Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Meer aanbod, meer trainingsgroepen, faciliteiten verbeteren en Oranje Para-teams als inspiratie. - Foto: KNVB Media
De KNVB heeft de ambitie om in 2026 voetbal voor mensen met een beperking op meer plekken in Nederland aan te kunnen bieden en voor de verschillende aangepaste voetbalvormen meer trainingsgroepen te kunnen realiseren. Tegelijkertijd wil de voetbalbond werken aan de toegankelijkheid van verenigingen en de Oranjeteams voor aangepast voetbal zichtbaarder maken. Deze aspiraties vormen de speerpunten van het strategisch beleid voor Passend Voetbal voor de periode 2022-2026.
1 op de 10 Nederlanders heeft een matige of ernstige beperking. Onder deze groep van 1,2 miljoen mensen bevinden zich veel sportliefhebbers, maar dat vertaalt zich niet in participatie binnen verenigingen. Onderzoek van Fonds Gehandicaptensport wijst uit dat de wekelijks sportdeelname van mensen met een beperking 48 procent is. Hiermee blijven ze achter bij mensen zonder beperking waarvan wekelijks 61 procent aan sport doet.
Blindenvoetbal op de KNVB Campus.
Ook de Oranje Para-voetbalteams zijn straks thuis op de KNVB Campus.
Voor een deel komt dit, omdat het voor mensen met een beperking vaak moeilijk is om een geschikt team te vinden. Ook kan het bezoeken van een vereniging soms ontmoedigend werken, omdat de faciliteiten ontoereikend zijn als je een beperking hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kantine die alleen met een trap bereikbaar is, het ontbreken van een invalidentoilet of omheiningen langs het veld die voor rolstoelers precies op ooghoogte zitten waardoor de wedstrijd niet te volgen is. Om ervoor te zorgen dat sporters met een beperking zich ook thuis kunnen voelen bij een vereniging, heeft de KNVB als doel om samen met andere sportbonden en het NOC*NSF de toegankelijkheid van verenigingen in kaart brengen.
Ook de eigen KNVB Campus zal aanpassingen ondergaan om drempels weg te nemen voor mensen met een beperking. Bovendien wordt er in Zeist de komende jaren werk gemaakt van het uitbreiden van trainingsmogelijkheden voor de nationale teams van aangepaste voetbalvormen, de Oranje Para-voetbalteams. Deze nationale teams van passend voetbal krijgen hiermee hetzelfde ‘thuisadres’ als Oranje en de OranjeLeeuwinnen. Door de aangepaste voetbalvormen zichtbaarder te maken, wil de KNVB deze nationale teams ook de rol van inspirator geven. Voetballers en voetbalsters met een beperking die Oranje weten te halen, kunnen kinderen met een beperking stimuleren om ook op voetbal te gaan.
Het is de ambitie om het aanbod van Amputatievoetbal te laten groeien van 2 naar 6 verenigingen.
De KNVB biedt aangepaste voetbalvormen aan in de categorieën Amputatievoetbal, Blindenvoetbal, CP-voetbal, Dovenvoetbal, Elektrisch Voetbal, Frame-voetbal en G-voetbal. Daarbij is het uitgangspunt te allen tijde dat er zoveel mogelijk gevoetbald wordt zoals de reguliere spelregels het voorschrijven, maar dat er aanpassingen plaatsvinden wanneer dit voor een voetballer met een beperking nodig is om te kunnen spelen. Bij Blindenvoetbal kan je daarbij bijvoorbeeld denken aan een simpele aanpassing als een belletje in de bal. Bij Elektrisch Voetbal zijn de aanpassingen groter en wordt er gevoetbald vanuit een rolstoel met een bumper waarmee er een zwieper aan de bal gegeven kan worden. Voor de meeste vormen van Passend Voetbal bestaat de specifieke ambitie om het aantal trainingsgroepen en/of spelers/speelsters uit te breiden.
De bekendste aangepaste voetbalvorm is G-voetbal, die tegelijkertijd ook de grootste doelgroep bedient. Op dit moment bieden 250 verenigingen in Nederland G-voetbal aan. Dat is ongeveer tien procent van het totale verenigingsbestand van de KNVB. 4700 G-voetballers spelen via deze verenigingen wekelijks competitie. Voor 2026 heeft de KNVB zich ten doel gesteld om de deelname aan G-voetbalteams te stabiliseren en bestaande verenigingen te versterken. Binnen het aanbod is er gerichte aandacht voor zogenoemde witte vlekken in Nederland van regio’s waar voor G-voetballers weinig mogelijkheden zijn om te voetballen.
Het CP-voetbal kent ook een zekere mate van bekendheid in ons land. Dit is met name te danken aan in het oog springende resultaten van het nationale team in het recente verleden. CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers met motorische problemen, als gevolg van een hersenbeschadiging. Richting 2026 wil de KNVB de focus leggen op de verdere sportieve ontwikkeling van deze vorm van aangepast voetbal.
Het Dovenvoetbal neemt binnen het Passend Voetbal een speciale positie in. Mensen die slechthorend of doof zijn-, zouden namelijk gewoon met een regulier voetbalteam mee moeten kunnen doen. In zo’n situatie gaat het meer om de acceptatie van club, coach en teamgenoten om de deelname ook succesvol te laten zijn. Daarnaast kan een voetballer/voetbalster met een gehoorprobleem ook deelnemen aan een competitie voor doven. Met het oog op 2026 wil de KNVB vooral werken aan het doorontwikkelen van deze competitie.
Voor Amputatievoetbal, Blindenvoetbal, Elektrisch Voetbal en Frame-voetbal bestaat er een ambitie om het aantal trainingsgroepen uit te breiden. Zo moet Amputatievoetbal groeien van 2 naar 6 verenigingen, Blindenvoetbal van 3 naar 6 verenigingen en Frame-voetbal van 7 naar 12 verenigingen. Elektrisch Voetbal is de jongste vorm van aangepast voetbal in ons land. Op dit moment zijn er twee trainingsgroepen, bij de betaald voetbalclubs PSV en N.E.C. In 2026 moet dat aantal uitgegroeid zijn tot zes trainingsgroepen.
Passend Voetbal is de verzamelnaam van de verschillende vormen van aangepast voetballen voor mensen met een beperking. We kennen een aantal specifieke doelgroepen die soms aangepast voetballen en soms regulier voetballen.