Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB blij met 'historische stap' voor videoscheidsrechter

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2018, 15:00

De videoscheidsrechter in actie vanuit het Replay Center in Hilversum. - Foto: KNVB Media

De spelregelcommissie van de FIFA, de IFAB, heeft vandaag in Zürich besloten de Video Assistant Referee (VAR) in het reglement op te nemen. Daarmee krijgt de videoscheidsrechter een definitieve en officiële status. De FIFA spreekt van een ‘historische stap’. Geleidelijk aan zal de VAR in de topcompetities ingevoerd worden.

Het voelt als een overwinning

“Daar zijn we bij de KNVB heel blij mee. Het voelt als een overwinning”, zegt Gijs de Jong, die samen met collega Mike van der Roest en daarvoor Raymond van Meenen, hard gewerkt heeft om de ‘videoref’ geaccepteerd te krijgen bij de FIFA. “De KNVB wil innovatief zijn in het voetbal, het paste daarom goed bij ons om dit onderwerp in 2011 op de agenda te zetten”, aldus De Jong, secretaris-generaal van de KNVB. Binnenkort neemt de Eredivisie een beslissing over het invoeren van de VAR. Daar hangen financiële consequenties aan waarover de clubs nog overeenstemming moeten bereiken.

De videoscheidsrechter is in Nederland gebruikt tijdens de TOTO KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal.

Topcompetities

Het is niet zo dat de FIFA de invoering van de VAR in de topcompetities gaat verplichten. “Je kan pas meedoen, als bijvoorbeeld de technische faciliteiten gewaarborgd zijn, als je een goed trainingsprogramma voor je scheidsrechterskorps hebt en meer van dat soort voorwaarden”, zegt De Jong.

“Op dit moment werken meer dan twintig competities met het nieuwe systeem. In Duitsland, Italië, Portugal en Australië bijvoorbeeld. Engeland, Spanje, Frankrijk, België, Japan en Zuid-Korea beginnen er volgend seizoen mee. In de Verenigde Staten wordt er al mee gewerkt en ook China heeft het project opgestart.” De UEFA heeft nog niet besloten het systeem in te voeren in de Champions League.

Onderzoek

Ik denk dat wie eerlijk voetbal wil niet anders dan blij kan zijn

In de afgelopen jaren is er een breed onderzoek gedaan naar de effecten van de VAR op wedstrijden. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Leuven (B), waar ruim 800 wedstrijden van over de hele wereld beoordeeld zijn. “Daaruit leerden we dat de vertraging minimaal is, 1 procent van de effectieve tijd. Vrije trappen kosten in totaal per wedstrijd 8 procent van de effectieve speeltijd, bijvoorbeeld. De accuratesse, de juistheid van de beslissingen, nam toe van 93 naar 98.9 procent. En in 8 procent van die 800 wedstrijden hadden VAR-beslissingen beslissende invloed op het resultaat. Hier ben ik blij mee, maar ik denk dat wie eerlijk voetbal wil niet anders dan blij kan zijn”, aldus Gijs de Jong.

De beslissingen met behulp van de VAR betreffen, zoals bekend, situaties rond ‘wel of geen doelpunt’, ‘wel of geen strafschop’, ‘wel of geen directe rode kaart’, ‘wel of geen identiteitsvergissing bij het geven van een rode of gele kaart’.

Laatste artikelen