Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Elk seizoen kent specifieke groeipatronen voor gras. - Foto: KNVB Media
Hoe groeit gras door de seizoenen heen? Hieronder vind je een heldere uitleg.
De groei van gras wordt sterk beïnvloed door de bodemtemperatuur. In het voorjaar begint gras te groeien zodra de bodemtemperatuur constant boven de 5 à 8 graden Celsius ligt. Dat is doorgaans rond half maart. Dit is het moment waarop de meeste “cool season”-grassen, zoals Engels raaigras en veldbeemdgras, beginnen te groeien.
Elk seizoen kent specifieke groeipatronen voor gras. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden om het onderhoud hierop aan te passen.
Afbeelding 1: groeipatroon van gras per maand weergegeven.
Afbeelding 2: manier waarop gras groeit gedurende het jaar.
De voorgaande afbeeldingen (figuur 1 en figuur 2) tonen wanneer en hoe gras groeit gedurende het jaar. Zowel boven- als ondergronds is er in het voorjaar en najaar sprake van actieve groei.
Lente: de start van een nieuw gazonjaar
Na een lange, koude winter begint de bodem op te warmen en te 'ontdooien'. Zodra de bodemtemperatuur boven de 5-8°C komt, ontwaakt het gras uit zijn winterslaap. De eerste groene sprieten verschijnen, alsof ze de warme zonnestralen begroeten.
Zomer: overleven in de hitte
In de zomer kan de bodemtemperatuur stijgen tot boven de 20°C. Voor 'cool season'-grassen betekent dit dat ze in een soort overlevingsmodus gaan. Om energie te besparen, neemt hun groeisnelheid af.
Herfst: de gouden dagen
Met de komst van de herfst koelt de bodem weer af. Gras benut deze periode om voedingsstoffen op te slaan en de wortels te verdiepen ter voorbereiding op de winter. Regelmatig prikken of slitten tot ca. 10 cm houdt in deze koelere en nattere periode de gasuitwisseling op peil, waardoor graswortels en bodemorganismen langer actief kunnen blijven.
Winter: de grote rust
Wanneer de winter invalt en de eerste vorst verschijnt, zakt de bodemtemperatuur vaak onder de 5°C. Het gras gaat in een diepe rustfase en stopt met groeien. In de winter kan de bodemtemperatuur dalen tot het vriespunt en zelfs daaronder.
De groeisnelheid van gras hangt af van de soort, het klimaat en de beschikbare zon, water en voedingsstoffen. Onder optimale omstandigheden groeien 'cool season'-grassen gemiddeld 2 tot 6 cm per week, terwijl 'warm season'-grassen iets langzamer groeien, met een snelheid van 1 tot 3 cm per week.
Gras stopt meestal met groeien wanneer de bodemtemperatuur onder de 5°C komt. Op dit punt gaat het in een winterse ruststand, waarbij de energie behouden blijft tot de bodemtemperatuur in het voorjaar weer stijgt.
Gras kan dagelijks tussen de 0,3 en 0,9 cm groeien, afhankelijk van de omstandigheden.
Gras groeit het beste met een goede balans van zonlicht, warmte, water, lucht en voedingsstoffen.
Om de groei te bevorderen, gebruik je de juiste voedingsstoffen op het juiste moment. De volgende figuur toont hoe gras het hele jaar door om specifieke voedingsstoffen vraagt.
Ten tweede draagt voldoende, maar niet overmatig, water bij aan diepe wortelgroei en de ontkieming van graszaad. Ook een goede beluchting van de bodem bevordert de groei door de opname van water en voedingsstoffen te vergemakkelijken. Controleer daarnaast regelmatig de pH-waarde van de bodem en pas deze indien nodig aan om een optimale omgeving voor grasgroei te creëren.
Bovenstaande biedt een beknopte beschrijving van grasgroei. Voor meer specifieke informatie en praktische tips over beheer en onderhoud, volg het innovatieplatform gras.
Dit artikel kwam tot stand via het Innovatieplatform Gras.