Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
De SLO is medeverantwoordelijk voor het supportersbeleid. - Foto: KNVB Media
In het betaald voetbal is er steeds meer aandacht voor de rol van de SLO. SLO is een afkorting voor Supporters Liaison Officer. Hij of zij is de schakel tussen de supporters, club en andere belanghebbenden.
Ze zijn medeverantwoordelijk voor het supportersbeleid van de club. De SLO verstevigt de band tussen de club en supporters. Voor de supporters is hij of zij het eerste aanspreekpunt voor zaken die spelen bij de club en er is een nauwe samenwerking met de supportersvereniging. Dit resulteert bijvoorbeeld in de mooie sfeeracties in de stadions of initiatieven buiten de wedstrijden om.
De SLO weet als geen ander wat er bij de achterban leeft, zorgt over en weer voor afstemming en probeert daarmee ook misverstanden of escalaties te voorkomen. Het organiseren van supportersavonden of het oprichten van een supportersraad kunnen hier ook voor worden ingezet. Als dat nodig is, dan verstevigt de SLO de relaties tussen de verschillende supportersgroepen.
De SLO neemt contact op met supporters die problemen veroorzaken of liefst al eerder: vóórdat ze problemen veroorzaken. Ook hier heeft de SLO een rol in het voorkomen van incidenten.
De SLO’s werken veel samen met collega’s binnen de club en met de gemeente, politie en de SLO’s van de andere clubs. Voor elke wedstrijd wordt een vooroverleg ingepland waarbij de veiligheidscoördinatoren en de SLO’s van beide clubs altijd aanwezig zijn. Tijdens dit overleg worden de regelingen voor de wedstrijd bepaald en de SLO’s vertegenwoordigen hierbij de belangen van de supporters. De gemaakte afspraken worden vervolgens door de SLO terugvertaald naar de supporters.
Elke betaald voetbalorganisatie moet volgens de licentie-eisen van de KNVB een SLO in dienst hebben. Vanaf het seizoen 2025/’26 zijn er minimale contracturen voor SLO’s. In de Eredivisie moeten SLO’s een aanstelling hebben voor minimaal 32 uur per week en in de Keuken Kampioen Divisie voor minimaal 24 uur per week. De SLO mag niet dezelfde persoon zijn als de veiligheidscoördinator en voert ook geen veiligheidsmaatregelen uit, hoewel beide personen er natuurlijk alles aan doen om de wedstrijd voor iedereen veilig te laten verlopen.
Tijdens alle thuis- en uitwedstrijden is de SLO aanwezig in het stadion. Uiteraard voor zijn of haar werk, maar daar zal je geen SLO over horen klagen. Want de SLO staat niet voor niets dichtbij of zelfs tussen de supporters. Letterlijk. Uiteindelijk zijn het allemaal voetballiefhebbers met een hart voor de club.