Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bijzondere onderscheidingen bij afscheid Michael van Praag

KNVB Media
KNVB Media
16 december 2019, 22:00

Michael van Praag werd tijdens de bondsvergadering benoemd tot Erelid van de KNVB. - Foto: KNVB Media

De sportwereld nam vandaag afscheid van Michael van Praag als bondsvoorzitter van de KNVB. Daarbij vielen hem drie heel bijzondere onderscheidingen ten deel. Van Praag treedt af omdat de maximale zittingstermijn als bondsvoorzitter (12 jaar) er voor hem op zit.

Michael van Praag heeft zich sinds de jaren tachtig op bijzondere wijze ingezet voor het Nederlandse én internationale voetbal. Zijn staat van dienst is binnen het Nederlandse voetballandschap uniek. Zo was hij 14 jaar lang voorzitter van Ajax. In deze periode won Ajax de UEFA Cup, de Champions League, de Europese Super Cup, de Wereldbeker voor clubs, de KNVB Beker, de Nederlandse Super Cup en werd vijfmaal landskampioen. Sinds 1998 bekleedt hij ook functies bij de UEFA. Momenteel is hij nog lid van diverse commissies van de UEFA. In 1997 werd Van Praag voor het eerst actief voor de KNVB, als lid van het bestuur betaald voetbal. Diverse functies volgden. Sinds 2008 is hij bondsvoorzitter van de KNVB, de functie waarvan hij vandaag afscheid neemt.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Tijdens zijn officiële afscheid vanavond ontving Van Praag uit handen van minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) de versierselen behorende bij de titel Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding ontving hij vanwege zijn inzet en verdiensten voor het voetbal en de maatschappelijke impact hiervan. In 1996 was hij al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Van Praag ontving de titel vanwege zijn inzet en verdiensten voor het voetbal en de maatschappelijke impact hiervan.

— Van Praag ontving de titel vanwege zijn inzet en verdiensten voor het voetbal en de maatschappelijke impact hiervan.

MVP-Diversiteitsaward

Ook mocht hij de eerste MVP-Diversiteitsaward in ontvangst nemen. Deze prijs heeft de KNVB in het leven geroepen om de legacy van Van Praag voor het thema diversiteit en inclusie verder uit te dragen. Deze award wordt vanaf vandaag elk jaar toegekend aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor diversiteit en inclusie in het voetbal, net als Van Praag dat heeft gedaan. De afgelopen jaren heeft hij dit thema bij de KNVB op de agenda gezet. Het actieplan Homoacceptatie, waar hij bij de KNVB de initiator van was, verscheen eind 2012 en ging in de loop van 2016 over in een breder diversiteitsbeleid. Iedereen moet zich welkom voelen in het voetbal ongeacht ras, culturele achtergrond, geloof, seksuele voorkeur, huidskleur of beperking. Op dit moment wordt de Diversiteitsagenda 2018/22 uitgevoerd als onderdeel van het maatschappelijk beleid van de KNVB. De persoonlijke inzet van Van Praag heeft daarbij deuren geopend bij de voetbalclubs om het thema bespreekbaar te maken.

Van Praag ontving de award uit handen van Just Spee, die hem opvolgt als bondsvoorzitter. Spee ondertekende ook het ‘Pact Van Praag’, waarmee de KNVB zich de komende jaren verder gaat inzetten voor bevordering van diversiteit en inclusie binnen het voetbal.

 

Pact Van Praag

  1. De KNVB zet de kracht van diversiteit en inclusie in als rode draad door de organisatie.
  2. De KNVB is een organisatie voor iedereen. Alle voetballiefhebbers moeten zich kunnen herkennen in waar we voor staan. De KNVB is een afspiegeling van haar leden en voor iedereen toegankelijk.
  3. Kans gelijkheid voor iedereen in het voetbal. Wij streven naar meer diversiteit in de bestuurskamer, in onze opleidingen en internationale posities in het voetbal. We beoordelen mensen uitsluitend op hun talenten en bieden iedereen kansen om zich te ontplooien.
  4. De KNVB reikt ieder jaar de MVP-Diversiteitsaward uit aan een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet om het thema binnen het voetbal op de kaart te zetten.
  5. De KNVB vormt samen met de overheid een stringente, structurele en harde aanpak tegen discriminatie en uitsluiting in het voetbal.
  6. De KNVB faciliteert een constante dialoog met partners, voetballers, trainers, bestuurders, scheidsrechters, vrijwilligers en belangengroeperingen om samen de diversiteit en inclusie in het voetbal verder te bevorderen.
  7. De KNVB heeft een voorbeeldrol. We tonen aan wat ons verbindt in het voetbal en willen bruggen slaan tussen individuen, verenigingen en generaties.
  8. De KNVB ondersteunt verenigingen, voetballers en clubs die het thema diversiteit en inclusie willen omarmen.
Van Praag ontving de award uit handen van Just Spee, zijn opvolger als bondsvoorzitter.

— Van Praag ontving de award uit handen van Just Spee, zijn opvolger als bondsvoorzitter.

Bij het officiële afscheid waren ook Gianni Infantino, Jorien van den Herik, Bjorn Kuipers, Paul de Leeuw, Shula Rijxman, Louis van Gaal, Jan Dirk van der Zee en Eric Gudde als sprekers. De avond werd gepresenteerd door Humberto Tan.

Erelid KNVB

Eerder vandaag werd Van Praag tijdens de bondsvergadering benoemd tot Erelid van de KNVB. Deze onderscheiding werd uitgereikt door Gerard Bouwer, een van de twee ereleden die de KNVB op dat moment rijk was. Het betrof de laatste bondsvergadering die door Van Praag werd voorgezeten.

Laatste artikelen