Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Acht nieuwe persoonlijkheden samen op weg naar UEFA Pro licentie

KNVB Media
KNVB Media
31 augustus 2020, 13:23

Acht trainers starten dit jaar met de UEFA Pro opleiding tot coach betaald voetbal. - Foto: KNVB Media

De UEFA Pro opleiding is dit seizoen gestart met acht potentiële coaches betaald voetbal. Dennis Demmers is een van de docenten die de 'jonge honden' begeleidt naar het felbegeerde papiertje. Acht nieuwe karakters met allemaal weer eigen ideeën.

De groep is kleiner dan in voorgaande jaren. Een belangrijke reden is dat de opleiding vanaf dit seizoen jaarlijks start in plaats van het om het afgelopen jaar. "Maar het hangt ook van het aantal aanmeldingen af", zegt docent Dennis Demmers. Samen met docent Gert Aandewiel en de leercoaches Hans Westerhof, Sef Vergoossen en Gerard Marsman, begeleidt hij de deelnemers. "De toelatingsprocedure is intensief. De deelnemers presenteren een opdracht en voeren gesprekken met een technische directeur, een algemeen directeur van een BVO, een expert in persoonlijke ontwikkeling en een docent."

— KNVB-docent Dennis Demmers (rechts) in gesprek met Willem Weijs (toen NAC nu trainer van Willem II  O21)  van de UEFA Pro lichting 2019/2020. Foto: De Voetbaltrainer

Uniek

Een kleine groep biedt voordelen, zeker in tijden van corona. Demmers: "We kunnen nu toch fysieke bijeenkomsten organiseren. Normaal starten we altijd met een tweedaagse. Dat hebben we nu opgeknipt in twee aparte dagen. De eerste dag was in juni en afgelopen woensdag kwamen we voor de tweede keer samen." 

Iedereen volgt zijn eigen unieke pad, maar met de steun van de anderen

Dat de cursisten elkaar ontmoeten bij de start van een opleiding is essentieel, volgens Demmers. "Online kun je inhoudelijk prima uit de voeten met de huidige informatie technologie. Maar pas als je elkaar in de ogen kunt kijken kom je tot de kern van de opleiding: namelijk dat je samen een jaar lang optrekt met de andere deelnemers, de docenten en leercoaches. Iedereen volgt daarbij op zijn manier zijn eigen unieke pad. Maar niet alleen, met de steun van de anderen." 

Verfrissend

Het vak van docent verveelt nooit. "Een nieuwe lichting is altijd weer verfrissend. Acht nieuwe karakters met allemaal eigen ideeën. En de deelnemers versterken elkaar. De een reageert impulsief, de ander is meer analytisch. Sommigen werken heel gestructureerd, anderen hebben daar weer moeite mee. Natuurlijk hebben we het over de voetbal. Over hun eigen visie. Maar er zijn in totaal zes kerntaken. Zo moeten ze voor hun onderzoek een onderzoeksvraag formuleren. Rogier Meijer was vorig jaar bijvoorbeeld nieuwsgierig hoe de tegendoelpunten bij zijn ploeg (N.E.C.) tot stand kwamen. Tijdens de start van de opleiding willen we de deelnemers ook leren kennen; dieper ingaan op hun persoonlijkheid. Dat is lang onderbelicht gebleven in de opleiding." 

Joseph Oosting is een van de cursisten. Hij is assistent-trainer van Vitesse, maar zijn ambitie is om ooit zelf eindverantwoordelijke te zijn. Vorig seizoen heeft hij daar al even aan geroken als interim-hoofdcoach bij de club uit Arnhem. Plotseling stonden de camera's van FOX op hem gericht. "Op dat moment voel je pas wat er als hoofdtrainer op je af komt. Het managen van de spelers; het managen van de staf; de druk van buitenaf, van de media, van de supporters, maatschappelijke betrokkenheid, noem maar op. Dan moet je weten wie je bent, wat je kan en wat je wil."

Joseph Oosting rook in het seizoen 2019-2020 al even aan het grote werk als interim-coach van Vitesse. Foto: Vitesse Media

Sleutelmomenten

Oosting vindt het goed dat daar in de opleiding veel aandacht voor is. "Iedereen vertelde aan de hand van een aantal sleutelmomenten hoe die momenten hun persoonlijkheid heeft gevormd. Daar zaten ook hele emotionele verhalen tussen. Het viel Oosting op dat ook de docenten en leercoaches hun levenservaringen deelden. "Dat zorgt voor een sfeer van vertrouwen. Dat schept een band." 

Dat zorgt voor een sfeer van vertrouwen; dat schept een band

Zo kunnen de deelnemers van elkaar leren. Want iedereen brengt unieke ervaringen in. Of dat nu Peter van der Veen is bij SK Lommel. Of Dick Schreuder die vorig jaar als assistent werkzaam was bij Hoffenheim. Oosting werkt bij Vitesse nu met Thomas Letsche - opgeleid in de zogenaamde Red Bull-school - en doet een schat aan nieuwe inzichten op. "Natuurlijk heb ik deze opleiding nodig om hoofdcoach te worden. Maar ik wil me ook ontwikkelen. Dat doe je alleen als je openstaat om te leren van anderen."

Blauwdruk

"Onlangs stond Rick Kruys voor de camera's van FOX na een wedstrijd van FC Utrecht", zegt Demmers. "Hij zit in de vorige lichting die nog bezig is de opleiding af te ronden. Dat is een mooi voorbeeld dat we opleiden middenin de praktijk. John van de Brom gaf Rick voor zijn examen de hele regie inclusief de interviews achteraf."

Aan het einde van de opleiding beschikken de deelnemers over een blauwdruk waarin hun visie en werkwijze tot uiting komt als ze hoofdtrainer/coach in het betaalde voetbal zijn. Hierin komen alle kerntaken terug. "Vanzelfsprekend is dit een ontwikkeldocument", zegt Demmers. "Het is een leven lang leren en doorontwikkelen." 

Deelnemers UEFA Pro seizoen 2020/'21

  • Edwin de Graaf
  • Casper Goedkoop
  • Ben Kinds
  • Joseph Oosting
  • Dick Schreuder
  • Bas Sibum
  • Peter van der Veen
  • Maurice Verberne

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Laatste artikelen