Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Maatschappelijke impact via voetbal: inbreng KNVB sportdebat Tweede Kamer

KNVB Media
KNVB Media
5 april 2023, 9:42

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het landelijk sportbeleid. - Foto: KNVB Media

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 5 april over het landelijk sportbeleid. Dit is een belangrijk moment voor de Nederlandse sport en dus het Nederlandse voetbal.

De KNVB ziet de overheid en de politiek als een belangrijke partner om het voetbal zo goed mogelijk te organiseren. In Nederland maar ook buiten onze landgrenzen. In aanloop van het debat heeft de KNVB zich voor de volgende voetbalthema’s hard gemaakt: energie en duurzaamheid, mensenrechten en sportevenementen, WK 2027, racisme en discriminatie, kansengelijkheid via een sportwet en topsport.

Energie en duurzaamheid

De stijging van de energieprijzen is een zware financiële tegenvaller voor veel voetbalclubs en andere sportorganisaties. De KNVB heeft dit jaar een Energieloket geopend waar voetbalclubs terecht kunnen met vragen en waarmee de KNVB de clubs op de hoogte brengt van compensatie- en duurzaamheidsmogelijkheden.

De KNVB roept de overheid op om gemeenten aan te sporen snel actie te ondernemen om compensatie aan sportorganisaties te verlenen wanneer hier nog geen plannen voor gemaakt zijn. Daarnaast pleit de KNVB voor onderzoek naar de lange termijneffecten van de energiecrisis en wat er nodig is om de financiële weerbaarheid van sportorganisaties op peil te houden.

Mensenrechten en sportevenementen

Sporters mogen niet de dupe zijn van een complex internationaal politiek speelveld. Daarom wil de KNVB in samenwerking met de sportsector en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Buitenlandse Zaken werken aan een strategisch plan om structureel maatschappelijk verantwoord deel te nemen aan sportevenementen. Op internationaal vlak heeft de KNVB al de eerste stap gezet door in gesprek te gaan over de mensenrechtensituatie tijdens het WK in Qatar en ons te kandideren voor de mensenrechtencommissie van de FIFA.

WK vrouwenvoetbal 2027

Met het EK van 2017 nog vers in ieders geheugen, weten we wat voor ongelooflijke impact een groot voetbaltoernooi kan hebben op de ontwikkeling van (vrouwen)voetbal in Nederland. We vragen de regering om samen met de Belgische en Duitse regering hun steun uit te spreken voor ons gezamenlijke bid voor het WK vrouwenvoetbal van 2027.

Ons Voetbal Is Van Iedereen

Sinds de lancering van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie zijn er verschillende maatregelen actief binnen het voetbal in Nederland. De straffen voor discriminerende uitingen zijn verdubbeld, is er een app discriminatiemelder ingevoerd waarmee het eenvoudiger is een incident te melden, worden zaken van KNVB-leden behandeld door een in discriminatie gespecialiseerde aanklager en loopt er een pilot om discriminerende spreekkoren in stadions te signaleren. De KNVB blijft zich in de toekomst actief inzetten tegen racisme en discriminatie via ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen 2.0’.

Kansengelijkheid via sportwet

Bewegingsarmoede is enorm probleem in de samenleving. KNVB pleit ervoor dat een nieuwe sportwet belangrijke rechten voor de sport in Nederland vast gaat leggen ter verbetering van de kansengelijkheid. De Sportwet mag geen papieren tijger worden met verplichtingen, maar moet juist leiden tot extra investeringen in sport. Een sportwet moet mensen in beweging krijgen, door opname van de volgende onderdelen in de wet:

  1. Iedereen heeft recht op toegang tot sport en moet kunnen sporten in Nederland.
  2. Er moet een basisnorm voor sport komen, zodat er voldoende sportaccommodaties en faciliteiten zijn.
  3. Versterking van het unieke verenigingslandschap in Nederland.
  4. Kinderen moeten vrij toegang hebben tot sport.

Topsport

Nederland is goed in het opleidingen van jonge sporttalenten. Door het investeren in opleidingen doen we mee op het internationaal wereldtoneel van de sport en winnen we prijzen, zo ook in het voetbal. De laatste tijd staat het investeringsklimaat voor topsport in Nederland echter zwaar onder druk. Waarbij in andere landen juist wordt geïnvesteerd in mediarechten, sponsoren, buitenlandse investeerders en gunstige sportregelingen, worden er vanuit de Nederlandse overheid juist veel beperkingen opgelegd. Door deze beperkingen loopt de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse topsport gevaar. De KNVB roept op de financierbaarheid van de commerciële topsport in Nederland en de verslechterde internationale concurrentiepositie in relatie tot andere Europese landen te onderzoeken.

Het debat is hier live te volgen op woensdag 5 april van 15:30 tot 19:30

Bij vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met corporateaffairs@knvb.nl

Laatste artikelen