Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gemeente Arnhem omarmt Discriminatie = Kansloos-campagne

KNVB Media
KNVB Media
22 maart 2025, 10:00

Marianne van Leeuwen en Jan Dirk van der Zee van de KNVB, burgemeester Ahmed Marcouch en wethouder Maurits van der Geijn van de gemeente Arnhem. - Foto: KNVB Media

Arnhem is de eerste gemeente die de campagne Discriminatie = Kansloos omarmt en dit breder trekt dan het voetbal. Zo worden de in het voetbal bekende borden op toegangswegen en op het stadhuis opgehangen.

De borden werden overhandigd tijdens een bijeenkomst in Rozet Arnhem, die in het teken stond van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het was een middag met verschillende sprekers die als volgt kon worden samengevat: de norm Discriminatie = Kansloos geldt niet alleen voor het voetbal maar ook voor de stad Arnhem. 

De norm stellen

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Arnhem heeft een lange traditie met tolerantie. Je mag je er niet bij neerleggen, of het nou voetbal, school of een sollicitatie is; elke dag weer moeten we de norm stellen dat racisme en discriminatie niet gebagatelliseerd of genormaliseerd mogen worden. Omdat het vernietigend is. Dat commitment wil ik aangaan. Ik ben blij dat we de start van deze campagne in onze stad hebben.”

“De meerderheid vindt discriminatie onacceptabel en als de meerderheid van zich laat horen dan is de dader ‘kansloos’. Kansloos is voetbaltaal voor iets negatiefs, negatief gedrag en iets voor losers. Vandaar dat we onze norm zo hebben geformuleerd: Discriminatie = Kansloos”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB.

Meer bordjes

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Voetbal is de samenleving en de samenleving is voetbal. Daarom vind ik de samenwerking met de gemeente Arnhem ook heel mooi. Wat mij betreft komen er meer bordjes overal te hangen. Hopelijk is dit een eerste stap.”

Volgens Joyce Sylvester van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme is discriminatie diep verankerd in de samenleving en ervaart men dit door de jaren heen als een opeenstapeling. Atta de Tolk sloot de middag af: “Discriminatie = Kansloos. Het is niet dat discriminatie niet bestaat, maar het is iets voor losers. We zullen dit winnen, al is het in de blessuretijd.”

Omstanders

Inmiddels hebben ruim 500 voetbalverenigingen de borden Discriminatie = Kansloos op hun sportpark hangen. Gisteren ging ook de campagne van de KNVB en Rijksoverheid van start die erop gericht is om omstanders meer in de actiestand te krijgen. Omstanders hebben veel invloed op de dader, het slachtoffer en de opvolging. Als omstander twijfelt men nog te vaak om iets te doen, maar de dader is ‘kansloos’ als de meerderheid dat gedrag niet pikt. Deze boodschap wordt online en op tv rondom voetbaluitzendingen wordt uitgedragen met onder meer deze video:

Blijf geen toeschouwer bij discriminatie. Zeg er wat van of meld het.

Laatste artikelen