Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
De beker ter ere van 100 jaar voetbal in Nederland. - Foto: KNVB Media
De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 42 van de KNVB Galerij aandacht voor de interland tussen Nederland en België ter ere van 100 jaar voetbal in Nederland, waarbij en passant afscheid wordt genomen van international Willem van Hanegem.
Het is groot feest in 1979. De Nederlandse voetbalsport viert zijn honderdjarig jubileum, de KNVB bereikt de leeftijd van 90 jaar en het betaald voetbal heeft ook wat te vieren: het is 25 jaar geleden dat het profvoetbal zijn intrede deed in Nederland. Er staan allerlei festiviteiten gepland, maar het hoogtepunt van het verjaardagsfeestje moet plaatsvinden in De Kuip, waar Oranje op 26 september een jubileum-wedstrijd zal spelen tegen zuiderbuur België.
De selectie van Oranje voorafgaand aan de interland tegen België.
Het duel op 26 september is de 89ste ontmoeting tussen Nederland en België. Waar de eerdere edities van de Derby der Lage Landen, begin 20ste eeuw, voor volle stadions worden gespeeld, blijkt het duel nu niet (meer) de publiekstrekker waar op wordt gehoopt. Slechts 21.000 fans kopen een kaartje, volgens de KNVB vooral omdat diverse media de wedstrijd vooraf als waardeloos en als een schertswedstrijd omschrijven. Dat de Klassieker Feyenoord-Ajax drie dagen later op het competitieprogramma staat, bevordert de kaartverkoop overigens ook niet.
Tijdens het verblijf op IJsland voor de EK-kwalificatiewedstrijd op 5 september ontstaat (mogelijk mede daarom) het idee om het duel Nederland-België te gebruiken als afscheidsinterland voor Willem van Hanegem. De middenvelder, die op 20 mei 1978 voor het laatst in actie kwam voor Oranje en het WK in Argentinië aan zich voorbij liet gaan, heeft er wel oren naar. Helaas veroorzaakt zelfs de bekendmaking dat Van Hanegem bij dit duel afscheid zal nemen van het Nederlands elftal geen stormloop op de kaartjes. Nederland zit niet (meer) te wachten op vriendschappelijk potjes, zo lijkt het.
Het programma van de interland, met op de voorzijde een illustratie van Willem van Hanegem.
De thuisblijvers worden niet teleurgesteld. Nederland en België bakken er in De Kuip, tot ergernis van de wel aanwezige toeschouwers en journalisten, weinig van. De Belgen, die enkele belangrijke spelers missen, zijn alleen naar Rotterdam gekomen om de score zo laag mogelijk te houden en het Nederlands elftal heeft zich niet kunnen opladen voor deze vriendschappelijke pot. Van Hanegem, al voor de wedstrijd tot bondsridder geslagen door KNVB-bondsvoorzitter Wim Meuleman, houdt het in de 41ste minuut voor gezien en wordt vervangen door Michel Valke. Voor het spelbeeld heeft dat verder weinig gevolgen, de wedstrijd blijft stomvervelend. Die verveling wordt slechts één keer doorbroken, wanneer Simon Tahamata een paar Belgen dolt en daarna op maat voorgeeft op Jan Poortvliet. De middenvelder mist niet en scoort in de 79e minuut het enige doelpunt van het duel.
De media steken hun mening na de wedstrijd niet onder stoelen of banken: “Blamage in Feyenoord-stadion”, “Afscheid zonder franje” en “Nederland en België jagen publiek van de tribune”. Bondscoach Jan Zwartkruis is er ook klaar mee: “Vriendschappelijk voetbal hoeft van mij niet meer. Dat heeft blijkbaar geen enkele zin.” Bondsridder Willem van Hanegem laat zijn humeur er niet door verpesten en neemt afscheid in zijn karakteristieke stijl: “Van de spelers van Oranje kreeg ik een tafelklok, van de KNVB een gouden horloge en de Belgische spelers gaven me ook nog een klokje. Ik schijn kennelijk veel te laat te komen.” De Zeeuw komt uiteindelijk tot 52 interlands in Oranje. De KNVB laat als herinnering aan de wedstrijd een beker maken, die in de bestuurskamer op de KNVB Campus te vinden is.
Ex-international en bondsridder Willem van Hanegem loopt samen met Piet Schrijvers en bondsvoorzitter Wim Meuleman van het veld.
In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.
KNVB Galerij
Bekijk hier alle items uit de KNVB Galerij.
Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.