Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het al gedrukte programmaboekje voor de interland Engeland - Nederland, dat door de rellen in Londen geen doorgang kan vinden. - Foto: KNVB Media
De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering zestig aandacht voor de interland in Londen tussen Engeland en Nederland op 10 augustus 2011, die wegens rellen geen doorgang vond, maar waar al wel een programmaboekje voor was gedrukt. Later dat seizoen speelde Oranje alsnog in Londen.
Het komt niet vaak voor dat een interland van het Nederlands elftal wordt afgelast. De burgemeester van Rotterdam zorgt in 1938 voor een primeur door de interland van 11 december 1938 tegen Duitsland te verbieden.
In 1935 ging de thuiswedstrijd tegen (Nazi-)Duitsland nog wel door.
Hoewel mogelijke verstoring van de openbare orde als reden wordt opgegeven, bestaat het vermoeden dat hij zo protesteert tegen de behandeling van de Joden in Nazi-Duitsland. Ruim vijftig jaar later, in februari 1991, gooien weersomstandigheden roet in het eten. Extreme sneeuwval, gevolgd door strenge vorst, zorgt ervoor dat het veld van Ajax niet bespeelbaar is. De interland tegen Joegoslavië, op 15 februari 1991, is hiermee van de baan.
Zo’n twintig jaar later zal Oranje, in de voorbereiding op EK-kwalificatie-interlands tegen San Marino en Finland, aantreden in en tegen Engeland. De dood van de 29-jarige Mark Duggan op 4 augustus, na een vuurgevecht met de Londense politie, voorkomt dat. Zijn dood leidt tot ernstige rellen in de Londense wijk Tottenham, waar auto’s, winkels en huizen worden geplunderd en in brand gestoken. De ongeregeldheden slaan al snel over naar andere wijken en de Londense politie heeft alle 16.000 agenten nodig voor het bestrijden ervan.
Dit betekent dat er geen agenten beschikbaar zijn voor de interland tussen Engeland en Nederland, die voor woensdag 10 augustus gepland staat. Na overleg tussen de Engelse voetbalbond, burgemeester Boris Johnson en de politie, valt op 9 augustus het besluit de interland geen doorgang te laten vinden. Het Nederlands elftal verblijft dan nog in Nederland, maar breekt daarop het trainingskamp af. De grootschalige rellen in Engeland gaan door tot en met 11 augustus en kosten uiteindelijk vijf mensenlevens.
Het is niet de laatste keer dat een interland van Oranje wordt afgelast. Op 17 november 2015 is het Nederlands elftal op weg naar HDI-Arena voor de oefeninterland Duitsland-Nederland, wanneer de politie aanwijzingen krijgt dat er mogelijk een bomaanslag zal worden gepleegd. De bus met spelers keert terug naar het hotel en de supporters die al in het stadion aanwezig zijn, waaronder ministers Edith Schippers (Sport) en Jeanine Hennis (Defensie), worden verzocht het stadion te verlaten. Of er daadwerkelijk een explosief aanwezig is, blijft onduidelijk.
Toen de Deense speelsters nog niet in staking waren, tijdens WEURO 2017.
Ook de Oranjevrouwen zien soms een wedstrijd niet doorgaan. Het meest recente en ook wel opvallendste voorbeeld is de oefeninterland tegen Denemarken, die gepland staat voor 15 september 2017. De Deense internationals hebben sinds het EK in Nederland een hoogoplopend conflict over arbeidsvoorwaarden met de Deense voetbalbond en besluiten tot een staking. De Deense bond kan niet anders dan de - al uitverkochte - wedstrijd tussen de finalisten van WEURO 2017 annuleren, zodat de OranjeLeeuwinnen op zoek moeten naar een andere sparringpartner. Die wordt gelukkig gevonden in België.
De uitinterland tegen Engeland komt er, zes maanden na de afgelaste wedstrijd, overigens alsnog. Op 29 februari 2012 staan Engeland en Nederland in het Wembley Stadium tegenover elkaar. De eerste helft biedt weinig opwindende momenten, maar in de tweede helft komt het duel tot leven. Arjen Robben dribbelt in de 57e minuut vanaf eigen helft naar het Engelse strafschopgebied en prikt de bal feilloos in de rechterhoek. Nog geen minuut later staat het al 0-2. Dirk Kuyt zet voor en Klaas-Jan Huntelaar kopt binnen. Helaas komt hij daarbij keihard in botsing komt met de Engelse verdediger Smalling, zodat beide spelers met verwondingen aan het hoofd het veld moeten verlaten.
Arjen Robben viert de 0-1.
Vijf minuten voor tijd scoort Gary Cahill vanuit buitenspelpositie de aansluitingstreffer, waarna de Engelsen vol op jacht gaan naar de gelijkmaker. Die valt in de eerste minuut van de blessuretijd, Ashley Young is de maker. Toch is het slotakkoord voor Nederland. In de tweede minuut van de verlenging krult Robben prachtig binnen: 2-3 voor Nederland. Voor deze wedstrijd produceert de Engelse bond een nieuw programmaboekje, dat uiteraard ook op de KNVB Campus te vinden is.
In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.
Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.