Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
De KNVB kreeg in 1954 een beeld van Ludwig van Beethoven. - Foto: KNVB Media
De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 48 van de KNVB Galerij aandacht voor een beeld van Ludwig van Beethoven, dat in maart 1954 door Rapid Wien aan de KNVB is geschonken.
De Oostenrijkse regio Vorarlberg krijgt begin 1954 in twee dagen tijd twee meter sneeuw te verwerken. Zoveel sneeuw kunnen de berghellingen niet aan: op 10 januari doet zich een lawine voor, de eerste van circa 400 (!) lawines die de dagen erna nog volgen. Meer dan honderd mensen komen om in de sneeuwmassa’s, zo’n 600 gebouwen worden verwoest.
Een jaar eerder heeft in Nederland de Watersnoodramp plaatsgevonden en Oostenrijk is één van de landen die toen snel te hulp is geschoten. Nu kan en moet Nederland iets terug doen! Men besluit met het Bondselftal een benefietwedstrijd te gaan spelen in Wenen, tegen de Europese topploeg Rapid Wien.
Het Oranjegezelschap, met onder andere de internationals Jan Klaassens, Lieuwe Steiger en Joop Odenthal in de gelederen, vertrekt dinsdag 9 maart met een KLM-vliegtuig naar Wenen. Daar overnachten de Nederlanders in Hotel Regina, waar ze bij aankomst verwelkomd worden door de voorzitters van de Oostenrijkse en Hongaarse voetbalbond, de Oostenrijkse ministers van Onderwijs en Justitie en vertegenwoordigers van het Nederlandse Gezantschap.
Na de officiële opening vertrekken de spelers naar de Opera om ‘Tsar und Zimmermann’ te beluisteren en te bekijken, terwijl de bestuursleden een Heurigen avond in Grinzing krijgen aangeboden, bestaande uit ‘harmonicamuziek, zang, veel vlees, een homp brood en een glas milde witte wijn’.
Het Oranjegezelschap verblijft in 1954 in Hotel Regina.
De wedstrijd staat gepland voor woensdagmiddag, in stadion Hütelsdorf. Rapid Wien wordt beschouwd als één van de beste ploegen van Europa en is, ondanks het ontbreken van verdediger Ernst Happel, favoriet voor de overwinning.
De Nederlandse ploeg laat zich echter niet intimideren en speelt vrolijk mee. Na een leuke wedstrijd wint Rapid – volgens de Sportkroniek – geflatteerd met 4-2. Voor Rapid Wien scoren Robert Dienst (2), Alfred Körner en zijn broer Robert Körner. Voor Nederland zijn Noud van Melis en Jacques Heyster trefzeker. Helaas trekt de wedstrijd slechts 7.000 toeschouwers, vooral vanwege het feit dat het duel om 16.00 uur wordt gespeeld en daarnaast veel Oostenrijkers de financiële middelen niet hebben om een kaartje te kopen.
De opbrengst valt dan ook enigszins tegen, maar secretaris-penningmeester Lo Brunt oordeelt in de Sportkroniek dat de wedstrijd toch niet voor niets is gespeeld: ‘Nederland heeft iets teruggedaan voor de grote hulp, die Oostenrijk en wel speciaal Rapid heeft geboden, toen de Watersnoodramp over ons was gekomen. Mogen de volkeren der wereld elkaar altijd zo vinden. Het is zoveel edeler en menselijker dan het gooien van bommen!’
Het opschrift Ludwig van Beethoven gekerfd in de voet.
Na de wedstrijd organiseert Rapid een banket, waarbij men over en weer geschenken en souvenirs uitwisselt. Het beeld van Beethoven, waarvan de massieve voet zeker vijf kilo weegt, gaat mee terug naar Nederland. Of het opschrift Ludwig van Beethoven door de gever of door de ontvanger in de voet is gekerfd, is onduidelijk.
In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.
KNVB Galerij
Bekijk hier alle items uit de KNVB Galerij.
Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.