Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bezoek KNVB aan Nederlandse ambassade in Parijs in teken van LHBTI+acceptatie in topsport

KNVB Media
KNVB Media
21 juni 2024, 14:32

Een delegatie van de KNVB was aanwezig op de ambassade in Parijs. - Foto: KNVB Media

In aanloop naar de Olympische Spelen was een delegatie van de KNVB op een bijeenkomst van de Nederlandse ambassade in Parijs. Daar werd aandacht gevraagd voor het onderwerp ‘Being an LGBTI+ professional athlete in France, the Netherlands and Europa’.

Een ‘coming out’ van met name mannelijke topsporters komt nog steeds weinig voor. Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht organiseerde de Nederlandse ambassade in Parijs, met NOC*NSF als partner, een bijeenkomst om aandacht te vragen voor LHBTI+-acceptatie in de topsport. Hoe kon dit beter dan in het begin van de maand juni, een maand die in veel delen van de wereld is omgedoopt tot Pride Month.

De bijeenkomst begon met een welkomstwoord van de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk Jan Versteeg en een introductie door eregasten Anneke van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF) en Samuel Ducroquet (Franse Ambassadeur Sport). Daarna ging dagpresentator Louise Ekland, bekend van de Franse televisie, in gesprek met voormalig topatleten Querijn Hensen en Sarah Daninthe.

Gebrek aan rolmodellen

Hensen nam als Paralympisch zwemmer deel aan de spelen van 2020 in Tokyo en is vrijwilliger bij de John Blankenstein Foundation, terwijl Daninthe een voormalig Frans Olympisch schermer is. Tijdens de spelen van 2004 in Athene won ze brons namens haar land. Daarnaast was ze patron tijdens de Paris Pride March in 2018. Hensen en Daninthe deelden hun ervaringen als atleten. Ze bespraken hun jeugd, sportcarrières en de problemen waar zij tegenaan liepen.

Beiden ervaarden bijvoorbeeld het gebrek aan LHBTIQ+-rolmodellen in hun jeugd. Het zou de ‘coming out’ voor hen een stuk gemakkelijker hebben gemaakt. De behoefte aan rolmodellen is ook nu nog altijd groot. Anderzijds gaven ze aan dat de rolmodel functie niet voor iedereen is weggelegd en dit een bewuste keuze is die zij maken, en zo is ‘uit de kast komen’ tijdens je profcarrière ook een persoonlijke keuze.

OVIVI

Namens de KNVB was onder anderen programmamanager discriminatie Houssin Bezzai bij de bijeenkomst aanwezig. Hij vertelde hoe met het programma Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI) racisme en alle vormen van discriminatie worden bestreden, zowel in het amateur- als het betaald voetbal. Iedereen moet zich thuis voelen in het voetbal. Riff Roozeboom, directeur van Live Your Story (een samenwerkingspartner van de KNVB binnen het OVIVI-programma), was ook aanwezig bij de bijeenkomst. Zij werken aan bewustwording via hun voorstelling  ‘Onze Club Is Van Iedereen’.

Ons Voetbal Is Van Iedereen Ons Voetbal Is Van Iedereen Lees hier alles over het OVIVI-programma!

Laatste artikelen