Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Innovatie maakt sport toegankelijker voor mensen met beperking

KNVB Media
KNVB Media
9 april 2024, 16:00

Professionals uit tien verschillende landen waren dinsdag te gast op de KNVB Campus om te ervaren op welke wijze de KNVB innoveert op het gebied van inclusie en toegankelijkheid. - Foto: KNVB Media

Hoe zorg je ervoor dat mensen met een beperking volop mee kunnen doen in sportorganisaties? Of op een prettige manier wedstrijden kunnen bezoeken in stadions en op sportcomplexen? Professionals uit tien verschillende landen waren dinsdag te gast op de KNVB Campus om te ervaren op welke wijze de KNVB innoveert op het gebied van inclusie en toegankelijkheid.

De Campus opende deze dag haar deuren voor de 14 cursisten van Integrated Dreams. Deze non-profit organisatie zet zich wereldwijd in om de sportwereld toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Niet alleen qua actieve sport, maar ook als werkplek of bij het bezoeken van wedstrijden. Het bezoek aan de KNVB Campus was onderdeel van een vijfdaagse bootcamp in Nederland, genaamd Innovating for Inclusion.

Obstakels wegnemen

Met meer dan 1,2 miljoen leden is de KNVB de grootste sportbond van Nederland. Wekelijks komen honderdduizenden mensen samen, op het veld of langs de lijn. Voetbal is daarmee bij uitstek een bron van verbinding en een gezamenlijke passie voor mensen met allerlei verschillende achtergronden. Toch moeten mensen met een beperking nog wel eens wat obstakels overwinnen die anderen niet direct zien of begrijpen. Probeer maar eens met een rolstoel over het complex van je eigen vereniging voort te bewegen. Van de parkeerplaats, naar de kleedkamer, naar de kantine etc.

Vaak zijn er slimme oplossingen nodig om obstakels weg te nemen. De KNVB organiseerde in samenwerking met andere Europese voetbalorganisaties een reeks innovatiechallenges om nieuwe oplossingen te ‘scouten’. In een challenge gericht op fanbeleving kwam een Duitse startup naar voren met een oplossing gericht op fanbeleving voor stadionbezoekers met een visuele beperking. Interlands zijn al langere tijd toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen plaatsnemen op de blindentribune waar ze via een FM-radio installatie en headphones de wedstrijd kunnen beleven.

Professionals uit tien verschillende landen waren dinsdag te gast op de KNVB Campus om te ervaren op welke wijze de KNVB innoveert op het gebied van inclusie en toegankelijkheid.

Pilot met app

“Innovatie zorgt in de basis al voor nieuwe en creatieve ideeën. Ook bijvoorbeeld in het voetbal om de sport toegankelijk te maken voor iedereen”, aldus Giel Kirkels, manager Kennisontwikkeling en Insights van #11, de voetbal innovatiehub van de KNVB. Via de uitgezette challenge ging de KNVB een samenwerking met Mycrocast aan. “We zijn nu een app aan het piloten, waarbij bezoekers met een visuele beperking overal in het stadion kunnen zitten. Met deze app op hun eigen telefoon en een eigen headset zijn ze niet meer gebonden aan de blindentribune. Ze kunnen dus ‘gewoon’ met een groep vrienden overal in het stadion zitten. Net als ieder ander.”

De 14 cursisten van het programma Innovating for Inclusion kwamen uit Bangladesh, Cyprus, Engeland, Griekenland, Japan, Nederland, Portugal, Schotland, Spanje en Turkije. Lyan Kas, speelster van het Nederlands CP-team, was één van hen. Zij is spastisch aan haar rechterarm en -been en ervaart in haar dagelijks leven regelmatig obstakels.

"Het is best lastig om werk of een opleiding te zoeken wat je ook leuk vindt. Het is regelmatig gebeurd dat ik bij een sollicitatie ben afgewezen vanwege mijn beperking. Ze zien het dan niet zitten en vinden het spannend. Ik had heel graag bepaalde dingen willen doen, maar die bleken niet haalbaar. Dat is frustrerend en pijnlijk, ook omdat vriendinnen wél de opleiding kunnen doen en uiteindelijk ook het werkveld in kunnen gaan", aldus Kas die nu aan baan heeft gevonden bij VU in Amsterdam. "Ik werk als floormanager met communicatieve taken op de afdeling scheikunde en farmaceutische wetenschappen."

Lyan Kas als speelster in actie voor het CP team (v) tegen Ierland.

 


Laatste artikelen