Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Waarom de KNVB meewerkt aan Fieldlabs en 5 andere vragen

KNVB Media
KNVB Media
19 februari 2021, 12:39

Bij de wedstrijd NEC - De Graafschap worden zondag 21 februari onder strikte voorwaarden 1500 toeschouwers toegelaten. - Foto: KNVB Media

Bij NEC – De Graafschap (zondag 21 februari) en Almere City FC – SC Cambuur (zondag 28 februari) worden maximaal 1.500 toeschouwers toegelaten. Zes dingen die je moet weten over deze door Fieldlab Evenementen georganiseerde testevenementen.

 

1. Wat is Fieldlab Evenementen?

Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid. Ook de Alliantie van Evenementenbouwers , waarbij de KNVB is aangesloten, maakt hier deel van uit.

 

2. Wat is het doel van de Fieldlabs?

Het programma heeft als doel om inzichtelijk te maken op welke manier de terugkeer van publiek bij grootschalige evenementen, binnen de kaders van veiligheid en gezondheid, verantwoord kan worden georganiseerd.

 

3. Vinden deze Fieldlabs alleen plaats in het voetbal?

Afgelopen week zijn er Fieldlabs geweest bij een zakelijk congres in de Jaarbeurs in Utrecht en bij een theatervoorstelling van Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht. Ook staan een dance-event, een concert, een dancefestival en een muziekfestival op het programma.

 

4. Waarom werkt de KNVB mee aan Fieldlabs?

Nederland verlangt naar live evenementen en daaronder vallen ook de wedstrijden in het betaald voetbal en de interlands van Oranje en de OranjeLeeuwinnen. Samen met de overheid en andere sectoren willen de KNVB, de clubs, de Eredivisie CV en de CED daarom wetenschappelijk laten onderzoeken wat momenteel alle mogelijkheden zijn om dit veilig en verantwoord te kunnen organiseren. Zie ook vraag 2.

5. Mag er bij een gunstig resultaat van de Fieldlabs weer (beperkt) publiek het stadion in?

In de routekaart van het kabinet staat precies wanneer (beperkt) publiek weer in de stadions welkom is. De Fieldlabs vinden plaats naast eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het weer toelaten van (beperkt) publiek. Dus niet in plaats van. Het betaald voetbal heeft eerder al met ruim honderd wedstrijden aangetoond prima in staat te zijn om verantwoord publiek te kunnen toelaten met anderhalve meter afstand. De Fieldlabs gaan door de barrière van anderhalve meter om op die manier zinvolle kennis en inzichten over het coronavirus te vergaren die de samenleving kunnen helpen terugkeren naar het ‘oude normaal’ en het voetbal naar volle stadions. Op basis van de resultaten van de Fieldlabs kan het kabinet geadviseerd worden om de toetsingskaders te verfijnen en de corona-routekaart aan te passen.

 

6. Hoe zien de Fieldlabs eruit?

De organisatie van de wedstrijden is in handen van de thuisclubs, 21 februari NEC en 28 februari Almere City FC. De clubs worden ondersteund door de KNVB. Beide clubs mogen maximaal 1.500 (thuis)supporters ontvangen, die over verschillende bubbels in de stadions worden verdeeld, en zich voorafgaand, tijdens en na afloop van de wedstrijd aan strikte voorwaarden moeten houden. De supporters worden via een tag en videobeelden gemonitord. De onderzoeken worden gecoördineerd door Fieldlab Evenementen en haar onderzoekpartners.

 

Fieldlab Evenementen Fieldlab Evenementen Ga voor meer informatie naar fieldlabevenementen.nl

 

Laatste artikelen