Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB-leden bevragen kamerleden

KNVB Media
KNVB Media
16 november 2023, 17:10

Van links naar rechts: Michiel van Nispen (SP), Bart van den Brink (CDA) en Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) - Foto: KNVB Media

We hebben onze achterban de kans gegeven een vraag te stellen aan politici. Enkele vragen hebben wij geselecteerd en voorgelegd. De antwoorden op de vragen vanuit onze achterban worden hieronder behandeld. Andere vragen komen aan bod tijdens het Voetbal Verkiezingsdebat op zaterdag 18 november waar politici van het VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, CDA, SP en D66 in debat gaan met elkaar.  

Vraag 1) “Is het mogelijk dat er meer middelen vrijkomen om het sporten voor mensen met een beperking mogelijk te maken?”

Rene van Oeffel, trainer

Michiel van Nispen (SP): 
Dat is zeker mogelijk, René! Sporten en bewegen zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn! Juist voor mensen met een beperking is dit erg belangrijk. Zij doen veel minder aan sport en bewegen dan mensen zonder beperking. Er zijn specifiek voor deze mensen namelijk te veel drempels. Letterlijk en figuurlijk. Voorzieningen zijn niet toegankelijk. Denk hierbij aan sportaccommodaties of speeltuinen voor kinderen, maar ook de hoge kosten voor vervoer of sporthulpmiddelen zijn soms problematisch.  

“Ook voor mensen met een beperking moeten we sport en bewegen mogelijk maken. Dat kán, maar vraagt wel politieke keuzes!” 

De SP heeft samen met GroenLinks en D66 een notitie geschreven met voorstellen die hierover gaan: ‘Sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend in 2030!’ Hierin staat een analyse van de problemen en voorstellen om dit beleidsdoel dat in deze titel staat mogelijk te maken. Het gaat om betere vindbaarheid, de verstrekking van sporthulpmiddelen zoals rolstoelen en protheses wordt ruimhartiger, er komt actie om de problemen met het vervoer te verminderen en er komt aandacht voor speeltuinen en zwemlessen voor kinderen met een beperking. Dat we hierin ook zullen moeten investeren is noodzakelijk. Dat heeft met rechtvaardigheid te maken en een gelijkwaardige behandeling van eenieder, ook voor mensen met een beperking moeten we sport en bewegen mogelijk maken. 

Dat kán, maar vraagt wel politieke keuzes! De SP wil die keuzes maken, de voorstellen liggen er, hier wil ik me graag ook de komende jaren weer voor inzetten.

Vraag 2: “Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat vrouwen evenveel ontwikkelkansen krijgen als mannen in het voetbal en dat er meer gelijkwaardigheid is?” 

Lina el Achkar, voetballer SV DSO

Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA):
Bedankt Lina el Achkar, voor je meer dan terechte vraag. Een vraag die hopelijk aanzet tot (nog meer) handelingsbereidheid! 

“In een sportwet vastleggen dat er in elke gemeente voldoende sportmogelijkheden moeten zijn voor vrouwen.”

Wij zien een rol voor de politiek, maar willen allereerst de bal terugspelen naar de KNVB. De voetbalbond is de organisator van competities en moet er, samen met de aangesloten clubs, voor zorgen dat meisjes en vrouwen voldoende kunnen participeren, ze instroomkansen krijgen en ze zich gewaardeerd voelen. Dat gebeurt nog niet altijd, of te laat. Een voorbeeld daarvan is dat de eredivisie pas sinds dit seizoen onderdeel is van het betaald voetbal. Als we meisjes en vrouwen gelijk gaan behandelen, dan zullen ze zich ook welkom voelen! 

GroenLinks-PvdA is voorstander van de volgende stappen: 

  • Ervoor zorgen dat elk meisje op iedere leeftijd kan instromen bij een club met een meisjestak in de directe woonomgeving;
  • Stimuleren dat niet alleen de vaders, maar ook de moeders de jeugd gaan trainen;
  • Goede talentontwikkelingsprogramma’s samenstellen voor meisjes; 
  • Speelsters voltijds contracten aanbieden, net als in Engeland. 

GroenLinks-PvdA ziet niet alleen een rol voor de KNVB, maar ook voor de politiek. GroenLinks-PvdA pleit voor een sportwet. Hier moeten onder meer streefdoelen in worden vastgelegd voor sportdeelname van meisjes en vrouwen.  

Ook heb ik het afgelopen jaar een Actieplan Sportverenigingen opgezet. Want sportverenigingen zijn het onmisbare cement van onze samenleving. 

 Vraag 3: “Kunnen voetbalclubs en andere sportverenigingen die een bijdrage leveren aan de maatschappij in Nederland gesponsord worden met een aanvulling uit het Jeugdsportfonds met materiaal of kleding of een beloningssysteem creëren?” 

Samir El Marabette, trainer en vrijwilliger

Bart van den Brink (CDA): 
Dag Samir! Het CDA wil het Jeugdsportfonds blijven inzetten om de contributie en sportattributen te betalen voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar thuis te weinig geld is. Dat fonds is dus niet bedoeld voor rechtstreekse sponsoring van voetbalclubs. Maar dat wil het CDA wel op een andere manier mogelijk maken. 

  “Het CDA ziet verenigingen zoals voetbalclubs als de basis voor een gezonde wijk en daarmee de lokale gemeenschap. Als CDA vinden we dat verenigingen daarbij volop gesteund moeten worden.” 

Het CDA ziet verenigingen zoals voetbalclubs als de basis voor een gezonde wijk en daarmee de lokale gemeenschap. Als CDA vinden we dat verenigingen daarbij volop gesteund moeten worden. Daarom willen we een gemeenschapsfonds waarin de landelijke overheid geld stort om daarmee samen met gemeenten belangrijke voorzieningen zoals sportaccommodaties in stand te kunnen houden.  

Daarnaast willen we het gunstiger maken om te doneren aan verenigingen met een maatschappelijk belang en zetten we ons in voor een OZB-vrijstelling voor sportverenigingen. Het CDA is daarmee echt de partij van de samenleving. Wil je meer weten over onze ideeën hoe we verenigingen willen versterken? Kijk dan ook eens naar onze plannen voor Vereniging Nederland


Laatste artikelen