Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eerste lichting cursisten trapt topopleiding voor video-analisten af

KNVB Media
KNVB Media
14 mei 2024, 20:30

De opleiding voor video-analisten in de top van het betaald voetbal duurt tien maanden. - Foto: KNVB Media

Acht ervaren professionals zijn maandag gestart met een nieuwe topopleiding voor video-analisten. Deze opleiding richt zich op video-analisten die al werkzaam zijn bij een eerste team in het Nederlands betaald voetbal. Zij krijgen een verdere verdieping van hun vak waarin sport en technologie samenkomen.

De opleiding is ontwikkeld door video-analisten van de nationale teams in samenwerking met de KNVB Academie. Het betreft Jaimy Hulsker (Nederlands elftal), Roel de Liege (Jong Oranje) en Steijn Spreij (Manager Performance Analyse & Technologie). Joel Titaley leverde zijn bijdrage namens de KNVB Academie.

Eredivisie en Oranje

De eerste lichting telt zeven cursisten die dit seizoen werkzaam zijn in de Eredivisie. Zij zijn video-analist van het eerste team bij Ajax, AZ, Fortuna Sittard, N.E.C., PSV, FC Twente, FC Utrecht en Vitesse. Ook de video-analist van het Nederlands elftal (v) neemt deel aan de opleiding die tien maanden in beslag neemt.

In die periode volgen de cursisten acht plenaire bijeenkomsten op de KNVB Campus. Ze krijgen praktische opdrachten die afgewisseld worden met uitleg, interactie en inhoudelijke verdieping. Buiten deze bijeenkomsten kunnen zij van alle behandelde onderwerpen in een digitale omgeving content raadplegen. In het ervaringsdeel van de opleiding voeren de cursisten bij hun eigen club allerlei praktijkopdrachten uit. De opleiding wordt afgesloten met een Meesterproef waarbij alle geleerde technieken in de praktijk aan bod komen.

Belang van video-analyse

Binnen het huidige voetbal is video-analyse en technologie niet meer weg te denken. Wedstrijden worden (live) gefilmd en gecodeerd, die worden vertaald in inhoudelijke video analyses voor de technische staf. Ook is er live analyse. Hier komt een technische component bij kijken; je moet zowel kennis van de technologie hebben als van het implementatieproces binnen een technische staf.

Een video analist heeft als doel om spelers, voetbalcoaches en de speelwijze van het team te ontwikkelen en nog beter te maken. De video analist speelt een faciliterende rol door het vastleggen, coderen, analyseren, visualiseren en presenteren van wedstrijden en/of trainingen. Het doel van deze topopleiding is om die vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarnaast worden de werelden van sport en technologie verder verdiept.

Laatste artikelen