Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

9,7 miljoen voetballiefhebbers in Nederland

KNVB Media
KNVB Media
25 juni 2024, 12:30
4:29

Nederland is een klein, maar uniek sportland. - Foto: KNVB Media

Heel Nederland is nu trots op Oranje. Voetbal is in Nederland veel meer dan alleen een sport. De grootste kracht van voetbal is dat het mensen verbindt, door een gemeenschappelijke sportbeleving en doelstelling. Dit is nu ook terug te zien bij de huidige EK-beleving met alle Oranjefans. Het voetbal verenigt mensen van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus. Die verbinding reikt verder dan de sportvelden en verbindt mensen ook daarbuiten, van de werkvloer of op school tot in het café.

In de stadions komen duizenden voetballiefhebbers van allerlei karakters en klassen samen om hun favoriete ploeg aan te moedigen. Het aantal voetballiefhebbers is de afgelopen seizoenen gestegen van 8,2 miljoen naar 9,7 miljoen, dit is een stijging van bijna 20 procent. Een deel van de voetbalsupporters is veelvuldig in de stadions te vinden. In het seizoen 2022/’23 zaten bij elke speelronde bijna 220.000 supporters op de tribune. Dit blijkt uit onderzoek van PwC.

Dit is de maatschappelijke impact van het betaald voetbal.

Maatschappelijke impact van het betaald voetbal

De aangekondigde lastenverzwaring op sport gaat op de lange termijn meer kosten dan dat het nu oplevert

Een voetballiefhebber houdt zich per week gemiddeld 11,6 uur bezig met betaald voetbal, terwijl de gemiddelde Nederlander 42 uur per week vrije tijd heeft. Dit betekent dat een voetballiefhebber 28 procent van zijn of haar tijd besteedt aan voetbal. Dit is een stijging van 5 procent ten opzichte van 2021, toen mensen gemiddeld 11,1 uur per week besteedden aan betaald voetbal. Het grootste gedeelte besteedt de voetballiefhebber aan het kijken naar voetbalgerelateerde programma’s op de televisie, gevolgd door stadionbezoeken en het volgen van het betaald voetbal via social media.

Betaald Voetbalorganisaties zijn met ruim 13.000 partners, in veel regio’s en steden één van de belangrijkste economische netwerken. Er worden met de maatschappelijke projecten jaarlijks bijna 300.000 deelnemers bereikt. Daarnaast werd er in het seizoen 2022/’23 ruim 45 miljoen euro geïnvesteerd in de opleiding van bijna 4000 jeugdspelers. Met de opleiding van trainers en jeugdspelers vervullen clubs hiermee een positieve rol op het gebied van educatie.

Economische bijdrage aan Nederland

De directe bijdrage van het betaald voetbal aan het Nederlandse BBP is 2,8 miljard euro. Een grote toename in het aantal voetballiefhebbers werkt door op de consumentenbestedingen en zorgt daarmee voor een grotere bijdrage aan het BBP.

Oproep aan het toekomstige kabinet

Zoals gezegd we zijn nu allemaal trots op Oranje. Maar besef dit: zonder de geweldige sportinfrastructuur hadden deze talenten nooit kunnen schitteren. Nederland is een klein, maar uniek sportland. De politiek presenteert vergaande bezuinigingsplannen die de sport en het voetbal keihard raken. Terwijl het voetbal juist enorm veel bijdraagt op economisch en maatschappelijk vlak. De aangekondigde lastenverzwaring op sport gaat op de lange termijn meer kosten dan dat het nu oplevert.

Een klap van honderden miljoenen

  1. De BTW op voetbal stijgt van 9 naar 21 procent, dit betekent dat supporters straks tientallen euro’s meer moeten betalen om hun club te zien. Terwijl voetbal toegankelijk moet zijn voor alle supporters.
  2. Door het verlaagde belastingtarief werd er jaarlijks 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het jeugd- en amateurvoetbal, dit dreigt nu verloren te gaan. Terwijl juist het amateurvoetbal zo’n krachtige maatschappelijke en verbindende rol vervult binnen Nederland voor jong en oud.

Daarom roepen we het kabinet op om te investeren in plaats van te bezuinigingen op de sport die zoveel Nederlanders gezond maakt, verbindt en inspireert. Voor Nederland, voor onze Oranje helden, voor al die lachende gezichten binnen het veld en langs de lijnen.

Wat is de impact van het betaald voetbal op de samenleving?

 


Laatste artikelen