Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het aantal incidenten en wanordelijkheden in het betaald voetbal daalt. - Foto: KNVB Media
In het seizoen 2022/’23 lag het aantal wanordelijkheden en incidenten in het betaald voetbal onder dat van het seizoen ervoor. Dit blijkt uit de cijfers van de Veiligheidsmonitor die de KNVB vandaag publiceert ondersteunt door de cijfers van de politie en het OM.
“We zijn nog niet waar we willen zijn, want het aantal incidenten ligt nog altijd ruim boven het aantal voor corona, maar uit deze cijfers blijkt dat we meer grip krijgen op het probleem. Leagues, clubs, kabinet, gemeentes, politie, OM, supportersverenigingen en de KNVB hebben hier gezamenlijk keihard aan gewerkt met een integrale aanpak en blijven zich ook de komende tijd inzetten voor gastvrij en veilig voetbal”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal.
In de Veiligheidsmonitor staat dat de onafhankelijke aanklager betaald voetbal afgelopen seizoen in totaal 169 keer een (voor)onderzoek heeft ingesteld naar wanordelijkheden (exclusief Europees voetbal). Dit aantal is lager dan de 179 in het seizoen ervoor, toen vanwege corona bovendien een groot deel van de wedstrijden niet in volle stadions gevoetbald mocht worden. Het aantal ligt echter nog steeds ruim boven de tachtig (voor)onderzoeken in het laatste seizoen voor corona (2018/’19).
Dit beeld sluit aan bij de cijfers die de politie vandaag bekendmaakt. Hieruit blijkt dat het aantal incidenten in en rond de stadions (inclusief Europees voetbal) is gedaald van 893 (2021/’22) naar 725 (2022/’23). Het OM heeft 422 processen-verbaal waarbij voetbalsupporters werden verdacht van een misdrijf van de politie ontvangen en grotendeels beoordeeld. Vorig seizoen waren dit er 640.
Terwijl het aantal tuchtrechtelijke (voor)onderzoeken is afgenomen, is het percentage sepots hiervan gestegen van 32% naar 50%. Dit is een signaal dat volgens de aanklager het de clubs vaker is gelukt om de daders op te sporen na een incident. Mede dankzij de inzet van nieuwe technologie en de speciale taskforce is de pakkans de afgelopen jaren fors verhoogd, maar in lijn met de overige gedaalde cijfers is het aantal door de KNVB civielrechtelijk opgelegde landelijke stadionverboden afgenomen van 1.258 naar 986.
Het afgelopen seizoen zijn bovendien nog 83 stadionverboden opgelegd voor misdragingen in 2021/’22. In het laatste volledige seizoen voor de coronatijd heeft de KNVB 595 landelijke stadionverboden uitgedeeld.
De KNVB heeft de meeste (242) landelijke stadionverboden civielrechtelijk opgelegd vanwege het gooien van voorwerpen naar het veld. Na verschillende ernstige incidenten, zijn de maatregelen hiervoor op 6 april 2023 aangescherpt, met als doel een veilige werkplek te creëren voor degenen die op het veld hun werk doen: spelers, arbiters, cameramensen en fotografen.
In de resterende 158 wedstrijden van het seizoen, zijn in totaal 3 wedstrijden op grond van de aangescherpte regels definitief gestaakt. Er is sindsdien fors minder gegooid, met als gevolg dat er geen mensen op het veld meer gewond zijn geraakt. De daders zijn in bijna alle gevallen gepakt en kregen een landelijk stadionverbod van 9 tot 36 maanden.
Een kleine groep nepsupporters mag het voetbal nooit verpesten voor iedereen die wél hun club steunt. De Eredivisieclubs mochten in het afgelopen seizoen 5,7 miljoen keer een bezoeker ontvangen. In de Keuken Kampioen Divisie lag dit aantal op 2,1 miljoen. Ruim 9,7 miljoen Nederlanders volgen de ontwikkelingen in het betaald voetbal. In totaal werden in het Nederlands betaald voetbal 791 wedstrijden gespeeld in 2022/’23.
Lees hier de Veiligheidsmonitor van de KNVB over seizoen 2022/’23.
Lees hier meer over de cijfers van de politie en het OM.
Voetballen in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Ongewenst of niet integer gedrag past niet binnen de sport, en daarmee ook niet binnen het voetbal. De KNVB wil samen met alle verenigingen, NOC*NSF en het Centrum Veilige Sport Nederland zorgen voor een nog veiliger en plezieriger voetbalklimaat voor alle spelers, vrijwilligers, ouders en andere betrokkenen.