Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SV Leones scoort met vrijwilligersbeleid: ‘Je moet er voortdurend mee bezig zijn’

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
7 december 2024, 8:00
4:07

SV Leones creëert draagvlak onder de leden door het gesprek aan te gaan. - Foto: SV Leones

Je kunt niet achterover leunen als het gaat om vrijwilligersbeleid, is de visie van Jorick van Veenendaal. Als lid van de vrijwilligerscommissie van SV Leones is hij voortdurend bezig om te zorgen voor waardering en draagvlak. Het heeft duidelijk effect. Toch is zijn methode niet zomaar te kopiëren. Alles hangt af van de cultuur van de club.

Het begon voor Jorick met een schoolopdracht. Hij deed onderzoek naar het vrijwilligersbeleid bij SV Leones en kwam op basis daarvan met een advies. "Ik dacht dat het een jaar zou duren voordat je zoiets goed zou kunnen uitrollen. Maar nu weet ik wel beter. Met vrijwilligersbeleid ben je nooit klaar. Je moet er voortdurend mee bezig zijn. Je moet blijven praten, zoeken naar oplossingen en steeds weer bijsturen."

SV Leones heeft sinds 2018 een nieuwe accommodatie.

Kritische vragen

In 2018 kreeg de club uit het Gelderse Beneden-Leeuwen een bijna volledig nieuwe accommodatie. Een frisse herstart die goed moest worden benut. Het bestuur stelde zichzelf daarom de vraag hoe toekomstbestendig de club is. "Je kunt niets met alleen een nieuwe accommodatie. Je moet er met elkaar de schouders onder zetten, anders heeft de club weinig kans. En dat is een flinke uitdaging in een tijd waarin iedereen het druk heeft en het vinden van vrijwilligers steeds moeilijker wordt."

Het onderzoek van Jorick sloot hier goed op aan. "We gingen als club in gesprek met de leden. Wat doen ze nu en wat willen en kunnen ze doen in de toekomst. Door mensen te betrekken bij onze plannen, creëerden we direct draagvlak voor de uitvoering. Ook hebben we alle commissies gevraagd om de taken op een rijtje te zetten met daarbij het aantal benodigde uren. Dit moest ons een goed beeld geven van wat we kunnen vragen van onze leden."

26.000 uur

Je moet als club meebewegen met de tijd en vaardigheden van de vrijwilligers

Uit de berekeningen van de verschillende commissies bleek dat vrijwilligers zich met elkaar 26.000 uur per jaar inzetten voor de club. "Een mooi getal dat we direct hebben gedeeld met de leden. Het zorgt voor bewustzijn dat niets vanzelf gaat bij een vereniging. Je moet het met elkaar doen."

Eén van de onderdelen van het beleid is dat elk lid (of zijn of haar ouders/verzorgers) zes uur per jaar 'verplicht' vrijwilligerswerk voor de club verricht. "Iedereen kan doen wat hij of zij graag wil en kan. Hierdoor voelt het niet als een verplichting en zijn ze vaak ook bereid om meer dan die zes uur te maken."

De leeftijdsgroep van 17 tot 19 jaar zorgt voor een extra uitdaging. "We proberen voor de jongeren vaak iets gezamenlijks te zoeken, bijvoorbeeld door ze te laten helpen bij de organisatie van een jeugdactiviteit."

Waardering

Het geven van waardering voor de vrijwilligers bij SV Leones zorgt voor een extra stimulans. "Je krijgt na een taak een muntje dat je weer kunt gebruiken met je team op de club. Dit zorgt voor nog meer teamgevoel. Ook geven we veel aandacht aan onze vrijwilligers op social media. We plaatsen dan bijvoorbeeld een foto dat een kleedkamer netjes is achtergelaten, maar kiezen ook vrijwilligers van de maand die we met een foto of filmpje uitlichten. Met kleine dingen kun je al echt iets bereiken.”

Volgens Jorick, die met De Verschilmaker ook een bedrijf heeft opgericht voor vrijwilligersbeleid, houdt zo’n 80 procent van de leden zich aan de 'verplichte' vrijwilligerstaken. "Met de andere 20 procent blijven we in gesprek. Nieuwe leden laten we ook altijd weten wat we van ze verwachten. We zijn een vereniging en je moet het met elkaar doen. Je kunt je niet als een klant gedragen. We zijn dus heel blij met nieuwe leden, maar verwachten wel een vrijwillige bijdrage terug. Samen zijn we de club."

SV Leones geeft de vrijwilligers extra aandacht op social media.

Cultuur

Jorick benadrukt dat de manier van werken bij SV Leones niet automatisch ook slaagt bij een andere club. "Dat ligt volledig aan de cultuur van de vereniging. Je moet daar goed onderzoek naar doen en in gesprek blijven met leden. Je hebt nu eenmaal te maken met vrijwilligers die iets doen wat niet als vanzelf hun expertise is. Je moet als club dus meebewegen met hun tijd en vaardigheden. Ondertussen balanceer je tussen iets wat leuk en vrijwillig is, maar ook essentieel voor de toekomst van de vereniging."

Vrijwilligers en kaderbeleid Vrijwilligers en kaderbeleid Scheidsrechters, trainers en mensen in de kantine zorgen dat elk weekend miljoenen jongens, meiden, mannen en vrouwen kunnen genieten van deze prachtige sport. Zonder vrijwilligers geen voetbal. En zonder een goed kaderbeleid binnen de vereniging geen vrijwilligers.

Laatste artikelen