Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

UEFA Pro 2021/'22 van start: tien deelnemers met diverse achtergronden

KNVB Media
KNVB Media
12 mei 2021, 20:00

De tien deelnemers van de cursus UEFA Pro en de begeleiding. - Foto: KNVB Media

Met een centrale bijeenkomst op de KNVB Campus is woensdag de UEFA Pro opleiding voor het seizoen 2021/'22 van start gegaan. Tien deelnemers zetten hun eerste stap op weg naar het hoogste trainersdiploma die in Nederland te behalen is. Wanneer zij in mei 2022 de opleiding goed voltooid hebben, kunnen zij zelfstandig aan de slag als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

Vier jaar geleden kreeg de opleiding een vernieuwde opzet en werden de toelatingseisen gewijzigd. Waar het voorheen zo was dat trainers met een rijke carrière in het betaald voetbal gemakkelijker toegang kregen, is UEFA Pro nu ook meer gelijk getrokken voor trainers die zich via een andere route ontwikkelden. Bovendien is er meer aandacht voor de individuele deelnemer. Binnen de kaders van de UEFA staat maatwerk bij de UEFA Pro opleiding voorop.

Ik heb dit altijd al willen doen. Voor mijn gevoel kan ik hier straks nog heel wat jaren plezier en profijt van hebben

Tien trainers met diverse achtergronden begonnen woensdag in Zeist aan het traject. Een van hen is Remko Bicentini, voormalig bondscoach van Curaçao en momenteel assistent-bondscoach van Canada. Tien jaar geleden had hij zich al eens aangemeld, ditmaal kwam de 53-jarige Wijchenaar wel door de selectieprocedure. "Deze opleiding is absoluut een verrijking voor mij als trainer. Ik heb dit altijd al willen doen. Leeftijd speelt geen rol, je bent immers nooit uitgeleerd. Voor mijn gevoel kan ik hier straks nog heel wat jaren plezier en profijt van hebben."

Licentie voor hoogste niveau

Bicentini was ruim 15 jaar voor de bond van Curaçao actief als assistent, interim-bondscoach en uiteindelijk bondscoach. In die laatste hoedanigheid loodste hij het nationale team drie keer op rij naar de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben. De reden voor Bicentini om de opleiding UEFA Pro te volgen - en daarmee de gewilde licentie te bemachtigen -  is tweeledig. "Ik werk mijn halve leven al in het buitenland, in de zone van de CONCACAF. Men kent mij daar van de successen met Curaçao. Die smaken naar meer. Ik wil graag weten wat mijn absolute reikwijdte is en de mogelijkheid creëren om als clubtrainer op het hoogste niveau aan de slag te gaan."

Wat dat betreft wijkt het pad van Bicentini af van de meeste van zijn collega-trainers op de opleiding. Die staan op het beginpunt van een carrière als hoofdcoach en zijn grotendeels al op dagelijkse basis werkzaam bij betaald voetbalorganisaties. Bicentinis praktijkervaring is daardoor anders dan die van clubtrainers die elke dag met een groep in de weer zijn. "Misschien is dat voor mij een nadeel, misschien ook niet. Ik ben daar heel benieuwd naar. Ik wil graag de rol van de trainer in de clubcultuur leren kennen. De structuur, de kerntaken, het managen van de straf; 365 dagen per jaar. Dat is natuurlijk anders dan de rol van bondscoach."

Maatwerk voor individuele trainer

Dat is precies waar de opleiding UEFA Pro zich op focust; het leveren van maatwerk voor de individuele trainer binnen de kaders van de UEFA. Hoofddocent Dennis Demmers: "Iedereen zit anders in elkaar en heeft zijn eigen competenties met daarbij behorende kwaliteiten en valkuilen. Wie ben jij als coach en mens? En wat betekent dat voor jou in de rol als trainer en het samenstellen van jouw staf? Die vragen lopen als een rode draad door de opleiding en zijn voor iedereen verschillend. De deelnemers stellen hun ontwikkelprofiel op: waar ben ik nu en waarin wil ik me ontwikkelen? Ze hebben daar zelf de regie over. Wij ondersteunen hen daarbij."

Het is heel waardevol en interessant om van elkaar dingen op te steken

De tien deelnemers gaan aan de slag in twee groepen van vijf. Elke groep krijgt ondersteuning van een docent en leercoaches Hans Westerhof, Sef Vergoossen en Gerard Marsman. Onderling kunnen de deelnemers elkaar helpen en elkaars kwaliteiten benutten. Iets waar Bicentini naar uitkijkt. "Het is heel waardevol en interessant om van elkaar dingen op te steken. Ik ben daar heel benieuwd naar."

Klopp en Martinez

De opleiding bestaat uit centrale informatiebijeenkomsten in Zeist, groepsbijeenkomsten waarbij er onder meer bezoeken worden gebracht aan de stageclubs en individuele bezoeken door de docent/leercoach. ‘’We zijn ook begonnen met een uitwisseling met de Belgische en Duitse Bond. Ook de Engelse bond is hier inmiddels bij aangesloten. Afgelopen jaar kon dit fysiek helaas niet doorgaan vanwege corona, maar online vond het wel doorgang. Tijdens drie online meetings spraken de UEFA Pro deelnemers onder anderen met Jürgen Klopp (coach Liverpool) en Roberto Martinez (bondscoach België) over het vak en de opleiding. Dit was ontzettend interessant en echt een meerwaarde voor alle deelnemers. Dat gaan we dit jaar opnieuw doen, hopelijk in de fysieke vorm", aldus Demmers. 

Bicentini weet op voorhand al dat het een pittig jaar wordt. Direct na de start van UEFA Pro maakt hij zich met Canada op voor twee WK-kwalificatiewedstrijden begin juni tegen Aruba en Suriname. En in juli wordt in de Verenigde Staten de Gold Cup gespeeld. "Het combineren van mijn taak voor de Canadese bond en deze opleiding wordt al een flinke job. Een goede planning en structuur is hard nodig en gelukkig word ik daarbij fantastisch mee geholpen door de KNVB-docenten."

Deelnemers

De deelnemers die zijn toegelaten tot de opleiding zijn:

  • Roeland ten Berge
  • Remko Bicentini
  • Ivar van Dinteren
  • Leeroy Echteld
  • Robert Franssen
  • Kenneth Goudmijn
  • Edwin Grünholz
  • Ulrich Landvreugd
  • Adil Ramzi
  • Robbie Servais

Laatste artikelen