Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ingezonden brief over incidenten en feiten

KNVB Media
KNVB Media
17 oktober 2024, 8:00

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB - Foto: KNVB Media

Hieronder de ingezonden brief van directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen, die vandaag in de Telegraaf staat:

"Voetbal is emotie en ook in de beeldvorming kan het alle kanten opgaan. Tijdens het EK was het voetbal de grote ‘verbinder’, een welkome afwisseling in een samenleving vol polarisatie. Twee maanden later kost het betaald voetbal de samenleving alleen maar veel geld.

Degene die met feiten strooit is vaak de partypooper tijdens discussies, maar soms is het nodig om onderbuikgevoelens op waarde te schatten. Zo ontstond laatst het beeld dat het voetbal de totale politiecapaciteit opslokt. Dat klopt natuurlijk niet. Het aantal uren dat de politie met het voetbal bezig is, is de laatste twintig jaar zelfs met 30 procent gedaald. En we helpen graag mee om dit aantal verder omlaag te krijgen."

99 procent

"Beeldvorming ontstaat vooral door incidenten. Uiteraard balen ook wij enorm als het ergens fout gaat, maar is het écht kommer en kwel? We hebben het 25.000 stadionbezoekers gevraagd en zij beoordeelden hun voetbalmiddag of -avond met een 7,7 en hun veiligheid met een 7,9. Dat is niet zo raar, want elk seizoen verloopt 99 procent van de ruim 800 wedstrijden in de Nederlandse competities zonder grootschalige ordeverstoringen. Voetbalhaters gaan we niet overtuigen, maar dit vinden de mensen die wél in een stadion komen.

De clubs spenderen jaarlijks miljoenen euro’s aan hun veiligheidsorganisatie. Hierdoor is de pakkans voor overlastgevers een stuk hoger dan buiten het stadion. De daders kunnen minimaal een landelijk stadionverbod en een flinke geldboete tegemoet zien.

Is alles dan rozengeur en maneschijn? Nee, de wereld is niet ideaal, ook niet in de stadions. Wekelijks ontvangen de clubs zo’n 200.000 mensen, dat is evenveel als het aantal inwoners van Amersfoort of Almere. Waar veel mensen samenkomen, gebeuren ook minder leuke dingen. Zowel in het voetbal als in Amersfoort en Almere. Bovendien heeft het voetbal de pech dat het sinds de jaren 70 wordt omarmd door een soort internationaal verschijnsel. Dan bedoel ik nadrukkelijk niet degenen die de sfeer in de stadions maken, want daar zijn we juist heel blij mee, maar de groepjes waarin je met wangedrag een stapje hoger op hun apenrots komt. Tegenwoordig gebeurt dit trouwens vooral buiten de stadions. Laat duidelijk zijn dat ook wij deze personen liever kwijt dan rijk zijn."

— Elk seizoen verloopt 99 procent van de ruim 800 wedstrijden in de Nederlandse competities zonder grootschalige ordeverstoringen.

Kosten én baten

"Niet iedereen hoeft van voetbal te houden zoals wij dat doen, maar als je in discussies de kosten benoemt dan moet je óók naar de opbrengsten kijken. Het betaald voetbal draagt jaarlijks 2,8 miljard euro bij aan de schatkist, zo heeft PwC berekend. Talloze kinderen worden door het topvoetbal geïnspireerd om zelf te sporten en bewegen. Dat is een flinke impuls voor de volksgezondheid. En de verbindende waarde van het voetbal is ongeëvenaard. Waar zitten de bakker, buschauffeur, IT’er en salesmanager nog wekelijks 90 minuten naast elkaar? In de 34 stadions die ons land rijk is.

Vandaag publiceren we ons jaarlijkse rapport over het aantal incidenten per seizoen. Wat blijkt? 2023/’24 is het tweede seizoen op rij waarin het aantal incidenten verder daalde. Laten we dus ‘the eyes on the ball’ houden. En deze bal rolt de goede kant op."

Marianne van Leeuwen,
directeur betaald voetbal KNVB

Laatste artikelen