Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Deelnemers opleiding VC5 doen internationale ervaring op tijdens tweedaagse bijeenkomst in België

KNVB Media
KNVB Media
6 maart 2024, 14:49

De deelnemers voor het logo van het WK-bid Breaking New Ground 2027, waarin de Nederlandse, Belgische en Duitse bond ook samen optrekken. - Foto: KNVB Media

Inzicht krijgen in elkaars manier van werken en samenwerken in een internationale omgeving. Het zijn twee belangrijke thema’s waar deelnemers van de opleiding VC5 (UEFA Pro) de afgelopen dagen mee te maken kregen. De Nederlandse cursisten waren maandag en dinsdag te gast bij de Belgische bond, waar ze kennismaakten met hun Duitse en Belgische collega-trainers in opleiding.

Het is de derde keer dat de KNVB, KBVB en DFB op deze manier samenwerkten. Tijdens het seizoen 2019/’20 werd in Zeist voor het eerst een dergelijke bijeenkomst georganiseerd voor cursisten van de opleiding UEFA Pro. Een jaar later werd deze vanwege de coronapandemie online gehouden, waarbij ook de Engelse voetbalbond FA aansloot. De bijeenkomst in België was de tweede fysieke bijeenkomst. “Een activiteit als deze geeft een mooi beeld hoe verschillende bonden met de opleiding UEFA Pro (in Nederland VC5, red.) omgaan”, zegt docent Gert Aandewiel.

De Nederlandse, Duitse en Belgische cursisten kregen tijdens de tweedaagse bijeenkomst onder meer een lezing van Anje-Marijcke van Boxtel. Zij heeft jarenlange ervaring als coach van teams die deelnamen aan de (Volvo) Ocean Race. Van Boxtel gaf een inkijkje in het leven van de oceaanzeilers. Aandewiel: “In haar vak gaat het om het leveren van een optimale performance in een stressvolle omgeving. Met een internationale bemanning zitten ze wekenlang 24 uur per dag op een boot om de zeeën te bedwingen. Ze moeten presteren onder druk. Net als bij deze teams wordt een technische staf ook bij elkaar gezet. Iedereen wordt geselecteerd op bepaalde kenmerken, maar samen moet je het uiteindelijk doen. Dat moet op de juiste manier gemanaged worden door de hoofdtrainer, of in het geval van de oceaanzeilers de schipper.”

— Concentratie bij de Nederlandse deelnemers.

Samenwerken

Het verhaal van Van Boxtel was een mooi voorbeeld van hoe er samengewerkt kan worden in een internationale omgeving. De cursisten werden daarnaast zelf getriggerd om met hun buitenlandse collega’s aan de slag te gaan. Samen moesten ze aan een aantal opdrachten werken. Aandewiel: “We hebben onze deelnemers vooraf gevraagd de koplopers van de verschillende competities te analyseren. De cursisten zijn opgedeeld in drie groepen. Eén groep moest de wedstrijd Ajax-PSV analyseren, de andere twee groepen Genk-Union St. Gillis en Bayer Leverkusen-Bayern München.”

De Nederlandse, Belgische en Duitse groepen werden tijdens de bijeenkomst samengevoegd om hun bevindingen uit te werken en te presenteren. Uit die presentatie rolde weer een vervolgopdracht: wat zou je doen als je met jouw team tegen een van deze tegenstanders zou spelen? “De groep deelnemers die PSV geanalyseerd heeft, vroegen we bijvoorbeeld hoe ze zouden spelen als ze met PSV tégen Leverkusen zouden spelen. Waar liggen de kansen en bedreigingen? Hoe bereid je je ploeg voor op zo’n tegenstander? Daarbij konden ze gebruik maken van data-analyses en trends via het platform MyGamePlan, dat werd geïntroduceerd door Berten Knaepen. Zo laten we de deelnemers ook in contact komen met nieuwe ontwikkelingen.”

— Ex-internationals Robin van Persie (uiterst links in het blauw) en Hedwiges Maduro (zittend derde van rechts op dezelfde rij) in overleg met hun Belgische en Duitse collega's.

Andere inzichten

Door cursisten met verschillende internationale achtergronden samen te laten werken, ontstond er kennisuitwisseling. Het leidde regelmatig tot andere of nieuwe inzichten, terwijl deelnemers soms ook bevestigd werden in hun opvattingen. Aandewiel: “Voetbal is wereldwijd hetzelfde; een spel met twee doelen, lijnen en spelregels. Eén ploeg heeft de bal en de ander niet. Maar hoe geef je dat vorm qua tactiek? Welke structuur gebruik je voor het analyseren van een wedstrijd en welke rol speelt een bepaalde voetbalcultuur daarbij? Dat is voor onze deelnemers heel interessant om te zien. Bovendien sluit het aan bij de omgeving waarin ze na het behalen van hun diploma terechtkomen. Niet alleen selecties, maar ook de samenstelling van de technische staf is steeds vaker internationaal. Een tweedaagse als deze helpt om inzicht te krijgen in de werkwijze van collega’s met een andere achtergrond. Dat maakt deze bijeenkomst heel waardevol voor onze cursisten.”

Laatste artikelen