. In het licht van deze actualiteit is het goed te weten dat de KNVB goed contact heeft met diverse Joodse belangenorganisaties, waaronder CIDI en CJO. Bij deze gesprekken is het uitgangspunt om te komen tot een structurele, gezamenlijke aanpak gericht op bewustwording waarbij ook supporters en clubs een rol spelen. Doordat antisemitisme een maatschappelijk verschijnsel is, dat zeker ook buiten het voetbal plaatsvindt, wil de KNVB aansluiten bij initiatieven van de overheid.
Lees meer over de aanpak van spreekkoren in het voetbal.