Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Campus decor van het tweede ‘FIFA VAR Test Event’

KNVB Media
KNVB Media
5 maart 2020, 18:30

Een internationale delegatie kwam naar Zeist om nieuwe ontwikkelingen te testen met de VAR. - Foto: KNVB Media

Woensdag en donderdag was de KNVB Campus het decor van een VAR Test Event van de FIFA. De wereldvoetbalbond organiseert een reeks van testevenementen over de hele wereld, om de technische werking van de video-assistent te optimaliseren met als einddoel het WK van 2022.

Begin februari werd er een nieuwe mondiale werkgroep in het leven geroepen die zich bezig gaat houden met de techniek van de VAR. Daarbij wordt er getest op drie onderdelen. Met semi-automatische buitenspeldetectie wordt buitenspel gedetecteerd door camera’s en in die gevallen een signaal gegeven aan de VAR. Ook een low-budget-systeem is onderdeel van de test, waarmee het mogelijk zou worden om in nog meer landen en competities de VAR te gebruiken. Daarnaast wordt er gekeken hoe de communicatie verbeterd kan worden.

Johannes Holzmüller, directeur voetbaltechnologie en innovatie van de FIFA. — Foto: FIFA

Voortrekkersrol

Het eerste VAR Test Event van de FIFA was in december 2019 tijdens het WK voor clubteams, waarbij er ‘offline’ getest werd bij de wedstrijden op het toernooi. Op de KNVB Campus werd deze dagen getest bij onder meer een wedstrijd waar ook medewerkers van de KNVB aan meededen.

De FIFA werkt nauw samen met federaties (zoals de UEFA), bonden en competities om de werking van de VAR te verbeteren. De KNVB vertolkt daarbij een voortrekkersrol. “Dit sluit naadloos aan bij onze internationale strategie”, zegt secretaris-generaal Gijs de Jong. “We willen voorop lopen op het gebied van technologie en daar is dit een geweldig programma voor.”

Spelregels

Het VAR Test Event werd door de KNVB ook gebruikt om een aantal spelregels in internationaal gezelschap eens tegen het licht te houden. Zo werd er gediscussieerd over tijdstraffen, de self-pass, intrappen in plaats van ingooien, een ongelimiteerd aantal wissels en zuivere speeltijd. De Jong: “We hebben er met verschillende doelgroepen, zoals coaches, fans, spelers en jeugd, over gesproken en eigenlijk kwamen we iedere keer op deze vijf punten.”

“Snelle, urban sports zijn in opkomst. Komende zomer zijn skateboarden en 3-tegen-3 basketbal ook Olympische sporten. Daarnaast hebben we concurrentie van esports. De vraag die we onszelf moeten blijven stellen is: ‘hoe hou je voetbal interessant?’. Elf tegen elf op een veld van 105 bij 68 meter vinden wij leuk, maar in de toekomst is dit voor jongeren misschien anders.”

Secretaris-generaal Gijs de Jong. — Foto: FIFA

Future proof

“Daarom willen we eens gaan kijken of we met andere regels kunnen testen. Daarbij gaan we wel goed kijken wat we waar doen. Bijvoorbeeld bij de jeugd tot en met Onder 19, of in het recreatieve voetbal of sommige dingen misschien zelfs op termijn in een bekercompetitie.”

“Die discussie willen we aanzwengelen, zodat we actief werken aan het future proof houden van ons voetbal. Ook in 2050 moet voetbal nog populair zijn, en daarvoor moeten we nadenken over dit soort ideeën.”


Laatste artikelen