Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Vijftien sensoren onder het gras monitoren continu de kwaliteit van de bodem waarop het gras moet groeien. - Foto: KNVB Media
De KNVB wil de clubs in het betaalde voetbal helpen hun wedstrijden op een goede grasmat te spelen. Daarom gaat de voetbalbond samen met Wageningen University & Research en de Johan Cruijff ArenA onderzoeken of het hightech systeem dat de grasmat van de ArenA monitort, geschikt is om andere clubs te ondersteunen de kwaliteit van hun grasmat te verbeteren. De KNVB gaat het monitoringssysteem hiervoor in eerste instantie al gebruiken voor de eigen trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist.
De Johan Cruijff ArenA heeft een hoogwaardig monitoringssysteem voor de grasmat dat uniek is in de wereld. Vijftien sensoren onder het gras monitoren continu de kwaliteit van de bodem waarop het gras moet groeien. Een weerstation op het veld en vier weerstations in het dak volgen het klimaat in het stadion. Onder anderen de temperatuur, vochtigheid en luchtverplaatsing zijn van invloed op de kwaliteit van de grasmat. Lichtsensoren op het dak en op het veld leggen vast of er voldoende licht op het gras komt. Tot slot wordt er bij elke maaibeurt een scan van de grasmat gemaakt om te bepalen hoe goed het gras groeit en waar er beschadigde plekken zitten.
De sensoren en andere apparaten leveren een veelheid aan essentiële data op die door het onderhoudsteam worden verwerkt in het zogenaamde grasdashboard. Hierop is de gezondheid en kwaliteit van de grasmat af te lezen. De staat van de grasmat is via het dashboard realtime te volgen. Waar nodig kunnen de grasspecialisten van de Johan Cruijff ArenA direct in actie komen om de kwaliteit van de mat te behouden of verbeteren.
De Johan Cruijff ArenA heeft een hoogwaardig monitoringssysteem voor de grasmat dat uniek is in de wereld.
Het systeem is ook duurzamer. Gebruik van water, voeding en licht kunnen beter worden afgestemd. Zo worden minder grondstoffen verspild. Het onderhoud vraagt daarnaast minder arbeidsuren, waardoor clubs ook hierop kosten kunnen besparen.
De KNVB wil, ook in samenwerking met de Universiteit van Wageningen, onderzoeken of het monitoringssysteem van de Johan Cruijff ArenA ook andere clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. Een eerste stap is dat het systeem wordt gebruikt voor de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist.
Het onderzoek wordt mede gefinancierd door een subsidie uit het programma Sportinnovator, dat is opgezet door het ministerie van VWS. Sportinnovator heeft als doel om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten. Dit past in het beleid van de KNVB en de Johan Cruijff ArenA om samen te werken aan vernieuwingen die het bezoek aan het stadion aantrekkelijk houden.
De Johan Cruijff ArenA - thuishaven van Ajax en speelstadion voor het Nederlands elftal - is een van de duurzaamste stadions ter wereld en wordt internationaal beschouwd als rolmodel en adviseur voor moderne stadionbouw en -exploitatie. Internationaal is er veel belangstelling voor het hightech grasmatsysteem van de Johan Cruijff ArenA. Afgevaardigden van buitenlandse voetbalstadions - waaronder enkele speelstadions voor EURO 2020 - komen regelmatig op bezoek om met eigen ogen te zien hoe het systeem functioneer en te leren van de kennis en expertise van de grasspecialisten.