Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Voetbalkampen: al tien jaar een onvergetelijke ervaring

KNVB Media
KNVB Media
Vandaag, 13:17

Foto: KNVB Media

Wat tien jaar geleden begon als een zomers voetbalinitiatief in Zeist, is uitgegroeid tot een plek waar duizenden kinderen hun talent ontdekken, vriendschappen voor het leven sluiten en zelfvertrouwen opbouwen. Vandaag viert de KNVB Voetbalkampen hun tienjarig jubileum.

In de afgelopen tien jaar namen meer dan 10.000 kinderen deel aan de voetbalkampen. Iedere vakantie trainen honderden kinderen als Oranje, onder begeleiding van speciaal opgeleide trainer-coaches. Maar het is meer dan voetbal wat de KNVB Voetbalkampen zo bijzonder maakt. We lichten drie hoogtepunten uit:

1. Bijzondere ontmoetingen

Elk jaar maken bekende (oud-)internationals, scheidsrechters en coaches tijd om bij het kamp langs te komen. Ronald Koeman, Sarina Wiegman en Louis van Gaal: allemaal deelden ze hun verhalen en passie met de kinderen.

Martijn Ehlhardt, initiatiefnemer van de kampen, herinnert zich vooral het bezoek van Van Gaal: “Hij nam echt de tijd en sloot moeiteloos aan bij de kinderen. Tijdens de lunch nam Van Gaal gewoon plaats aan tafel bij ze. Op de kinderen maakte dat veel indruk. Het voelde even alsof ze écht bij het grote Oranje hoorden.”

— Bondscoach Ronald Koeman wordt met groot gejuich onthaald door de kinderen.

2. Vriendschappen voor het leven

Tijdens het kamp komen kinderen uit alle hoeken van Nederland én de wereld samen. Door de bekendheid van de Hollandse school trekken de kampen voetballers aan van over de hele wereld. De universele taal van het voetbal verbindt, welke taal je ook spreekt.

Op het veld ontstaan vriendschappen die jaren meegaan. Kinderen die elkaar alleen van het kamp kennen, blijven elkaar opzoeken en keren het jaar erop samen terug. Het sociale aspect is net zo belangrijk als het sportieve. Kinderen leren samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en omgaan met verschillen. Zo krijgen ze nieuwe vriendschappen en waardevolle inzichten, bijvoorbeeld door te ervaren hoe het is om met een visuele beperking te voetballen.

— Het sociale aspect is net zo belangrijk als het sportieve.

3. Zelfvertrouwen en een veilig gevoel voor ieder kind

Voor veel kinderen is het Voetbalkamp de eerste keer weg van huis. Het team van begeleiders, waarvan sommigen al tien jaar betrokken zijn, weet als geen ander hoe belangrijk een veilige en warme omgeving is. De kampen zijn een plek waar kinderen heimwee overwinnen en zich gezien voelen. Martijn Ehlhardt: “Wij geven een kind niet zomaar een label. Of kinderen nou ADHD hebben, of een verleden met nare ervaringen, wij zorgen ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn.”

Elke week zijn er vier plekken voor kinderen die extra aandacht verdienen of het kamp anders niet kunnen betalen. Dankzij de samenwerking met Het Vergeten Kind en de gemeente krijgen juist zij de kans om mee te doen. Ze gaan naar huis met zelfvertrouwen, nieuwe energie en applaus van vrienden en familie tijdens de feestelijke afsluiting.

— Op het KNVB Voetbalkamp kan iedereen zichzelf zijn.

Op naar nog tien jaar

In tien jaar zijn duizenden kinderen letterlijk én figuurlijk in beweging gebracht. Met de blik op de toekomst is één ding zeker: de komende tien jaar worden minstens zo mooi.

Voetbalkampen Voetbalkampen Meer informatie over de KNVB Voetbalkampen.

Laatste artikelen