Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Foto: KNVB Media
Van de vele historische voorgangers van de wedstrijd Nederland-Frankrijk, is een niet-officiële wedstrijd de meest bijzondere ontmoeting: de Watersnoodswedstrijd uit 1953.
Nederland-Frankrijk EK 2008 — Foto: KNVB Media
De wedstrijd van aanstaande vrijdag telt veel speciale eerdere edities. Wat te denken van de prachtige 4-1 overwinning van Oranje tijdens EURO 2008 of, meer dan 90 jaar geleden, de 8-1 overwinning in Amsterdam in 1923. De meest bijzondere ontmoeting tussen Les Bleus en Oranje is echter helemaal geen officiële interland. Het betreft die ene, niet officiële, wedstrijd tussen Frankrijk en Nederland op 12 maart 1953. Niet alleen leverde de betreffende wedstrijd een groot bedrag op voor de slachtoffers van de Watersnoodramp van februari 1953. Het duel leidde uiteindelijk ook tot de invoering van betaald voetbal in Nederland.
Eind jaren veertig en begin jaren vijftig verlaten veel topvoetballers de Nederlandse competitie voor een buitenlands avontuur. In het buitenland valt veel geld te verdienen met hun sport, terwijl zij in Nederland slechts als amateur het veld in mogen. Het vertrek uit het vaderland heeft voor de spelers tot gevolg dat ze niet meer voor het Nederlands elftal mogen uitkomen. De gevolgen voor Oranje zijn echter rampzaliger dan voor ‘de verraders’. Tussen november 1949 en oktober 1954 speelt het Nederlands elftal 28 wedstrijden, waarvan er 22 worden verloren, drie gelijkgespeeld en slechts drie gewonnen.
Dan wordt Zuid-West-Nederland op 1 februari 1953 getroffen door de watersnoodramp. Bijna 2000 mensen verdrinken en velen raken dakloos. De Franse bond biedt aan een benefietinterland te spelen, maar de KNVB weigert het aanbod, uit angst voor een vernederende nederlaag. Liever speelt de bond een extra interland tegen Denemarken, waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan het Rampenfonds. Die wedstrijd vindt plaats op 7 maart en wordt, zoals gebruikelijk in die jaren, verloren. Het enige positieve resultaat van de wedstrijd is het bedrag van 200.000 gulden dat wordt opgehaald.
Omdat de KNVB het Franse aanbod naast zich neer heeft gelegd, kunnen de in het buitenland spelende profspelers wel op de uitnodiging ingaan. Initiatiefnemers Theo Timmermans en Bram Appel sturen, op advies van KNVB secretaris-penningmeester Lo Brunt, wel eerst een telegram naar paleis Soestdijk. Prins Bernhard toont zich namens het Koninklijk huis verheugd over het voorstel en dan gaat ook de KNVB overstag: de wedstrijd kan doorgang vinden.
Voor duizenden dolenthousiaste landgenoten zorgen de profspelers in het Parc des Princes in Parijs voor een daverende verrassing.
De Fransen komen in de eerste helft volgens verwachting via Saunier op voorsprong, maar in de tweede helft zetten de Nederlanders de wedstrijd op z’n kop. Bertus de Harder scoort in de 67e minuut de gelijkmaker en de Oranjesupporters kunnen hun geluk niet op wanneer Bram Appel negen minuten voor tijd de winnende treffer binnen schiet. Een Nederlands elftal dat kan winnen!
Ondertekening fusie KNVB-NBVB
Behalve de duizenden Oranjesupporters zijn er ook veel Nederlandse journalisten aanwezig in het Parc des Princes. Zij constateren (en schrijven) dat de Nederlandse profvoetballers uitstekend overeind blijven tegenover de Franse profs en dat, door het vasthouden aan het amateurisme in Nederland, de Nederlandse supporters topvoetbal wordt onthouden. De KNVB laat zich echter niet vermurwen. Dat verandert wanneer een nieuwe ‘wilde’ voetbalbond, de NBVB (Nederlandse Beroeps Voetbal Bond), in 1954 een eigen competitie start. Na harmonieus overleg fuseren de beide bonden en wordt vanaf 25 november 1954 ook in Nederland betaald voetbal gespeeld, als opmaat naar de invoering van de Eredivisie.