Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 22: Monument voor 2.212 gevallenen

KNVB Media
KNVB Media
4 mei 2017, 10:00

Het monument bestaat uit vijf bronzen kasten, met elk een eigen symboliek. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 22 van de KNVB Galerij aandacht voor het monument ter ere van 2.212 gestorven KNVB-leden.

De plaquette van de cadeaugevers.

Na vijf jaar van Duitse bezetting wordt Nederland in mei 1945 bevrijd. Dat zorgt uiteraard voor veel vreugde, maar er is ook aandacht voor de vele slachtoffers van het oorlogsgeweld en de naziterreur.

Bij de viering van het 60-jarig bestaan van de KNVB in 1949 wordt hier, via een cadeau van de bij de bond aangesloten verenigingen, vorm aan gegeven. De firma Bosma en Florack uit Amsterdam ontwerpt een monument, bestaande uit vijf bronzen kasten, dat in december 1949 door erevoorzitter Pim Mulier wordt onthuld.

Vijf deuren, 2.212 sportmakkers

De vijf deuren van het monument symboliseren allen een ander onderdeel van de oorlog. Op deur één staat het oorlogsmonster afgebeeld dat de doelpalen vernietigt, ter illustratie van het verbod van de bezetter op het spelen van voetbal. Deur twee toont 'het wegvoeren van onze sportmakkers, om in zware gevangenschap onder martelingen en wreedheden het leven te laten'.

De derde deur toont het embleem van de jubilerende KNVB, de vierde de dodenakker met op de achtergrond het eeuwige vuur, symbool van de vele kerkhoven. Op deur vijf tenslotte staat een symbool van de bevrijding, 'de herrijzenis der zelfstandigheid van het Vaderland'. Achter de deuren staan de namen van 2.212 gevallenen in brons vermeld.

Deur drie, met het embleem van de KNVB en een aantal namen van gevallenen.

Langzaam uit beeld

Het meters brede en hoge monument wordt ondergebracht in het KNVB bondsbureau in Den Haag, waar ieder jaar, voor het eerst in 1950, op 4 mei de gevallenen worden herdacht. Wanneer de KNVB in 1974 naar Zeist verhuist, gaat het monument mee. Omdat er echter in het nieuwe bondsbureau geen plek voor is, wordt het monument geplaatst in de sporthal.

Foto uit Sportkroniek van de eerste kranslegging bij het monument in 1950.

De eerste jaren vinden daar nog steeds kransleggingen plaats, maar langzamerhand raakt het monument zowel figuurlijk als letterlijk (achter een gordijn) uit beeld. Pas bij de bouw van de KNVB Campus komen de bronzen kasten weer tevoorschijn.

Met grote voorzichtigheid wordt het monument uit elkaar gehaald en weer opgebouwd in het Open Voetbal Innovatiecentrum (het voormalige Trainingscentrum). Daar is het nu weer in al zijn glorie, voor zover daar in dit verband van gesproken kan worden, te zien.

 

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

 

KNVB Galerij KNVB Galerij Bekijk hier alle voorgaande 21 afleveringen uit de KNVB Galerij, met bijzondere verhalen en attributen uit het verleden van de voetbalbond.


Voor de teams van morgen

De KNVB Campus stuurt graag vrijblijvend informatie of een passend voorstel. Vul de gegevens in op onderstaand contactformulier en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Laatste artikelen