Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Kevin Blom was bij Sparta Rotterdam - Vitesse actief als videoscheids vanuit het Replay Center. - Foto: KNVB Media
De KNVB kijkt met tevredenheid terug op de testen met de videoscheidsrechter in de halve finales van de KNVB Beker. In beide wedstrijden stond de videoscheidsrechter de arbitrage vanuit een centrale plek in Hilversum bij.
In de 93e minuut van AZ Alkmaar - SC Cambuur constateerde videoscheidsrechter Dennis Higler een overtreding van AZ, vooraf aan een doelpunt van de Alkmaarders. De keeper van SC Cambuur werd gehinderd door een aanvaller van AZ, waarna Kevin Blom het doelpunt annuleerde. De videoscheidsrechter ondersteunt de arbiters op het veld bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty's, rodekaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.
Kevin Blom annuleerde een doelpunt tijdens AZ - SC Cambuur na inbreng van de videoscheids.
Mike van der Roest, als projectleider verantwoordelijk voor de video-assistent: "Dit was een typisch moment waar zowel de scheidsrechter als de assistent-scheidsrechter de overtreding niet konden waarnemen, maar dat vanuit de camerabeelden een overtreding voorafgaand aan een doelpunt waarneembaar was. De videoscheids biedt dan uitkomst. Hier bewijst technologische ondersteuning zijn meerwaarde."
In de eerste helft van de halvefinalestrijd in Alkmaar was er door een technisch mankement geen audioverbinding tussen de scheidsrechter en het Replay Center, de plek waar de videoscheids actief is. Van der Roest: "Ook dat is onderdeel van een test. We hadden van tevoren afgesproken wat te doen als er iets aan de hand was met de techniek. De trainers en teams zijn direct op de hoogte gesteld. Er staan natuurlijk nog altijd vier arbiters op het veld die de wedstrijd in goede banen leiden. In de rust lukte het de verbinding te herstellen. In de tweede helft en de verlenging werkte het goed. Ook dit is een ervaring die we meenemen naar de finale."
Ook in de eerste halve finale tussen Sparta en Vitesse was de videoscheidsrechter actief. "Over twee wedstrijden gezien overheerst de tevredenheid. Een centrale ruimte is een nieuwe ontwikkeling, waarmee het in de toekomst mogelijk wordt om bij meerdere wedstrijden de videoscheids in te zetten. En het biedt de mogelijkheid om met meer schermen de wedstrijd te volgen. Dat hebben we nu gemerkt. Nu op naar de finale", besluit Van der Roest.