Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Tijdens de bijeenkomst ontstond een goede discussie over mogelijke spelregelaanpassingen. - Foto: KNVB Media
Een debat over de behoefte en noodzaak voor de ontwikkeling in het voetbal. Dat het dit zou opleveren, maakte de bijeenkomst over vernieuwingen in het innovatiecentrum van de KNVB Campus voor secretaris-generaal Gijs de Jong geslaagd. “We hebben uit kunnen dragen op welke onderdelen we willen experimenteren. Daar gaan op dit soort momenten ook weer mensen in meedenken.”
Dat blijkt. De presentatie over de Future Rules Football League is nog niet eens voorbij, of Marco van Basten neemt al voorzichtig het woord. Hij wil het hebben over het nut van één van die geteste spelregels, de dribble in. Het is gelijk voer voor discussie die niet veel later ontstaat in het panel, bestaande uit Van Basten, hockeycoach Marc Lammers, AD-journalist Sjoerd Mossou en VI-hoofdredacteur Pieter Zwart. Dat het om vooral progressieve denkers gaat, is geen toeval. Ze durven immers naar de toekomst van het voetbal te kijken.
De dribble in dus. Naast de kick in, selfpassing en tijdstraffen één van de potentiële nieuwe spelregels die zijn getest in 34 wedstrijden tussen Onder 23-teams uit de Bollenstreek en omgeving. De resultaten zijn tijdens deze bijeenkomst gepresenteerd, vóór de discussie in het panel. Onder meer ervaringsdeskundigen komen aan bod: coach Rob van den Wijngaard, scheidsrechter Robbie Tiesenga en speler Huib Oversloot doen hun verhaal.
Het panel bracht enkele interessante inzichten aan het licht.
Van hen krijgt laatstgenoemde de lachers op zijn hand door zijn ervaring met selfpassing te delen. “Ik kan niet goed ingooien, dus dit is een mooie uitkomst. In het begin maak je veel gebruik van die nieuwe regel, maar soms is het ook een momentje om even uit te rusten. Dat was soms wel lastig. Dan hoor je mensen langs de kant: kom op, neem die bal nou.”
Probeer je iets beter te doen of iets anders te doen? Ik denk dat we ons daar druk om moeten maken
Lukas Brud hoort dit soort verhalen aan met behulp van een tolk. De secretaris-generaal van de IFAB (ook wel de beschermers van de wereldwijde voetbalwetten genoemd) is voor het eerst op de KNVB Campus. Hij vertelt tijdens de bijeenkomst in het Engels over de ontwikkelingen die in de voorbije jaren hebben plaatsgevonden; zoals doellijntechnologie na die memorabele wedstrijd tussen Duitsland en Engeland, waarin een zuivere goal van Frank Lampard niet werd toegekend.
De VAR komt voorbij (“daar konden we niet omheen”), maar ook de toekomst. Minimaal tot 2021 zijn respect en gedrag in het voetbal bij de IFAB bijvoorbeeld een ‘main topic’. Er wordt verder gekeken naar of er een tijdelijke wissel zou moeten worden toegepast, op het moment dat een speler met een ‘blood injury’ van het veld moet. Dat wil zeggen: een blessure die dusdanig veel tijd inneemt, dat een speler een paar minuten het veld moet verlaten. De VAR zal ook worden doorontwikkeld. “We hebben sinds deze is ingevoerd al 27 keer iets veranderd”, vertelt Brud de toehoorders. Wat hem betreft is het de komende jaren een kwestie van finetunen.
In het panel verwoordt Zwart treffend waar hem de discussie over de toekomst van voetbal in zit: “Er ligt altijd een vraag onder. Probeer je het paard sneller te maken, of probeer je een auto te bouwen? Dus: probeer je iets beter te doen of iets anders te doen? Ik denk dat we ons daar druk om moeten maken.”
Gijs de Jong is blij dat de gasten openstaan voor de experimenten.
Secretaris-generaal De Jong: “Er was een relatief grote groep progressieve gasten aanwezig. Over het algemeen zie je wel dat ze voor onze experimenten openstaan. Alleen is het nu nog moeilijk voor te stellen wat de impact is. Bij heel veel onderwerpen zijn we nog aan het zoeken: hoe kunnen we hier nu het beste mee experimenteren? Van de drie regels die we gepresenteerd hebben, hebben we nu data over wat er concreet gebeurt op het veld. En kwantitatieve data over wat scheidsrechters, coaches en het publiek ervan vinden. Op basis daarvan kunnen we verder.”